Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

SURSE. Patrick Richard este noul jucător al lui U-BT Cluj-Napoca

David Istrate

David Istrate
21.07.2019

SURSE. Patrick Richard este noul jucător al lui U-BT Cluj-Napoca

Săptămâna aceasta U-BT Cluj-Napoca a anunțat transferurile a doi jucători străini: Karlo Zganec și Artis Ate. Aceștia, împreună cu Brandyn Curry, Nandor Kuti și Andrei Calnicenco, vor face parte din lotul condus de Dusko Dujosevic în ediția 2019/2020.

În același timp, conform surselor Total Baschet, U-BT Cluj-Napoca a ajuns la o înțelegere cu încă un jucător american, Patrick Richard. Acesta s-a născut la data de 25 ianuarie 1990, în Lafayette, Louisiana, iar studiile universitare le-a urmat la McNeese State University, în Lake Charles. În patru sezoane jucate la nivel de colegiu, în perioada 2008-2012, Richard a avut medii de 13.1 puncte, 5.1 recuperări, 2.4 pase decisive și o intercepție.

Înainte de draftul NBA din 2012, fundașul de 1.96 a fost invitat la probe de Cleveland Cavaliers, Los Angeles Lakers, Detroit Pistons și Golden State Warriors. Apoi, Patrick Richard a jucat în Summer League alături de Detroit Pistons, având medii de 3.3 puncte și 1.3 recuperări. Sportivul american nu a fost draftat în liga nord-americană, însă a fost selectat de Iowa Energy pentru a juca în D-League. Din păcate, înainte de începerea sezonului, Richard s-a accidentat și nu a jucat niciun meci pentru formația afiliată Minnesotei Timberwolves.

În martie 2013, Patrick Richard a semnat cu Sandringham Sabres, o echipă din Australia, și a jucat în 24 de meciuri, înregistrând următoarele cifre: 18.5 puncte, 6.4 recuperări și 2.1 pase decisive. La finalul sezonului, noul jucător al lui U-BT Cluj-Napoca s-a transferat la Matrixx Magixx Wijchen, în prima ligă olandeză. Richard a evoluat în 38 de partide și a avut medii de 15.3 puncte, 4.9 recuperări, 2.7 pase decisive și 1.4 intercepții, fiind numit în prima echipă a competiției.

Din campionatul olandez, Richard a trecut în cel german, la Mitteldeutscher BC Weissenfels. În BBL, baschetbalistul născut în Louisiana a jucat 32 de meciuri, contabilizând 13.2 puncte, 3.4 recuperări și 2.8 pase decisive. Prestația excelentă din sezonul 2014/2015 i-a adus lui Patrick Richard o ofertă de la Champagne Chalons-Reims Basket, din prima ligă franceză. Acesta s-a descurcat foarte bine în Pro A, având medii de 9.6 puncte, 2.9 recuperări, 2.1 pase decisive și procentaje de 53.5% din acțiune (40.8% de la linia de 3 puncte) și 79.3% de la linia de libere.

Înaintea sezonului 2016/2017, Patrick Richard a semnat cu Maccabi Rishon, formație alături de care a evoluat atât în prima ligă din Israel, cât și în Basketball Champions League. În competiția internă (31 de jocuri), fundașul de 94 kg a strâns 11.5 puncte, 4.4 recuperări și 3 pase decisive, în timp ce, în cea europeană (16 partide), Richard a avut 12.8 puncte, 5.8 recuperări, 4.7 pase decisive și 1.3 intercepții.

Evoluțiile solide ale lui Patrick Richard din Israel l-au adus pe acesta în atenția lui Joventut Badalona, echipă din prima ligă spaniolă. Evident, acesta a acceptat oferta și a plecat în Spania, unde a devenit un om de bază al formației catalane. În 32 de meciuri, Richard a adunat 11.3 puncte, 3.2 recuperări, 1.7 pase decisive și 1.3 intercepții. Totuși, la finalul sezonului, baschetbalistul american a plecat în liga australiană, la New Zeeland Breakers.

Patrick Richard a evoluat în 26 de partide pentru trupa din Noua Zeelandă și a avut medii de 11 puncte, 3.5 recuperări și 2.3 pase decisive. Însă, în februarie, sportivul în vârstă de 29 de ani s-a întors în Europa, la Grissin Bon Reggio Emilia, echipă din prima ligă italiană. Richard a mai prins doar 6 jocuri în maieul lui Reggio Emilia, contabilizând 6.3 puncte, 4.8 recuperări și 2.7 pase decisive.

Așadar, de-a lungul carierei sale, Patrick Richard a evoluat în țări cu o tradiție importantă în baschet, precum: Germania, Franța, Israel, Spania și Italia. Rămâne de văzut dacă zvonurile se vor adeveri și jucătorul american va ajunge la Cluj-Napoca.

*foto: Getty Images/NZ Herald

15 comentarii la aceasta stire:
  • bulcul :

    Asa
    mai merge. Un 2-3 contra caruia ne vom enerva la culme sa jucam. Inseamna ca urmeaza piivotii.

    cu 4 ani în urmă (21.07.2019)
    • CSA Steaua București Fortza Steaua:

      Zganec
      Este pivot .... poate avea minute atat la pozitia 4 cat si la pozitia 5. Probabil va veni un pivot titular si o extrema cu shoot de 3 bun

      cu 4 ani în urmă (21.07.2019)
    • bulcul:

      Zganec
      Nu cred ca va juca minute multe. Ma astept sa vad cel putin in primul rand 2 solizi, apoi poate inca ceva pe 3. Dar oricum si Patrick si Curry, jucatori cu aruncare, patrundere, aparare buna, inaltime, plus cine stie ce pivoti vor aduce, va fi greu de aparat panoul, mai ales de catre lotul nostru. In fine, un transfer foarte bun. Inca vor mai veni vesti bune de la cluj, dar acuma sunt curios ce mai miscam si noi, sibiul, craiova, pitesti...

      cu 4 ani în urmă (21.07.2019)
    • CSM CSU Oradea mikki:

      asteptam
      o saptamana de foc...foc automat de transferuri, nu neaparat cantitativ cat mai ales calitativ. sigur pe langa cei enumerati de tine va incepe si steaua cred. interesant.

      cu 4 ani în urmă (21.07.2019)
    Raspunde
  • Nosemasomenos :

    Interesant
    Daca e ok, il luam sezonul viitor de la Cluj, pana atunci are de demonstrat.

    cu 4 ani în urmă (21.07.2019) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    Interesant
    Un jucător cu un joc de baschet frumos și cu explozie. Sper să nu mă înșel dar s-ar părea că o să avem un adevărat fundaș. Hai U-BT

    cu 4 ani în urmă (21.07.2019) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca Ossiryss :

    Bun!
    Apar și interpreții :)

    cu 4 ani în urmă (21.07.2019)
    • CSM CSU Oradea mikki:

      se-ngroasa gluma!
      a mai aparut un interpret si mai urmeaza.. si eu cred ca un pivot de meserie si o extrema cu shoot bun de afara. asta in ideea ca vor fi pt inceput doar 6 straini. insa eu cred ca se va mai aduce si la romani, macar unul de valoare under 23 si unul cu experienta. e o parere personala.

      cu 4 ani în urmă (21.07.2019)
    Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca trt :

    Mno..
    De ceva vreme am zis ca doar voi citi aici pe site.Pana azi asta am facut.Nu cred ca am vazut vreun fan "U" sa comenteze (tendentios) stirile altor echipe.Am avut un sezon slab,asta este.Am pus capul in pamant,o luam de la capat! E sport.Eu zic sa ne vedem fiecare de ograda lui,sa nu incepem sa cautam in cosul lui Naimsmith...O zi faina.Haide "U"!

    cu 4 ani în urmă (21.07.2019) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca stef :

    No așa!
    Și mai vin!

    cu 4 ani în urmă (21.07.2019) Raspunde
  • SCM "U" Craiova Tommy :

    UBT
    Incet dar sigur,va formati o super trupa,FELICITARI !!

    cu 4 ani în urmă (21.07.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Cluj
    Pare sa aibă și sa știe de toate: forță, detenta, pătrundere, aruncare, foarte bun jucătorul. Acum sa vedem și jucătorii "din caciula", dar categoric vom avea altceva la Cluj din sezonul asta.

    cu 4 ani în urmă (21.07.2019)
    • 76ers:

      Da
      Încă un Richard care face de toate, l-am mai văzut jucând prin Spania dar nu i-am dat prea mare importantă.
      Mereu l-am laudat pe Kris și am spus ca este cel mai bun străin din liga dar acum la prima vedere acest Richard pare mai bun ...
      Rămâne de văzut dacă se confirma sau nu aceasta mutare

      cu 4 ani în urmă (22.07.2019)
    Raspunde
  • CSA Steaua București Fortza Steaua :

    Oficial!
    https://www.eurobasket.com/Italy/news/588165/Cluj-Napoca-signs-Patrick-Richard,-ex-Reggio-Emilia

    cu 4 ani în urmă (22.07.2019) Raspunde
  • pipzn :

    U-BT
    A mai fost confirmat (cf. site U-BT) si Rares Uta.

    Daca va fi sa comentez in legatura cu noii veniti o voi face doar dupa ce apuc sa vad macar cateva meciuri ale echipei, fie ele din presezon/ de pregatire

    cu 4 ani în urmă (22.07.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!