Stiri Vulturi

Tudor Costescu: „Drumul e foarte lung și va fi plin de suișuri și coborâșuri”

Andreea Vlase, David Istrate

Andreea Vlase, David Istrate
11.11.2018

Înainte de începerea sezonului regulat, Federația Română de Baschet a anunțat numirea unui nou tehnician la cârma naționalei de baschet masculin și anume Tudor Costescu. Acesta va antrena selecționata României în locul lui Zare Markovski, care a condus România în preliminariile Campionatului Mondial.

Cu ocazia revenirii la Timișoara pentru un duel împotriva fostei sale echipe, Tudor Costescu a mărturisit care au fost motivele pentru care a acceptat oferta de a deveni selecționerul naționalei României și a vorbit despre așteptările pe care le are de la jucătorii săi.

„Noi ar trebui să înțelegem că formarea de jucători și câștigarea prestigiului și a performanțelor e un proces destul de lung. Eu cred că un an, doi nu sunt de ajuns, mai ales în condițiile în care se află baschetul românesc în acest moment, referitor la potențialii selecționabili. Precedentul antrenor care a avut echipa națională pe mână a făcut niște lucruri extraordinare promovând acești tineri. Ei au confirmat în mare măsură, deși poate rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor cunoscătorilor din baschetul românesc, care doresc să câștigăm orice meci. Eu mi-am asumat și acest rol, îmi place foarte mult să lucrez cu jucătorii tineri și sper că se va înțelege și aici că e nevoie de timp ca să formăm o echipă competitivă la nivelul baschetului european din aceste zile. Drumul e foarte lung și va fi plin de suișuri și coborâșuri. Eu sunt dispus să fac acest drum. Să vedem dacă cei responsabili vor face acest lucru. Până în acest moment se pare că da și mă bucur foarte mult că sunt sprijinit în aceste demersuri.”

Reamintim că Tudor Costescu a fost cel care a condus naționala sub 20 de ani spre câștigarea Campionatului European, Divizia B, în 2017, iar din acel lot destui jucători au făcut deja pasul spre reprezentativa de seniori. Antrenorul de 44 de ani s-a arătat neîncrezător în legătură cu punerea în aplicare a regulamentului care privește jucătorii români U23.

„Practic, această regulă nu ajută în niciun fel. Când ai un jucător de 17 ani pe care îl încurajezi să joace apărare pressing și iese cu 5 greșeli personale în 13 minute este mai puțin important ce spune antrenorul și ce face. Dacă vrem să îi încurajăm, trebuie ca acest mediu să fie mai sănătos, așa cum spuneam, și mai orientat către problemele reale ale baschetului românesc. În general, regula aceasta poate da rezultate. Sunt jucători români tineri de perspectivă, dar optica aceasta trebuie schimbată. Nu mă refer la selecție, nu mă refer la regulamente, regulile și regulamentele sunt bune. Sunt antrenori iscusiți care promovează jucătorii tineri și care lucrează și individual cu ei. În mod teoretic această regulă ar trebui să dea rezultate, dar sigur într-un viitor mediu. Nu putem să ne așteptăm ca într-un an sau doi să avem jucători cu care să performăm în Europa ca rezultate.”

Naționala României se va reuni în 22 noiembrie la Oradea, acolo unde va disputa 7 zile mai târziu un duel important cu selecționata din Kosovo.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!