Stiri Acvile

România, zdrobită de Franța

Andreea Vlase

Andreea Vlase
15.11.2017

„Acvilele” nu au avut nici o șansă cu vicecampioana europeană de la ultimele trei ediții în meciul din etapa a doua a calificărilor pentru Women’s EuroBasket 2019. Franța s-a impus cu 87-45, pe sferturi 15-11, 27-15, 22-11 și 23-8. Tricolorele au fost aproape de gazde doar în primul sfert, când s-au apropiat la o lungime, dar alb-albastrele s-au distanțat pe tot parcursul meciului.  Franța a avut 10 marcatoare, în timp ce România doar 5. Tricolorele au fost dominate la recuperare de o echipă mult mai solidă și au comis mai multe turnovers decât în meciul pierdut cu Slovenia, 27.

Gazdele au avut doar 11 jucătoare pe foaie, lăsându-le în tribună pe Tchatchouang și Miyem. Valerie Garnier a început partida cu Epoupa, Gruda, Ciak, Michel și Ayayi. Dragan Petricevic a făcut o schimbare în lotul de 12, cu Ghizilă pe foaie în locul lui Ardelean. România le-a avut în formula de start pe Ursu, Godri-Părău, Pavel, Walker și Mărginean.

Începutul partidei a fost presărat cu multe greșeli și ratări de ambele părți. Ciak a deschis scorul după mai bine de două minute și jumătate. Tot cea mai înaltă jucătoare de pe teren a înscris și al doilea coș al partidei. Godri-Părău a pătruns prin dreapta și a înscris primele două puncte ale României după aproape 3 minute și jumătate. Gruda a făcut 6-2 după o combinație frumoasă cu Ayayi, cu pas din prima în spațiul de 3 secunde. Același căpitan al Franței a dus scorul la 8-2 după un pas a lui Epoupa care a trecut prin toată apărarea tricoloră. Godri-Părău a pătruns, din nou, marcând pentru 8-4. Au urmat libere transformate de Gruda și Părău, iar tricolorele s-au apropiat la o lungime, 12-11, în minutul 9. Minte a marcat ultimul coș al sfertului după un contraatac, iar scorul primei pauze a fost 15-11.

Walker a înscris una din două libere, iar Chartereau a marcat primul coș de la distanță, după 40 de secunde din sfert. Godri-Părău a ratat un lay-up, dar a înscris la a doua încercare după steal-ul lui Nagy. Johannes înscria a doua triplă franceză și scorul devenea 21-14. A fost 24-14 după un coș cu fault, iar Walker înscria după o tranziție ofensivă rapidă. Gruda și Mărginean au înscris până  la 30-20, cu căpitanul României finalizând după acțiuni individuale. Epoupa s-a resimțit după un contact cu Mărginean după jumătatea sfertului și a fost înlocuită.

Bouderra a scuturat plasa de la distanță și a dus scorul la 35-20, iar Petricevic a cerut time-out. În penultimul minut al sfertului a fost o fază ciudată, cu Mărginean în prim-plan. Aceasta a „furat” o minge când adversarele mai aveau 3 secunde din atac, dar s-a grăbit să arunce de la mijlocul terenului, deși nu era presată de timp. Ciak a dus ecartul la 18 puncte (38-20), iar Mărginean a finalizat de lângă inel după un pas bun de la Pavel. La pauza mare scorul a fost 42-26, după o combinație bună între Godri-Părău și Pavel.

Walker a înscris prima triplă a României la începutul sfertului trei, dar jocul a continuat să curgă în favoarea gazdelor. Tricolorele au  avut multe pase greșite, iar franțuzoaicele s-au distanțat până la 27 de puncte. 14-4 era scorul la recuperări ofensive după trei perioade de joc. Gazdele au reușit și o fază în trei, în apropierea inelului. Mărginean a ajuns la 4 faulturi după o contră, întrebând arbitrii de ce au dat fault. 64-37 a fost scorul la ultima pauză.

Ultimul sfert a continuat cu aceleași coordonate. România a depășit cele 22 de turnovers din meciul cu Slovenia, având 23 de mingi pierdute înainte de jumătatea sfertului patru. În această perioadă de joc Franța a încercat și un presing avansat. A intrat și Ghizilă, iar România avea doi fundași de meserie pe teren. În finalul partidei ambele echipe au avut ratări foarte ușoare, din apropierea inelului, care probabil nu ar fi existat dacă scorul era mai strâns. Johannes a înscris ultimul coș al partidei, cu o finalizare spectaculoasă după un pas de la Epoupa. S-a încheiat 87-45 după un meci controlat de Franța.

48-21 a fost scorul la recuperări, cu 23-4 la cele ofensive. Apărarea României nu a făcut față unei echipe masive, care a combinat foarte bine și a recuperat foarte multe mingi. Tricolorele au înscris doar 16 coșuri din acțiune, jumătate din cât a marcat Franța.

Sandrine Gruda a fost coșghetera partidei cu 23 de puncte, fiind aproape de double-double cu 9 recuperări, toate ofensive! Pentru gazde s-au mai remarcat Ciak cu 13 puncte, Minte cu 10 puncte și Johannes cu 5 recuperări și 5 pase decisive. Gabriela Mărginean a fost cea mai bună marcatoare a României cu 13 puncte, urmată de Walker cu 11, Godri-Părău cu 9, Pavel cu 8 și Irimia cu 4 puncte.

Franța acumulează a doua victorie la scor și conduce în grupă, urmată de Slovenia care a trecut fără probleme de Finlanda cu 97-57. Următoarea fereastră de calificări este în luna februarie, iar următorul adversar al României este Finlanda. 

*foto: Equipe France Basket

1 comentariu la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Franța
    Văzând meciul ăsta mi-am adus aminte de când făcea fiu-meu baschet în Franța pe la 7-8 ani și jucau cu echipe mai slabe, le cerea antrenorul să se apere doar în jumătatea lor de teren, ca să reușească și adversarii lor sa treacă linia de centru.
    Era bine dacă azi le zicea și antrenoarea lor același lucru...

    cu 6 ani în urmă (15.11.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!