Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Topul celor mai titrați antrenori din campionatul feminin românesc

Andreea Vlase

Andreea Vlase
16.06.2018

Nicolae Martin conduce în clasamentul titlurilor câștigate ca antrenor principal în competiția feminină

Nicolae Martin este antrenorul cu cele mai multe titluri câștigate în prima ligă feminină din România. Acesta a  cucerit 11 campionate cu Universitatea Cluj din postura de principal, primul în 1981 și ultimul în 1992. Szigmund Ferencz îl urmează cu 7 medalii de campion. Au mai trecut de cota 5 Constantin Dinescu și Grigore Costescu. Grigore Avachian și Dragan Petricevic sunt tehnicienii care au câștigat campionatul românesc atât la feminin, cât și la masculin.  

Petricevic a fost primul stranier care și-a trecut în palmares titlul în competiția feminină, iar Stacey Nolan, singurul american. Zoran Mikes este al 3-lea tehnician străin care a câștigat titlul în România, fiind campion în ultimele trei ediții. Szigmund Ferencz a avut cea mai mare perioadă între primul (1960) și ultimul său titlu (1978).

Au fost 69 de ediții ale campionatului feminin, începând din 1950. Iată o listă cu titlurile câștigate de tehnicieni în postura de principali.

Număr titluri

Antrenor

11

Nicolae Martin

7

Szigmund Ferencz

6

Constantin Dinescu

Grigore Costescu

4

Alexandru Doru Moise

Gheorghe Mandache

3

Grigore Avachian

Ion Nicolau

Cătălin Tănase

Zoran Mikes

2

Magda Nicolescu și Gheorghe Nicolescu

Alexandru Șerban

Traian Constantinescu

Dan Brașoveanu

Dan Fleșeriu

Adrian Budurean

Dan Moraru

1

Corneliu Riegler, Leon Teodorescu, Marian Strugaru, Horia Pop,

Emerich Davidhazy, Ioan Valerian, Dragan Petricevic, Stacey Nolan, Florin Nini

Corneliu Riegler este antrenorul primei campioane a României la feminin, după cum aflăm din Enciclopedia Educației Fizice și Sportului din România, ediția a 2-a, volumul 1. Știința București câștiga titlul din 1950. Riegler a jucat atât baschet, cât și rugby în prima ligă, la Sportul Studențesc și Viforul Dacia. Ca jucător a participat cu echipa națională la primul Campionat European, cel din 1935, când avea 20 de ani.

Locomotiva CFR București (actualul Rapid) a câștigat titlurile în 1951 și 1952. Pe bancă au fost Magda și Gheorghe Niculescu. Pe lângă baschet, jucau și volei în reprezentativele naționale. Cele două sporturi au apărut cam în aceeași perioadă la noi în țară și au avut o federație comună din 1931 până în 1949.

Prima campioană din afara capitalei a fost Știința Cluj, în 1953. Alexandru Șerban a condus formația clujeană la cele două titluri consecutive. În 1954 s-a jucat prima oară în sistem tur-retur, iar ardelencele au avut un parcurs perfect în cele 18 partide.

Prima campioană, Știința București, și-a recâștigat titlul în 1955, cu Leon Teodorescu pe bancă. Născut la Iași în 1917, baschetbalistul Leon Teodorescu a luptat pe frontul de est în cel de-al Doilea Război Mondial. A fost luat prizonier, iar în țară s-a crezut că a murit și s-a făcut o cupă în memoria lui. S-a întors în 1946. Teodorescu a fost și președinte al Federației în perioda 1958-1962, dar și rector la ICF/IEFS.

Primul campion la masculin și feminin

Grigore Avachian este primul antrenor care și-a trecut în palmares titlul de campion al României atât la masculin, cât și la feminin. A fost prima dată campion în întrecerea băieților, cu Dinamo București, în 1953, 1954 și 1955. Au urmat trei titluri consecutive și la feminin în 1956, 1957 și 1957-1958 cu Energia (/Constructorul) București. Este primul tehnician cu trei titluri la feminin.

Constantin Dinescu a jucat la 4 formații bucureștene: Telefoane, CCA (Steaua), ICF și Rapid. L-a urmat pe Avachian pe banca celor de la Constructorul și a luat titlul în sezonul 1958-1959. În Enciclopedia Educației Fizice și Sportului din România apare cu 6 titluri. În 1963 și 1964 cu Știința București, 1966, 1967 și 1980 cu Politehnica (fosta Știința) București. La titlul din 1980 sunt trecuți ca antrenori atât Constantin Dinescu, cât și Grigore Costescu, astfel că am „socotit” acel titlu la amândoi. De asemenea, am socotit titlul și pentru antrenorii care au condus echipele ca principali în prima parte a sezoanelor, dar au lăsat loc altora pentru final.  

Dinescu și Costescu la Politehnica București

Antrenorul cu cea mai mare diferență între primul și ultimul titlu

Szigmund Ferencz a câștigat 7 titluri cu Rapid București. Primul, în 1960, ultimul în 1978. Născut în 1925 la Târgu Mureș, a evoluat ca jucător de baschet la CFR Târgu Mureș, CCA (Steaua), ICF și Constructorul Sibiu. A fost selecționat și în naționala de polo. A antrenat Rapidul 25 de ani. Pe lângă titlurile din România, a condus naționala de senioare la cele patru clasări pe locul 4 la Campionatele Europene din 1962, 1964 și 1966.

Szigmund Ferencz cu Rapid

Grigore Costescu are în palmares 6 titluri, toate cu Politehnica București. Tatăl lui Tudor Costescu a jucat la Telefoane (PTT), Rapid și Politehnica și a câștigat titlul ca jucător în 1951. Șase ani mai târziu a devenit antrenor. A cucerit primul său titlu din postura de antrenor la feminin în 1968, apoi în 1970, 1971, 1973 și 1974. Ultimul a fost cel din 1980, cu Dinescu.

Ion Nicolau are în palmares trei campionate alături de IEFS București. Cu acesta pe bancă, formația bucureșteană a câștigat titlul în 1975, 1976 și 1977.

După 23 de ani de dominare bucureșteană, Crișul Oradea s-a impus în ediția 1978-1979. Traian Constantinescu este cel care a oprit supremația formațiilor din capitală. Acesta a activat ca jucător la Cartea Românească și Dinamo Oradea. În 1994 a reușit al doilea său titlu ca antrenor în campionatul feminin. A condus Baschet Club Arad spre primul titlu, preluând echipa în etapa a 19-a de la Emerich Davidhazy, după cum se precizează în mica revistă scoasă de clubul arăden în 2016.

Nicolae Martin și dominația clujeană

Ajungem la antrenorul cu cele mai multe titluri din întrecerea feminină: Nicolae Martin. De numele său se leagă marile performanțe ale Universității Cluj, pe care a condus-o spre 11 titluri. Primul a fost cucerit în 1981, iar în anul următor clujencele și-au apărat trofeul. Din 1984 a urmat o serie de 9 titluri consecutive obținute de clujence cu Nicolae Martin ca principal (la o parte din ele l-a avut alături pe Horia Pop). A antrenat și loturile feminine, iar în 1983 a condus România spre argint la Jocurile Mondiale Universitare. Ca jucător a evoluat la Constructorul Sibiu și Constructorul Cluj. S-a alăturat celor de la „U” la începutul anilor '70, iar în ultimii săi ani a fost președintele clubului.

Voința București a oprit seria Clujului în 1983. Marian Strugaru este tehnicianul care a condus formația din capitală spre acel titlu.

Horia Pop are în palmares multe medalii de aur în întrecerile juvenile și a descoperit multe jucătoare importante. A fost secundul lui Nicolae Martin la mai multe titluri titluri. În 1993 a fost antrenorul principal al ardelencelor la ultima victorie finală a acestora.

Patru trofee consecutive cu 3 echipe diferite

După ce în 1994 Aradul oprea supremația clujencelor, a venit rândul celor de la Oțelul Universitatea Târgoviște să câștige primul trofeu. Alexandru Doru Moise a dus echipa spre două titluri consecutive, în 1995 și 1996. În anul următor a condus ACRO București spre singura victorie finală din palmares. În sezonul 1997-1998 și-a trecut în cont al patrulea titlu la rând. A preluat BC ICIM Arad după etapa a 7-a, de la Gheorghe Mandache.

Au urmat alte trei titluri consecutive pentru BC ICIM Arad (1999, 2000, 2001). Gheorghe Mandache a fost antrenorul arădencelor în cele trei campionate, având în total 4 titluri, cu cel din 1998. Acesta i-a condus pe băieții de la West Petrom Arad spre promovare în 1994, dar și naționala feminină, cu care a câștigat Jocurile Francofoniei în 2009. Printre elevele cu care a câștigat titlurile la Arad se numără și fiica sa, Andra Mandache. De asemenea, fiul său, Andrei Mandache, a câștigat întrecerea masculină de două ori în ultimii trei ani.

Următoarele patru titluri au mers la Târgoviște, cu trei antrenori diferiți. În 2002 Livas Petrom Târgoviște oprea supremația arădeană cu Ioan Valerian la conducere. Din 2004 este comisar FRB, iar în acest sezon a făcut parte din staff-ul formației dâmbovițene, în liga secundă. A antrenat și naționala de senioare.

Primul antrenor străin câștigător al întrecerii feminine

Al doilea titlu al seriei celor de la Livas a fost câștigat cu Dragan Petricevic pe bancă, în 2003. Acesta a fost primul stranier care a condus o echipă feminină spre titlul din România, după ce a fost primul antrenor străin care lua titlul și la masculin, în 1996, cu Universitatea Invest Cluj. Petricevic are trei titluri consecutive în România: cele două cu West Petrom Arad în 2001 și 2002, la masculin, și cel cu formația din Târgoviște în 2003, la feminin. Bosniacul este în prezent antrenorul Universității Cluj-Napoca (din LNBF) și al naționalei de senioare a României.

Dan Brașoveanu a fost antrenorul dâmbovițencelor la edițiile câștigate în 2004 și 2005. Pe lângă cele două titluri ca principal în aceste sezoane, Brașoveanu a fost în staff și la primele două ale târgoviștencelor, în 1995 și 1996.

În 2006 Baschet ICIM Arad recucerea titlul. Adrian Budurean a condus echipa pe finalul campionatului, la 15 meciuri, după ce Dan Moraru i-a lăsat locul ca principal (după 40 de meciuri) și a continuat în staff. Budurean are două titluri în palmares, fiind pe banca arădencelor și la cel din 2008. Acesta a antrenat și în întrecerea masculină, la Arad și Craiova. A plecat în Marea Britanie unde, pe lângă baschet, antrenează și naționala masculină de polo canoe.

Cătălin Tănase este ultimul antrenor român care a ajuns la cota 3 în dreptul campionatelor câștigate la feminin. Primul său titlu l-a cucerit în 2007, cu Biandra Târgoviște, iar pe următoarele două în 2009 și 2010 cu BCM MCM Târgoviște. Acesta se află și acum la conducerea dâmbovițencelor, pe care le-a condus spre cupă în 2017. De asemenea, în această vară va conduce naționalele feminine U20 și U18.

În 2011 era rândul Aradului să își treacă în palmares un nou titlu. Stacey Nolan era antrenorul galben-albastrelor în acel sezon. A fost primul american care a câștigat campionatul feminin din România. A mai antrenat în competiția internă la Târgu Mureș și Arad, dar fără același succes.

După un an de absență din întrecerile de senioare, Târgoviștea a revenit în prima ligă și a terminat pe prima treaptă a podiumului în 2012. Florin Nini a condus atunci echipa spre titlu, fiind la primul său sezon în competiția feminină. A făcut parte din staff-ul echipei și în sezonul următor, când a jucat în Euroligă.  După despărțirea de Dikeoulakos a redevenit principal, pe finalul campaniei europene, iar în campionat a încheiat pe locul secund. A stat pe banca naționalei de senioare la europeanul din 2015. În acest sezon Nini a fost antrenorul principal al formației masculine din orașul natal, Phoenix Galați.

Campion la aproape 68 de ani

Dan Moraru a oferit arădenilor ultimul titlu de până acum, în 2013. Atunci echipa condusă de veteranul care împlinea 68 de ani după câteva luni a reușit surpriza în finala cu Târgoviștea, revenind de la -18 în decisivul jucat în deplasare. Pe lângă acest sezon, Moraru a mai fost principal la Arad în prima parte a sezonului 2005-2006, pe care l-a încheiat în altă funcție din staff. A fost în staff și la alte două titluri ale formației de pe Mureș, dar nu ca antrenor principal. Se află și în prezent alături de ICIM.

Dan Fleșeriu a câștigat două titluri consecutive cu CSM Târgoviște, în 2014 și 2015. Tehnicianul care a pregătit și naționala de senioare a mers la Târgoviște după două finale pierdute cu CSM Satu Mare și a reușit să-și treacă în palmares cele două locuri 1. După aceea a făcut trecerea spre campionatul masculin la echipa din orașul natal, BC CSU Sibiu pe care o pregătește și acum.

Zoran Mikes este campionul ultimelor trei ediții ale Ligii Naționale cu ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. Bosniacul a câștigat în 2016, 2017 și 2018, fiind primele trei titluri ale formației din Covasna. Mikes este primul stranier cu mai mult de un succes final în competiția feminină.

*foto: Enciclopedia Educației Fizice și Sportului din România, calhoonsblog.wordpress.com, ziuadevest.ro, incomod-media.ro, sportpictures.eu, ucluj.ro

1 comentariu la aceasta stire:
  • CSU ACS Rookies Oradea laca1968 :

    Felicitari tuturor!
    Speram la al 4 lea titlu consecutiv pentru Zoran Mikes!

    cu 5 ani în urmă (17.06.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!