Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Tribunalul Federal Elvețian a respins solicitarea depusă de CS SCM Timișoara (surse)

Andreea Vlase

Andreea Vlase
13.11.2018

Povestea datoriilor din trecut de la Timișoara este departe de a se fi încheiat. Conform site-ului local debanat.ro, clubul primăriei, SCM, a primit un răspuns negativ din partea Tribunalului Federal Elvețian, unde a cerut anularea hotărârii BAT prin care trebuie să plătească peste 130.000 de euro în litigiile cu jucătorii care au fost la „defuncta” BC Timișoara.

Datoriile foarte mari sunt către cei patru jucători care au fost la începutul sezonului 2015-2016 și au dat clubul în judecată la BAT (Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic): Hristo Nikolov, Kyle Shiloh, Nenad Milosevic și Derrick Low. Informația că CSM Timișoara nu a avut câștig de cauză la Tribunalul Suprem din Elveția a fost dată pe surse de site-ul local, deoarece clubul nu a primit încă informarea oficială, ci doar verbală.

„Noua conducere a atacat decizia în mai multe părţi, în cele din urmă şi la Curtea Supremă de Justiţie. Însă nici de aici nu a venit un răspuns dorit, iar clubul este acum bun de plată. Până în acest moment, SCM Timişoara nu a fost notificată, fapt pentru care nici nu a dorit să comenteze decizia, dar cert este că această sumă va trebui plătită cumva, altfel echipa nu va mai avea voie la transferuri, se va putea ajunge la depunctări şi chiar la dezafiliere. Gruparea bănăţeană rămâne deschisă în stingerea litigiului, dar deocamadată nu are sumele cu care poate rezolva această problemă”, scrie debanat.ro.

Procedura de la Tribunalul Federal Elvețian a costat în jur de 20.000 de franci, plus avocatul străin. Cei de la club spuneau că SCM-ul este obligat să folosească toate căile de atac pentru a proteja banul public, iar în luna mai conducerea afirma că taxele pentru cauzele de la tribunalul elvețian urmau să fie suportate de avocatul Sergiu Gherdan, care „a spus că suportă probono tot”.

Reamintim că problemele la Timișoara au început în 2015, când fostul club, BC Timișoara, și-a propus participarea în competițiile europene după ce a câștigat Cupa României. Deși existau semne în oraș că vor apărea probleme după controlul Curții de Conturi care a stopat finanțarea clubului (pe lângă celelalte cluburi locale unde autoritățile erau cotizante), la „lei” s-au adus jucători importanți. După două luni, aceștia au fost nevoiți să își caute echipă după ce clubul a realizat că nu le poate plăti salariile în lipsa cotizațiilor de la cele două consilii.

Atunci prima linie de stranieri aduși de BC Timișoara a jucat în duelurile cu Energia Târgu Jiu din Cupa României. Înaintea primei etape din campionat, cinci dintre jucătorii străini au acceptat să plece, iar la echipă au venit mulți jucători noi înainte de încheierea perioadei de transfer. Atunci „leii” s-au salvat de la retrogradare.

În acel sezon s-a înființat SCM Timișoara, după startul campionatului, iar noul club al municipalității a preluat echipele de baschet, handbal și rugby. SCM-ul oferea posibilitatea finanțării de la Consiliul Local. Singura secție care se confruntă în continuare cu probleme este cea de baschet, care a preluat locul în campionat al BC-ului, intrat între timp în faliment, dar s-a spus că clubul de drept public nu poate prelua și datoriile din urmă și nu poate plăti restanțele către jucătorii care au fost la Timișoara înainte de înființarea noii entități.

De-a lungul timpului, conducerea de la secția de baschet a SCM-ului a afirmat că nu fuge de datorii, deși nu sunt ale noului club, dar nu le poate plăti din bani publici, că legea nu permite. De asemenea, actuala conducere spunea că nu a avut acces la actele de reziliere a contractelor celor patru baschetbaliști, făcute de vechea conducere, și că acestea nu au putut fi analizate înainte de sentința BAT. Conform bănățenilor, sumele din sentință nu reflectă acordurile la care s-a ajuns în urmă cu trei ani. În aceste sume intră și penalități.

A venit, până la urmă, decizia BAT care obligă SCM-ul să plătească în solidar, pentru că s-au găsit urme de continuitate, prin faptul că membru fondator la ambele cluburi este Consiliul Local Timișoara. Clubul a riscat în vară să nu prindă grupa valorică A din Liga Națională pentru că s-au introdus noile criterii de eligibilitate în care sunt incluse și datoriile către jucători, antrenori, agenți sau decizii BAT. Procesul de la tribunalul elvețian a suspendat decizia BAT și le-a oferit mai mult timp bănățenilor. Aceștia anunțau în luna mai că au înființat un ONG în care să direcționeze toate fondurile din privat pentru a încerca să stingă definitiv aceste datorii.

*foto: facebook Baschet SCM Timisoara

Citiți și: 

BC Timișoara se desparte de mai mulți jucători de bază

Ilie Trițoiu: „Cei care au de primit bani nu ne-au ajutat cu nimic. Ar trebui ca vechea administraţie să lămurească situaţia lor”

SCM Timișoara: "Clubul nostru nu a fost niciodată de acord să preia datoriile unui alt subiect de drept"

EXCLUSIV. Prezentăm contractul de colaborare dintre BC Timișoara și SCM Timișoara (document)

DOCUMENT. Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic a dat verdictul: BC SCM Timișoara e bună de plată

Cum se apără SCM Timișoara după decizia definitivă a BAT

Dragan Petricevic, despre situația de la BC SCM Timișoara: „Îmi pare rău că nu au conștientizat această problemă”

Precedent. SCM Timișoara se confruntă cu aceeași situație din 2013 a Stelei CSM București

SCM Timișoara pierde și cazul "Derrick Low" la FIBA

FIBA a demarat procedura de sancționare a SCM Timișoara pentru nerespectarea hotărârilor BAT

Sabin Gherdan: "Nu este o situație plăcută pentru noi și cred că nici pentru SCM Timișoara"

Ilie Trițoiu: „N-au pe cine să mai înscrie în campionat dacă astea-s criteriile de eligibilitate”

Radu Țoancă: „Lucrurile sunt complicate la echipa de baschet pentru sezonul 2018-2019”

Contradicții în declarațiile SCM-ului. Țoancă: "BAT-ul are dreptate, s-au găsit urme de continuitate"

SCM Timișoara trebuie să plătească la Tribunalul Federal Elvețian taxe de cel puțin 50.000 CHF

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!