Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U-BT Cluj-Napoca - CSA Steaua București, duelul care deschide playoff-ul LNBM

David Istrate

David Istrate
23.04.2019

Săptămâna trecută, Cluj-Napoca a găzduit Final Four-ul Cupei României și All Star Game 2019, un eveniment în care cei mai votați jucători din Liga Națională s-au putut bucura de un meci relaxant și plin de surprize. Distracția a fost însă de scurtă durată deoarece miercuri, 24 aprilie, începe playoff-ul.

Prima confruntare programată în acest postsezon este cea dintre U-BT Cluj-Napoca, formație ce a terminat pe locul al doilea în Grupa Roșie, și CSA Steaua București, câștigătoarea Grupei Galbene. Este al treilea an consecutiv în care cele două echipe se întâlnesc în playoff și a treia fază diferită. În 2017, trupa antrenată de Mihai Silvășan a câștigat finala campionatului cu 3-0 în fața Stelei. Apoi, anul trecut, a sosit timpul ca CSM Steaua Eximbank București să își ia revanșa, iar aceasta a învins-o pe formația clujeană în semifinale, cu scorul de 3-2.

Dacă în cele două dueluri, diferența dintre echipe era destul de mică, de această dată, situația este diferită și U-BT Cluj-Napoca este considerată favorită clară. În vara lui 2018, CSM a întrerupt contractul cu Armata, fapt care a dus la plecarea lui Ionuț Georgescu și Virgil Stănescu din fruntea clubului. CSA Steaua București a primit drept de joc în Liga Națională, însă pierzând o mulțime de sponsori, deci o parte importantă din buget, aceasta nu a mai rămas forța din ultimele două sezoane.

În prima fază a ediției 2018-2019, trupa din Capitală a obținut câteva succese mari împotriva Clujului și a Oradiei însă a încheiat pe penultimul loc, adunând 4 victorii și 10 înfrângeri. În schimb, în Grupa Galbenă, CSA Steaua București a reușit 8 victorii și doar 2 înfrângeri, terminând pe prima poziție. De partea cealaltă, U-BT Cluj-Napoca a finalizat atât Grupa A cât și Grupa Roșie pe locul al doilea, totalizând un bilanț de 17 victorii și 7 înfrângeri.

Cele două echipe s-au întâlnit în acest sezon de două ori și fiecare a câștigat în deplasare. La prima întâlnire, cea din BTarena, jucătorii pregătiți de Sașa Ocokoljic s-au impus cu 71-67, după un joc excelent făcut de Zarko Duric (21 de puncte, 8 recuperări, o pasă decisivă, o intercepție, un capac). Trupa clujeană și-a luat revanșa în retur, atunci când a câștigat cu 81-73. Cel mai bun baschetbalist al acelei confruntări a fost Kyndall Dykes, sportiv ce a avut următoarea linie statistică: 21 de puncte, 4 pase decisive, 3 recuperări, 2 intercepții și 6 faulturi obținute.

Așadar, U-BT Cluj-Napoca și CSA Steaua București au oferit două dueluri destul de echilibrate în acest sezon. Acestea se vor mai întâlni de minim trei ori în următoarele două săptămâni, câștigătoarea urmând să se califice în semifinalele Ligii Naționale, acolo unde va da de echipa ce se va impune în seria CSM CSU Oradea – BCM U FC Argeș Pitești.

Din punct de vedere al loturilor, o confruntare interesantă se va da sub panou acolo unde Skylar Spencer, jucătorul Stelei, se va duela cu Jason Washburn, Tony Easley și Nana Foulland. Apoi, la nivelul fundașilor, va fi de urmărit matchup-ul dintre Darrin Dorsey și Austin Chatman. Noul fundaș adus de trupa din București a evoluat foarte bine în cele 5 meciuri jucate în campionat, având o medie de 16 puncte. Prin urmare, clujenii vor fi nevoiți să îi acorde o atenție specială, în timp ce, Ocokoljic va trebui să gândească o strategie pentru a-l opri pe Kyndall Dykes.

Arma secretă a formației militare poate să fie veteranul Andrei Mandache, un jucător cu o vastă experiență și campion en-titre. În același timp, Mihai Silvășan parcă are mai multe soluții pentru regula jucătorului român și aici mă refer la Nandor Kuti, Rolland Torok, Andrei Calnicenco și tinerii Andrei Mureșan, David Vida, Anders Abu Teir.

Decizia importantă a fostului căpitan al lui U-BT Cluj-Napoca va fi să aleagă cine va fi străinul care va sta pe bancă. Aleksandar Rasic nu este încă recuperat complet, prin urmare, el ar putea fi cel ce nu va juca miercuri sau vineri. De asemenea, Alhaji Mohammed încă nu și-a intrat în ritm așa cum s-ar fi dorit, astfel, ar putea fi și el baschetbalistul ce va lua loc pe bancă. În schimb, să nu uităm că în ultimul joc al clujenilor, cel din semifinala Cupei României, pierdută cu scorul de 66-70 în fața lui CSM CSU Oradea, Jason Washburn nu a fost inclus în lotul lui U-BT Cluj-Napoca. După spusele antrenorului principal al trupei clujene, pivotul american și-a blocat spatele înaintea semifinalei de Cupă și este incert pentru disputa cu CSA Steaua București.

Conform regulamentului, seria se joacă după sistemul „Cel mai bun din 5 meciuri”, iar primele două partide au loc pe terenul echipei mai bine clasate. Astfel, primul joc este programat miercuri, 24 aprilie, de la ora 18:00, fiind transmis în direct de Digisport, în timp ce al doilea duel va fi vineri, 26 aprilie, de la ora 19:00. Ambele se vor juca în BTarena din Cluj-Napoca.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!