Stiri Vulturi

România se impune pe terenul puternicei reprezentative a Croației

Radu Bărăian

Radu Bărăian
23.02.2018

Reprezentativa de seniori a României a izbutit o victorie de senzație, un succes istoric, pe terenul galonatei echipe a Croației în preliminariile FIBA World Cup 2019. Tricolorii s-au impus la Zadar la capătul unui meci extrem de echilibrat și a unui final incendiar la 2 puncte diferență, scor final 58-56. 

Confruntarea dintre cele două reprezentative masculine a fost încă din start una pusă sub semnul echilibrului, ambele formații mergând umăr la umăr pe parcursul sfertului inaugural. La finalul primelor 10 minute de joc, tabela din superba arenă croată indica egalitate, 16-16. Secvența secundă a fost una extrem de săracă din punct de vedere al reușitelor ofensive, cu mari lacune de ambele părți. Favorită în acest joc, Croația, în urma unui parțial de 12-5 în sfertul 2, a reușit să intre la vestiare cu un ecart de 7 puncte, scor 28-21. 

După o primă repriză cu foarte puține puncte marcate, 49 în total marcate de cele două formații, a venit repriza secundă, atunci când amfitrionii au forțat și mai tare desprinderea. Cele 7 puncte care stăteau între cele două echipe s-au transformat foarte repede în 12, 34-22, iar soarta jocului părea încet-încet să fie decisă. Dar nu, „vulturii” au dat cu adevărat dovadă de caracter și au izbutit o revenire de la senzațională în urma unui run de 11-0, venind foarte repede în spatele adversarei, 33-34. Sfertul cu numărul 3 s-a încheiat cu victoria României, 16-10, iar astfel s-a intrat în decisiv cu 38-37 în favoarea croaților. 

Actul decisiv a fost unul cu adevărat nebun, România reușind să preia conducerea printr-un coș marcat de Cățe, 39-38. Mai mult de atât, tricolorii s-au dus la 4 puncte diferență cu 5 minute rămase de jucat, 44-48. Băieții noștri au continuat marșul ofensiv spre coșul advers, iar inepuizabili au dus ecartul la 8 puncte, având 54-46 pe tabelă, asta cu aproximativ 2 minute înainte de final. Uljarevic însă a readus-o pe Croația foarte rapid în joc cu o aruncare de la mare distanță, 54-51, iar finalul se anunța unul de infarct. În ultimele 60 de secunde s-a intrat cu 55-52 pentru România, însă Zoric și-a adus echipa la doar un punct în spate, 55-54, iar imediat după a venit rândul lui Watson să înscrie două aruncări libere, 57-54 pentru România. Cu 7 secunde înainte de final echipa gazdă a fost cea care a beneficiat de 2 aruncări libere prin Pilepic, care le-a fructificat, 56-57, în timp ce Câțe a marcat doar una, 58-56, iar astfel ultima aruncare a aparținut croaților, care însă au ratat prin Kruslin, mingea acestuia de la mare distanță plimbându-se periculos pe inel, însă fără succes, victoria finală revenind echipei naționale a României, scor final 58-56. 

Punctele României în acest meci au venit pe mâna baschetbaliștilor Nandor Kuti 16, Emi Cățe 13 puncte (14 recuperări), Titus Nicoară 8, Bobe Nicolescu 7, Andrei Mandache 5, Giordan Watson 4, Radu Paliciuc 3 și Alexandru Olah 2. De cealaltă parte, din lotul Croației s-au evidențiat Peric cu 19 puncte și Zoric cu 11. 

În urma acestui succes, România a ajuns la un bilanț de 2 victorii și o singură înfrângere în Gupa D preliminariile FIBA World Cup, iar acum se pregătește pentru meciul de luni de la Cluj-Napoca împotriva Italiei. Meciul este programat de la ora 19:00. 

*Foto: fiba.basketball

3 comentarii la aceasta stire:
  • BC Sirius Mureșul Târgu Mureș jeff :

    meritata
    da, este o victorie de prestigiu, unii jucatori s-au autodepasit, si pe final nu au cedat sub presiune. in schimb cred ca Croatia a facut cel mai slab meci din istoria moderna a nationalei, iar dupa o prestatie de acest gen antrenorul lor ar trebui sa isi prezinte, macar formal, demisia de onoare...

    cu 6 ani în urmă (23.02.2018) Raspunde
  • pipzn :

    Meci
    Felicitari echipei pentru victorie.

    Nu tin minte sa fi vazut pana acum un meci masculin oficial cu atat de putine puncte marcate. Nu m-am uitat inca pe niciun fel de statistici dar la un moment dat pe grafica de pe ecran a aparut la Croatia 1 din 21 de la 3!. Jalnic.

    Remarcatii serii din punctul meu de vedere sunt Cate si Kuti.

    Ma bucur ca s-a reusit, in final sa se profite de marile absente din echipa adversa. Determinare si entuziasm tineresc au fost. Mai trebuie mai multa concentrare pe care sper sa o vad luni, in direct la sala. Succes

    cu 6 ani în urmă (23.02.2018) Raspunde
  • CSM CSU Oradea 3punkte :

    Nu
    Numai puternici nu au fost croatii. Au batut joc de sportul ce se cheamã baschet. Incepand de la alcatuirea lotului...

    cu 6 ani în urmă (24.02.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!