Stiri Acvile

România U20 pierde semifinala cu Cehia și va lupta duminică pentru promovarea în Divizia A

Andreea Vlase

Andreea Vlase
14.07.2018

Naționala feminină sub 20 de ani a României a fost aproape de calificarea în finala CE U20 feminin, Divizia B, de la Oradea. Victoria din penultimul act era sinonimă cu promovarea în Divizia A. Partida dintre Cehia și România s-a încheiat cu scorul de 65-62, pe sferturi: 15-6, 14-17, 15-19 și 21-20. Tricolorele au avut un început slab, cu multe mingi pierdute și Cehia a condus cu 8-0 și la 13 puncte. România și-a revenit în sfertul secund și s-a apropiat la un punct cu 11 secunde înainte de final, dar nu a reușit să preia conducerea după 5 secunde la repunerea din terenul advers.

Cehia a început cu Pospisilova, Sotolova, Tomancova, Vitulova și Vorackova. Tricolorele din 5-ul de start au fost E. Armanu, Părău, Podar, Popescu și Vîrjoghe. România a făcut multe erori în startul partidei, cu 5 mingi pierdute în mai puțin de patru minute. Cehia a profitat de intercepții și s-a distanțat la 8-0. Tănase cerea time-out, iar Părău a marcat primele puncte pentru formația în albastru. Au început să apară și greșelile alb-roșiilor, dar tricolorele ratau din apropierea panoului. Pospisilova reușea prima triplă, Părău înscria din trei secunde, dar urma o nouă tranziție a Cehiei pentru 13-5. Defensiva României a fost prinsă descoperită în mai multe rânduri în sfertul 1 și nici atacul nu a mers. La prima pauză scorul era 15-6. Cehia avea 7 reușite din acțiune din 17 încercări, iar tricolorele doar 2 din 16. Româncele aveau cu 7 recuperări în plus.

Rylichova a înscris primul coș al sfertului secund, iar Ferariu și E. Armanu au dus scorul la 17-10. A fost prima oară în meci când România a marcat două coșuri consecutive. Cehia a răspuns cu șase puncte la rând și a trecut de 10 puncte diferență. Podar marca prima triplă a tricolorelor, în minutul 13. România se apăra în zonă și Cehia nu mai înscria atât de ușor, având și airball-uri. La coșul celălalt româncele aruncau de la mare distanță, pe final de atac și nu găseau drumul spre coș. Părău a marcat pe contraatac pentru 25-15 la jumătatea sfertului secund.

Urma o nouă intercepție pentru elevele lui Tănase și Podar strângea ecartul la 8 după o pătrundere. Cehoaicele forțau de la distanță și au ratat mult, iar E. Armanu a strâns diferența la 5 lungimi cu o reușită de după semicerc. A urmat time-out-ul ceh, iar Vorackova marca pe contraatac. E. Armanu a reușit o nouă triplă, pe final de atac, pentru 27-23. Sotolova a pătruns și a înscris, iar România a lungit din nou atacul prea mult și comitea un turnover de 24 de secunde. Pe finalul perioadei de joc s-a ratat mult. La pauza mare scorul era 29-23.

Podar și Ferariu au strâns în două rânduri ecartul la 4 lungimi. Tricolorele au avut șansa să se apropie și mai mult, dar Cehia puncta pe contră. A urmat un nou atac rapid ratat de albastre, cu o pasă lungă direct afară. Și alb-roșiile au ratat mult în prima parte a sfertului trei. Scorul a devenit 36-27 după 3 points-play-ul lui Tomancova. Ecartul a ajuns din nou la 10 puncte, după transformări de la linia de fault. Au urmat reușite din apropierea panoului, dar și destule ratări.E. Armanu a reușit două triple la rând și a dus scorul la 42-38. După contre ratate de ambele părți, Podar a micșorat diferența la două puncte. Scorul după trei sferturi era 44-42. Procentajul de reușită din acțiune al tricolorelor se apropia de 32%, în timp ce Cehia avea 40%.

Sfertul patru a început cu trei faulturi acordate destul de ușor împotriva României, în mai puțin de 30 de secunde, iar Vitulova înscria coș cu fault, pentru 47-42. Părău a marcat primul coș al tricolorelor în această perioadă de joc și a dus scorul la 49-47 după o reușită de după semicerc. România ajungea deja la 4 faulturi de echipă după două minute și jumătate scurse din sfert. Sotolova a marcat de la distanță și a urmat un nou fault în atac fluierat împotriva tricolorelor. Părău a punctat pentru 52-49, dar Hoskova a profitat de spațiile din zona adversă, a primit în trei secunde și a dus scorul la 54-49. A urmat timpul de odihnă cerut de Tănase.

Vîrjoghe a micșorat diferența la trei puncte, de două ori. A urmat time-out-ul ceh. Alb-roșiile au ajuns la patru faulturi în minutul 36. Vorackova și Părău au făcut 58-55 și au urmat greșeli de ambele părți. Sotolova scutura plasa de la distanță la intrarea în ultimele două minute și Tănase cerea un nou time-out, la 61-55. Părău a transformat două libere, tricolorele încercau pressing-ul pe tot terenul și Sotolova marca o liberă din două. Podar a reușit un coș dintr-o poziție dificilă, dar a ratat libera suplimentară.

Scorul era 62-59 cu 22 de secunde rămase din joc. A urmat o întrerupere, când arbitrii au discutat cu cei de la masă. Posesia era a României, care a recuperat ofensiv după aruncarea de un punct. Aceeași Podar a înscris din trei secunde, încercând să scoată și fault. Scorul a devenit 62-61 cu 13 secunde până la final. A urmat un nou time-out ceh. Tricolorele au reușit o apărare bună și și-au forțat adversarele să comită teren. Tănase a cerut ultimul timp de odihnă, dar Ferariu nu a putut să repună mingea în cele 5 secunde. Cehoaicele de pe bancă s-au bucurat atât de tare că au trântit panoul de afișaj electronic. Tomancova a marcat ambele libere. Podar a mers la linia de fault, a transformat prima aruncare și a ratat-o pe a doua după ce s-a uitat spre bancă. Cehia a recuperat, Tomancova a fost faultată și a transformat a doua liberă. S-a încheiat 65-62 și cehoaicele au obținut deja promovarea în Divizia A. România mai are o șansă duminică, în finala mică.

Coșghetera tricolorelor a fost Irina Părău, cu 19 puncte și 8 recuperări. Au urmat-o Alina Podar cu 16 puncte și Ecaterina Armanu cu 14 puncte (4x3). Pentru România au mai înscris: Anamaria Vîrjoghe 6 puncte, Maria Ferariu 5, Carla Popescu 1 și Nicoleta Ghiță 1.

De la Cehia s-au remarcat: Lucie Hoskova cu 16 puncte și 6 recuperări, Barbora Tomancova cu 14 puncte și Julie Pospisilova cu 11 puncte.

În prima semifinală s-a impus Belarusul cu 73-70 în fața Lituaniei. Cehia va juca duminică finala mare cu Belarusul, de la ora 19:30. A treia echipă care promovează în Divizia A la CE U20 feminin se decide în finala mică. România și Lituania se întâlnesc de la ora 17:15.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!