Stiri Acvile

Titus Nicoară, despre participarea la EuroBasket: „Avem şansa să ne calificăm”

Ana-Maria Mătușoiu

Ana-Maria Mătușoiu
24.02.2017

Echipa națională de baschet a României va evolua în cadrul turneului final al FIBA EuroBasket 2017, în grupa C, găzduită de Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Pe lângă selecționata României, fanii care vor participa la meciuri vor avea ocazia să vadă naționalele Spaniei, Croației, Cehiei, Muntenegrului și Ungariei. 

Unul dintre componenții de bază ai „Vulturilor”, Titus Nicoară, a oferit un interviu pentru FIBA.com, unde spune, printre altele, că România are șansa să se califice în faza următoare a competiției.  

Total Baschet prezintă mai jos interviul acordat de jucătorul celor de la CSM CSU Oradea, Titus Nicoară. 

Titus, potenţial, acesta este un moment mare pentru baschetul românesc. Cred că posibilitatea participării la EuroBasket e ceva entuziasmant pentru tine.

E un moment important, pentru că, după 15 ani în care a evoluat pentru România - fie la naţionala de juniori, fie la cea de seniori - orice jucător de baschet visează să aibă posibilitatea de a juca la această competiţie majoră. România nu s-a mai calificat de mult timp, aşa că e o provocare imensă pentru toţi jucătorii care vor fi selecţionaţi. 

Cum crezi că va fi atmosfera?

Sincer, cred că vom evolua cu sala plină. Cred că fiecare meci al nostru va fi sold-out, pentru că tot mai multă lume începe să iubească baschetul în România. Televiziunile de aici transmit fiecare etapă de campionat sau de cupe europene, aşa că mă aştept ca la debutul EuroBasket să nu mai fie niciun bilet disponibil pentru meciurile noastre. 

Uitându-ne la grupa voastră, se pare că aveţi o şansă reală de a vă clasa pe una din primele patru poziţii şi de a vă califica în faza următoare. 

Nu am mai evoluat la un Campionat european până acum, dar cred cu tărie că avem şansa noastră, mai ales că evoluăm şi în faţa propriilor fani. Avem şansa să ne calificăm. Nu va fi uşor, va fi extrem de greu, dar în sport nu se ştie niciodată ce surprize pot apărea. În faţa a 10.000 de oameni, orice se poate întâmpla pe teren. 

În două din primele trei meciuri, veţi întâlni Croaţia şi Spania, două echipe fantastice. Cum credeţi că veţi putea să vă păstraţi moralul ridicat dacă rezultatele voastre în aceste două jocuri vor fi negative, astfel încât să nu abandonaţi lupta pentru unul din primele patru locuri şi, implicit, calificarea în faza următoare? 

Ne aşteptăm la un meci foarte dificil cu Spania. E o echipă foarte mare şi sunt principalii favoriţi la câştigarea trofeului, aşa că dacă pierdem în faţa lor nu e sfârşitul lumii. Trebuie doar să ne pregătim pentru fiecare meci ca şi cum ar fi o adevărată finală şi, cine ştie, poate cu o astfel de mentalitate vom reuşi. Toate echipele din grupă ne vor considera un outsider, dar câteodată e mai bine aşa.

Vei avea emoţii ştiind că vei putea să evoluezi împotriva spaniolului Pau Gasol sau a croaţilor Bojan Bogdanovic şi Dario Saric?

Îi vezi pe aceşti jucători la televizor, în NBA sau Euroligă, apoi realizezi că ai şansa să fii pe teren împotriva lor. Va fi o provocare mare pentru fiecare dintre noi. Va fi o experienţă de neuitat, dar, până la urmă, e doar un meci de baschet. Suntem uimiţi de cât de bine evoluează, îi apreciem ca jucători, dar asta nu înseamnă că nu ne vom lupta pentru fiecare minge şi nu vom da totul pe teren. Dacă vom evolua smart, aşa cum vom stabili împreună cu antrenorul, avem şansa noastră. 

Aţi fost foarte aproape de calificarea la FIBA EuroBasket 2015 după patru victorii (cu Suedia şi Slovacia, în ambele manşe) şi doar două înfrângeri (ambele cu Letonia) dar norocul nu v-a surâs.

Am avut mare ghinion. Am fost singura echipă clasată pe locul 2 în faza grupelor care nu s-a calificat la turneul final. Am fost atât de aproape de o mare performanţă. Am fost, practic, la un meci distanţă de calificare. În mod normal, trebuia să ne calificăm cu patru victorii din şase meciuri. Dar, în final, coşaverajul a făcut diferenţa. Nimeni nu credea că nu vom reuşi calificarea cu patru victorii în grupă, dar, până la urmă, au fost rezultate încurajatoare pentru noi, pentru că nu am depins de nimeni pentru calificare: am jucat meciul decisiv, acasă, cu Letonia. Am pierdut, asta e. Aşa e sportul.

Când te aştepţi ca selecţionerul Marcel Ţenter să „sune adunarea” pentru începerea pregătirilor?

LNBM  se va încheia la finalul lunii mai, cel târziu în prima săptămână din iunie, aşa că, după o scurtă pauză, mă aştept să începem pregătirile cu lotul naţional. Avem nevoie să ne pregătim mai mult, pentru că nu suntem favoriţi, precum alţii (râde).

Joci pentru CSM CSU Oradea, echipă care a evoluat încântător în unele meciuri din Basketball Champions League, în acest sezon. Cum ţi s-a părut competiţia?

A fost frumos pentru că, la început nimeni nu ne-a dat prea multe şanse, iar, la final, am realizat că avem oportunitatea noastră, că ultimul meci este decisiv pentru calificarea mai departe. Chiar dacă nu am reuşit calificarea, am avut rezultate foarte bune pentru acest prim an. 

Cât a contat pentru tine, ca jucător al echipei naţionale, participarea în Basketball Champions League?

Cred că orice competiţie europeană îţi oferă oportunitatea de a juca împotriva unor valoroşi sportivi internaţionali şi te provoacă să te ridici la nivelul lor sau să fii mai bun decât ei. Nu poţi realiza nivelul baschetului jucat de tine decât punându-l în balanţă cu cel al adversarilor tăi de peste hotare. Dacă joci doar în România, poţi avea o imagine falsă asupra adevăratului nivel al baschetului european.

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    avem avem
    Cu jucatori in forma ca tine sigur ne calificam. Daca pornim cu 6p avantaj in grupa sau jucam 5-3 pe.tot terenul. Ca sa nu il mai aduc in discutie si pe marcel...parodie ce o sa fie 😅

    cu 7 ani în urmă (24.02.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!