Stiri

Statele Unite și-au recâștigat coroana la Campionatul Mondial U17 feminin

Andreea Vlase

Andreea Vlase
31.07.2018

Naționala feminină sub 17 ani a Statelor Unite ale Americii a câștigat al 4-lea titlu mondial la această categorie. Americancele au revenit pe prima poziție după ce acum doi ani au încheiat doar pe trei. Formația pregătită de Carla Ann Berube a câștigat clar toate cele 7 partide disputate la Minsk. Finala s-a încheiat cu 92-40 pentru SUA în fața Franței. Trei campioane au fost nominalizate în echipa turneului, iar Jordan Horston a fost MVP.

16 echipe s-au aliniat la startul Campionatului Mondial U17 feminin, la Minsk, în perioada 21-29 iulie. Au fost patru grupe de câte patru și toate echipele au avansat în faza următoare când s-a jucat în cruce, locurile 1 cu 4 și 2 cu 3. Franța, Statele Unite, Ungaria și Australia au câștigat toate cele trei partide din faza grupelor și au trecut fără probleme de optimi. Aceleași patru echipe aveau să ajungă în careul de ași. Cea mai mică diferență din sferturi a fost de 12 puncte pentru Ungaria, în duelul cu Japonia.

Prima semifinală s-a disputat între Franța și Australia. Australiencele erau deținătoarele titlului, după ce au câștigat în urmă cu doi ani finala cu Italia. Franțuzoaicele au prins din nou finala la U17 după opt ani de la prima reușită, la prima ediție.

Franța s-a impus cu 68-58 în semifinala cu Australia. Primele două sferturi le-au revenit australiencelor, cu 19-11 și 17-10. Sfertul trei a marcat revenirea franțuzoaicelor, care și l-au adjudecat cu 22-5, iar pe ultimul cu 25-17. Iliana Rupert și-a condus formația spre finală cu un double-double, 20 de puncte și 14 recuperări.

A doua semifinală a fost echilibrată doar în primele minute, dar americancele s-au impus fără probleme, cu 84-39 (30-10, 15-12, 25-7, 14-10). Jordan Horston a fost cea mai bună marcatoare a partidei, cu 18 puncte la care a adăugat 6 recuperări, 4 pase decisive și 4 intercepții.

Australia și-a asigurat bronzul după ce s-a impus cu 57-51 în finala mică (12-11, 7-6, 12-20, 26-14). Shyla Heal (de la învingătoare) și Barbara Angyal (de la maghiare) au fost cele mai bune marcatoare ale finalei mici, cu câte 16 puncte.

Finala mare a fost una fără istoric. Statele Unite și-au trecut în cont al 4-lea titlu la U17 după ce s-au impus cu 92-40 în fața Franței (23-12, 23-16, 24-7, 22-5). Jordan Horston a fost cea mai eficientă jucătoare din ultimul act, cu 12 puncte, 9 recuperări, 7 pase decisive și 6 intercepții, pentru +29 indice al eficienței. Alte patru americance au fost în double-digits: Boston (16 puncte plus 8 recuperări), Jones (14 puncte), Fudd (11 puncte) și Belibi (10 puncte, 7 pase decisive). Bueckers s-a remarcat cu 10 pase decisive, la care a adăugat 8 puncte și 7 recuperări. De la învinse s-au remarcat Wadoux (16 puncte) și Fauthoux (14 puncte, 5 recuperări).

Sika Kone (Mali) a fost cea mai bună marcatoare a turneului cu 118 puncte în 7 meciuri (medie de 16.9). Formația sa a încheiat pe 10. Au urmat-o Shyla Heal (Australia) cu 112 puncte și Sofia Acevedo (Argentina) cu 110 puncte.

Andrada Csender a arbitrat 7 meciuri la ediția din acest an a Campionatului Mondial U17 feminin. Arbitra română a făcut parte din brigadă la trei partide din faza grupelor. În optimi a fluierat Spania-Canada, iar în sferturi a condus partida dintre Statele Unite și Spania. În acel meci americancele au câștigat la cea mai mică diferență de scor, 35 de puncte, cu 66-31. Csender a arbitrat ambele meciuri ale Spaniei în lupta pentru locul 5, cu Japonia și Italia.

Jordan Horston a fost MVP-ul turneului. Fundașul a încheiat competiția cu medii de 10.1 puncte, 7 recuperări, 5.1 pase decisive și 3.4 intercepții. Alte două americance au fost nominalizate în echipa turneului, Haley Jones și Aliyah Boston. Best 5-ul a fost completat de australianca Shyla Heal și franțuzoaica Iliana Rupert.

Statele Unite și-au recuperat titlul la această categorie după ce în 2016 au încheiat pe a treia treaptă a podiumului. Campionatul Mondial U17 feminin se dispută din 2010, la interval de doi ani. Primele trei titluri le-au revenit celor din Statele Unite, după o finală cu Franța și două cu Spania. La titlul mondial U17 din 2014 a contribuit și jucătoarea cu origini românești, Sabrina Ionescu.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!