Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Urna C - LNBM, Etapa 1: ACS Târgu Jiu a învins fără drept de apel Miercurea Ciuc

Eduard Popa

Eduard Popa
06.10.2018

Din sezonul 2018/2019, Liga Națională de Baschet Masculin are formatul unei Superligi. Astfel, orice echipă are șansa teoretică de a se lupta la playoff, excepție facând formațiile recent înființate.


UPDATE, sâmbătă, ora 23:00 ACS Târgu Jiu s-a impus clar, pe teren propriu, în fața celor de la Miercurea Ciuc, scor 74-51. Kevin Allen a reușit din nou o partidă spectaculoasă, cu 21 de puncta și 18 recuperări, în timp ce Shwantez Patterson și Adi Roșu au marcat fiecare câte 16 puncte. De partea cealaltă, Goran Ostojic a avut un double-double, cu 13 puncte și 11 recuperări, Dorde Simeunovic a strâns 15 puncte și Robert Medgyesi tot 13 puncte.


UPDATE, vineri, ora 20:00 CSM Sighetu Marmației nu a avut probleme în duelul cu CS Universitatea Cluj, câștigat cu 101-62. Maramureșenii au început în trombă partida, câștigând primul sfert cu 30-16, în timp ce la pauză deja aveau un avantaj de 18 puncte, scor 55-37. Joshua Turner a reușit 31 de puncte cu 6 pase decisive și +36 la eficiență, Gregory Edwards a marcat 18 puncte cu 9/11 din acțiune, în timp ce Allan Thomas a înscris 18 puncte, cu 5/5 din acțiune, 7/7 de la libere, în un pic mai mult de 9 minute. De partea cealaltă, Călin Dani Vasile a reușit un double-double, cu 22 puncte și 10 pase decisive, în timp ce Vlad Porime a marcat 11 puncte. 

Într-o altă partidă jucată vineri Rapid București a reușit o prestație încurajatoare, pe teren propriu, în fața celor de la CSM Focșani. Vrâncenii s-au impus însă cu 78-69. Kyle Kilgore a continuat evoluțiile bune din Cupa României, reușind un double-double cu 22 de puncte și 10 recuperări, în timp ce Cătălin Petrișor a marcat 12 puncte, cu 9 pase decisive și 5 recuperări, iar Teodor Crăciun și Cameron Cornelius au înscris fiecare câte 12 puncte. De asemenea, Sergiu Pop a adunat 8 puncte și 13 recuperări.

Sâmbătă se joacă alte 3 partide. Avancronicile mai jos.


În acest sens, partidele care în trecut erau rezervate Ligii 1 au acum o mult mai mare importanță în rândul Ligii Naționale.

Astfel, vineri debutează prima etapă și în Urna C valorică din LNBM.

De la ora 17:00 se joacă duelul dintre CSM Sighetu Marmației și CS Universitatea Cluj, formații sunt bazate aproape exclusiv pe jucători tineri. Maramureșenii reprezintă însă una dintre echipele mai puternice ale campionatului, după ce și-au păstrat nucleul de jucători din sezonul precedent în care au ajuns în turneul semifinal al Ligii 1 și au obținut victorii importante. Mai mult, au adus o serie de jucători străini destul de valoroși pentru nivelul competiției. Acest lucru a fost vizibil și în dubla dificilă în compania celor de la CSM Focșani, după un meci câștigat acasă cu 85-72 și unul piedut în deplasare, scor 82-88.

De partea cealaltă se știu puține lucruri despre CS Univesitatea Cluj-Napoca, mai ales din cauza faptului că trupa ardeleană nu a apucat să debuteze în Cupa României. Astfel, formația

Tot de la ora 17:00 se joacă și meciul dintre Rapid București și CSM Focșani. Giuleștenii au o echipă tânără, cu un singur veteran, Bogdan Cezar Sandu (ex-Știința), cel care a marcat majoritatea punctelor Rapidului în meciurile de Cupă pierdute cu Athletic Constanța. Recent, rapidiștii au adus doi jucători străini, dar rămâne de văzut cât de repede se vor putea obișnui în angrenajul echipei.

De partea cealaltă, CSM Focșani are foarte mari șanse să fie lucky looser-ul primei runde din Cupa României, după rezultatele pe care le-am precizat mai sus. În lotul vrâncenilor se numără câțiva jucători cu experiență în LNBM, precum Cătălin Petrișor sau Sergiu Pop, dar și doi americani interesanți: Kyle Kilgore și Cameron Cornelius.

Al treilea meci al etapei se joacă sâmbătă, 6 octombrie, de la ora 18:00. Este vorba despre duelul dintre CSM Târgu Mueș și CSM Phoenix Galați, un duel între două formații „noi”, dar vechi, cu legături strânse cu BC Mureș și Phoenix Galați din sezonul precedent.

Cele două echipe s-au întâlnit deja de două ori în Cupa României, unde CSM Târgu Mureș a făcut legea, câștigând prima partidă cu 76-61, în deplasare și a doua cu 94-57 pe teren propriu. Goran Martinic a făcut legea pe parchet, cu 19,5 puncte și 10 pase decisive pe meci, fiind ajutat de alți veterani precum Szabolcs Santa, Ernests Kalve sau Alin Borșa. De partea cealaltă Marko Perovic a fost cel mai bun marcator, cu 21 de puncte pe meci, în timp ce tânărul David Stan a strâns 13 puncte și 8 recuperări pe întâlnire.

Două echipe foarte tinere se înfruntă de la ora 18:30 în București. Este vorba despre formația CS Agronomia București care va întâlni CN Aurel Vlaicu. Ambele echipe au dus lipsă în Cupa României de jucători cu experiență, motiv pentru care au fost învinse la scor de CSO Voluntari, respectiv ACS Târgu Jiu. Cu toate acestea, partida din Sala Agronomia se anunță una interesantă pentru cei care vor să vadă jucători tineri, dornici de afirmare, precum Luca Vișan Hara (17 puncte pe meci în primul tur al Cupei) sau  Nicu Ciucă (11,5 puncte, 7 recuperări).

În sfârșit, în al cincilea meci al rundei ACS Târgu Jiu va primi vizita celor de la CSM VKSC Miercurea Ciuc, sâmbătă, de la ora 18:30. Gorjenii au trecut destul de ușor de CNAV în primul tur al Cupei României, americanul Kevin Allen reușind în retur un meci de 27 de puncte, 27 de recuperări și 4 capace. De partea cealaltă, harghitenii au pierdut calificarea în runda a doua din Cupa României, întrucât nu au trecut de CSM Mediaș. Din alcătuirea celor de la Miercurea Ciuc fac parte și Robert Medgyesi și Goran Ostojic, care în sezonul precedent au jucat pentru Timba Timișoara.

Programul este următorul:

csm targu mures phoenix urna c liga nationala

*foto: Sorin Pană/ facebook ACS Târgu-Jiu

3 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    oare este vreun editorial
    pe TB in care sa se explice exact care va fi desfasurarea in noua strucutura a ligii? Cine cu cine joaca cate meciuri, cum se ajunge in play-off si playout, etc.?

    cu 5 ani în urmă (05.10.2018) Raspunde
  • Eduard Popa :

    @studentU
    Am scris eu asta, când nu știam situația exactă a echipelor, câte se retrag, câte rămân în competiție, samd.

    Ai și comentat la ea. :))

    http://www.totalbaschet.ro/articol/Grupele-valorice-din-LNBM-%C3%AEncep%C3%A2nd-cu-stagiunea-2018-2019~62372

    cu 5 ani în urmă (05.10.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      merci!
      Mai uita omul..😃

      cu 5 ani în urmă (05.10.2018)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!