Stiri

Trei antrenori au devenit istorie în primele două luni ale sezonului 2013/14

Adrian Micinic

Adrian Micinic
28.11.2013

S-au scurs doar nouă etape din sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin, adică o treime din această primă fază a competiției, însă acest interval de timp a fost suficient pentru ca trei antrenori să devină istorie la echipele prim-divizionare.

Primul antrenor care a rămas fără funcție în sezonul 2013/14 a fost Vladimir Lucic. Ex-iugoslavul a părăsit pe Concordia Chiajna la finele lunii octombrie, după o perioadă în care ilfovenii au renunțat la jucătorii străini recrutați în această vară. Motivele despărțirii nu sunt foarte clare nici până în ziua de azi, însă este cert că Lucic a fost substituit de Vlastimir Vukadinovic, cel care renunțase la funcția de principal al echipei după ce a obținut promovarea din această postură. De notat că Lucic fusese promovat la funcția de principal după ce în sezonul 2012/13 a fost asistent la Concordia.

La aproximativ o săptămână a urmat Andjelko Mandic. Acesta a demisionat din funcția de antrenor al Craiovei, după un start de sezon regulat ce a cuprins trei victorii și tot atâtea eșecuri, iar în cupă a fost eliminat. Trebuie subliniat faptul că Mandic a dorit să renunțe, însă nu știm cu exactitate care sunt motivele pentru această renunțare. Cert este că la nivel de conducere, prin vocea managerului Marius Toma, Craiova a dorit să continue colaborarea cu antrenorul care a preluat această echipă în vara anului 2011. Desigur, aici putem discuta foarte mult însă e posibil ca Mandic să se fi grăbit cu demisia în condițiile în care el se afla la prima experiență ca antrenor. Chiar dacă începută în urmă cu doi ani, ea tot prima experiență este, iar un antrenor tânăr ar trebui să facă totul pentru a se căli în situații dificil de gestionat.

În fine, marți (26.11), Tudor Costescu a devenit al 3-lea antrenor rămas fără loc de muncă la nivelul Ligii Naționale. Bucureșteanul este primul antrenor autohton care se găsește în această situație în actualul sezon competițional. Fost antrenor la Târgoviște, CSM București și Pitești, Costescu fusese numit în funcția de antrenor principal în această vară. El a calificat BC Timișoara în turul al doilea din Cupa României și a avut un bilanț de 4-5 în Liga Națională. Costescu a petrecut o perioadă oarecum similară ca durată în calitate de antrenor principal la CSM București. După acea experiență el a făcut rocadă cu Mladen Ostojic și a devenit tehnicianul Piteștiului, alături de care a câștigat primele sale trofee în baschetul românesc la nivel de seniori.

Așadar, trei antrenori au devenit istorie la cluburile din primul eșalon la aproximativ două luni de la startul oficial al noului sezon competițional. Este o statistică alarmantă și care ar trebui să dea de gândit. De asemenea, se ridică niște semne de întrebare cu privire la celelalte aspecte din cadrul cluburilor românești. Oare toate aspectele ce țin de organizarea unei echipe sunt la un nivel atât de performant încât antrenorul este punctul sau veriga slabă într-o echipă? Sau schimbarea antrenorului este cea mai ușoară și ieftină variantă de a schimba ceva atunci când oamenii cu putere de decizie consideră că este nevoie de o schimbare?

Bine-nțeles trebuie să luăm lucrurile în cu totul alt mod. Și anume să luăm fiecare caz în parte. Vom constata că există anumite cluburi cu management interesat de proiecte pe termen lung, în care indiferent de buget și ambiții se merge pe încredere, lucru de care anumiți antrenori se bucură, dar care în același timp fac tot posibilul să performeze. Acestea sunt mediile sănătoase. Pe de altă parte sunt cazuri când colaborarea sau dialogul între antrenori și jucători ori antrenori și conucere devine imposibilă. Aici e limpede că o schimbare se impune. Nu vom exemplifica, pentru că este lesne de observat unde se întâmplă aceste lucruri.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate