Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Virgil Stănescu s-a retras din funcția de președinte al CSM Steaua

Andreea Vlase

Andreea Vlase
08.08.2018

2018-08-08Virgil Stănescu și-a anunțat despărțirea de CSM Steaua Eximbank București. Fostul internațional și-a propus să revigoreze secția de baschet de la Steaua, iar în 2013 aceasta promova. Pivotul și-a încheiat cariera de jucător chiar la „militari”, fiind președinte-jucător în stagiundea 2013-2014.

Virgil Stănescu a postat un mesaj pe contul său de facebook, în care vorbește despre momentele petrecute alături de echipă, de la începuturi până la cele două finale de campionat jucate în ultimele două sezoane. Acesta a scris și despre programul pentru juniori, dar a și anunțat că va rămâne implicat în sport. Iată mesajul postat de fostul internațional:

1. Intro

Dragi partizani ai One Big Army,

Nu știu când au trecut acești șase ani care mi-au schimbat viața, cariera și viziunea despre ceea ce sportul înseamnă cu adevărat la nivel de management. Încă purtam pe atunci ghetele de joc, mă antrenam de două ori pe zi dar mă gandeam serios încă din facultate la ce va fi să fie după ce voi marca ultimul coș ca jucător profesionist. Voiam să rămân implicat în relația de dragoste pe care am început-o cu baschetul și cu sportul în general cu mulți ani în urmă și să fiu parte dintr-un proiect care să creeze un sentiment de bucurie pură pentru toți cei care îl urmăresc. Astfel, am blocat alte gânduri, am driblat comentariile și părerile contrare visului meu și, specialitatea casei din teren, mi-am folosit cârligul în a marca un nou început pentru secția de baschet a clubului CSA Steaua. Un coș marcat corect, folosind valorile fundamentale cu care acest sport m-a înzestrat, făcându-mă un jucător și un om mai bun. Asta a fost calea pe care am vrut să merg și de la care nu m-am abătut. Asa am început și am încercat să schimb sistemul, să ajut la clădirea unui club care să conducă prin exemplu.

De jos, din Divizia B, dar cu năzuințe și planuri mari, am mers pe politica pașilor mărunți dar apăsați. Walking tall! Am promovat în 2013 și alături de oamenii care au crezut în noi, iar mulți ne sunt și astăzi alături, am readus cel mai iubit brand din România acolo unde îi este locul: în Liga Națională!

Prezentând un proiect viabil și care deja își arăta interesul ridicat către educație și implicare socială, municipalitatea a venit alături de noi, punând astfel temeliile unui parteneriat solid identificat astăzi prin numele de CSM Steaua București EximBank! (CSM Steaua Baschet)

De atunci și până azi, am crescut și am făcut-o frumos! Performanță, reprezentare a orașului în trei ediții de cupe europene, investiții considerabile în copii și juniori – nu doar pe plan sportiv, ci mai ales educativ, proiecte de responsabilitate socială, o relație deosebită cu fanii marcată de o comunicare dinamică și de multe acțiuni, promovarea unor jucători de la nivel de juniori și până la echipa națională a României și un management eficient care s-a dovedit un liant perfect între părțile implicate în acest parteneriat.

Amintirile cu care rămânem nu pot fi descrise în cuvinte.

Motivele pentru care astăzi vă anunțăm faptul că eu și echipa mea de management – ASBC Atletic - am decis să pornim pe un drum diferit, lăsând CSM Steaua București într-un vârf de performanță pentru ultimii 22 de ani, nu își au rostul. Uitându-ne în spate privim zâmbind spre călătoria parcursă, una încărcată cu muncă, eforturi, rezultate, piedici peste care am trecut, lovituri pe care le-am încasat și greutăți care ne-au pus la încercare unitatea și verticalitatea. Plecăm cu fruntea sus și cu o singură părere de rău - că nu am izbutit să aducem un titlu de campioni la seniori. Totuși, credem cu tărie că niciun club nu trebuie să existe doar pentru trofeele puse în vitrine ci pentru impactul pe care trebuie să îl aibă asupra oamenilor și, în special, a tinerilor. Doar sădind și cultivând acea sămânță a dragostei pentru baschet, pe un teren fertil, poți ieși la suprafață și înflori frumos.

2. Performanță

Sunt peste 30 de medalii obținute la nivel de copii și juniori, din 2013 încoace, în Campionatele Naționale și Municipale. Am avut peste 30 de sportivi convocați în loturile naționale de juniori și seniori, 5x5 și 3x3. Ne-am bucurat de ascensiunea lui Georges Darwiche, care dintr-o speranță a programului RESPECT a devenit în acest sezon principalul jucător român, și-a trecut în cont o medalie de campion european la Under 20 și a debutat sub tricolorul mare în preliminariile Campionatului Mondial.

La nivel de seniori, ultimii 3 ani au marcat cele mai bune performanțe ale clubului: bronz în 2016, argint în 2017 și 2018. Doar CSM Steaua București EximBank și CSM Oradea au izbutit să obțină câte o medalie în ultimele trei ediții ale Ligii Naționale.

3. Copii și Juniori

Programul RESPECT reprezintă sufletul acestui proiect. Este implicarea noastră socială, încercarea de a transforma baschetul într-o unealtă menită să educe, să șlefuiască talente și să cizeleze caractere. Prin parteneriatul cu școlile de baschet Dan Dacian și BC Laguna am format cea mai mare „academie” din România, aducând sub umbrela CSM Steaua București EximBank un număr record de 1.300 de copii. Acest lucru nu ne-a oferit doar o masă de selecție și o dominație fără precedent la nivel juvenil, ci și oportunitatea de a ne transforma jucătorii veterani în mentori, în modele de urmat. Seniorii au fost întotdeauna oglinda în care juniorii s-au privit, visându-se cu ochii deschiși baschetbaliști profesioniști. Fiecare petrecere de Crăciun a fost o bucurie uriașă pentru noi! Să aducem 2.500-3.000 de oameni în Polivalentă la aceste evenimente care au devenit tot mai antrenante și atractive, păstrându-și în același timp caracterul social, va rămâne un motiv de mândrie pentru echipa noastră.

Ne dorim mult și vom insista ca proiectul RESPECT să fie preluat de noua conducere a parteneriatului CSM Steaua și să fie dus mai departe, păstrându-se valorile care ne-au definit în acești șase ani.

4. Suporteri

Am fost tot timpul aproape de suporteri prin programe unice, cum ar fi: Patron la Steaua, ”Trăiește-ți visul, joacă pentru Steaua”, Reading Stands Tall, acțiuni de marketing și de activare a fanilor cu ajutorul sponsorilor.

Deși am migrat cât s-a putut cu meciuri și acțiuni în Sala Polivalentă, „acasă” a rămas sala Regimentului de Gardă „Mihai Viteazul” unde am încercat să construim căt de mult s-a putut. Cu siguranță baschetul bucureștean și proiecte cu o asemenea ambiție precum a noastră, vor avea nevoie de o infrastructură mult mai prietenoasă în viitorul apropiat pentru a crește într-un loc, organic și bine planificat.

Rămânem cu meciurile frumoase din Polivalentă, cu atmosfera de la victoriile din Eurocup (o premieră pentru club și pentru București) cu Buducnost și Trabzon, de la partidele cu Aris Salonic și Dinamo.

5. Planuri de viitor

Experiența căpătată în sport în general dar și la CSM Steaua București EximBank în special, mă fac să-mi doresc mai mult. Voi rămâne implicat în sport printr-un proiect ce iși propune să aducă valoare prin educație și printr-o viziune coerentă asupra industriei sportive. Am auzit de prea multe ori că sunt naiv, că nu înțeleg sistemul de administrație publică sau chiar că „la noi nu merge cum ai învațat tu afară”. Eu CRED ÎN SPORT și voi fi alături de oameni care gândesc sănătos, care au spirit antreprenorial, care cred în dezvoltare personală și educație continuă. Voi fi alături de oameni care sunt cu adevărat modele, cei care sunt adevărații super eroi.

6. Celor care au fost alături de mine

Este un moment în care aș vrea să mulțumesc suporterilor și părinților copiilor din proiect, aceștia fiind prioritatea noastră în tot acest timp. Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine în tot acest timp, antrenori, jucători și tot staff-ul din jurul echipei. Mulțumesc celor care au muncit zi de zi în afara terenului pentru ca acest vis să devină ceea ce este astăzi. Acești oameni au făcut diferența și au făcut posibil ca această poveste să fie una de succes. Vă mulțumesc pentru asta! Vreau de asemenea să mulțumesc sponsorilor care nu au fost puțini și care s-au aventurat alături de noi. Am avut împreună un impact major și nu puteam fi atât de mari fără ei. Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, Clubului Sportiv Municipal București și EximBank România, care ne-au fost mai mult decât parteneri, ne-au fost de multe ori familie. Vă rămân aproape tuturor și vă mulțumesc că ați crezut în mine, în noi și în acest proiect minunat! Mulțumesc celor care au crezut și au fost alături de la început, Victor Stefan Paicu, Adrian Voinescu și Comandantul CSA de la acea vreme George Boroi și lui @IonuțGeorgescu, care s-a alăturat echipei pe parcurs. Mulțumesc Fometescu Claudiu, Stojadin Markovic și Mladen Jojicic, că v-ați aventurat în acest proiect încă de la început și de asemenea, mulțumesc @NiksaBavcevic, Hristu Sapera și Jukka Toijala pentru fiecare moment petrecut pe banca tehnică a echipei. Vreau să mulțumesc și celor cu care am construit fundația proiectului RESPECT, Dacian Dan (și echipei Baschet Club Dan Dacian), @RaduCostea, Sorin Dragomirescu și “D-nei Pisi” Claudia Rusu (și echipei Bc.Laguna sharks). La sfârșit însă, și cel mai important pentru mine, vreau să mulțumesc familiei mele, care m-a suportat și a trăit alături de mine fiecare victorie sau înfrângere a echipei, și care weekend de weekend a trecut în programul familiei un meci sau o deplasare de-a mea!

Îmi este imposibil să-i pot enumera aici pe toți cei care și-au pus amprenta pe acest proiect, dar voi încerca în timp să-i etichetez în această poză.

Walking tall!

#CredInSport

*foto: prosport.ro

7 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    Felicitări
    Și succes în viitor la proiectele pe care vei dori sa le faci. Frumoase vorbe și cred că și un manager de nota 10

    cu 5 ani în urmă (09.08.2018) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Steaua
    Foarte tare și cam de neînțeles ce se întâmplă acolo. Întâi Georgescu, acum și Stanescu ...

    cu 5 ani în urmă (09.08.2018)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Bănuiala...
      mea e ca se schimbă polurile de putere. Firea vrea controlul dacă tot da banii, iar Stănescu nu răspunde prea ușor probabil. Plus ca era mai apropiat de Ponta. Cred că Stănescu a făcut un gest elegant și s-a dat la o parte.

      cu 5 ani în urmă (09.08.2018)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita:

      ...
      Eu zic că nu mai sunt bani după separarea de CSM.

      cu 5 ani în urmă (09.08.2018)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      ...
      Eu zic ca n-o sa fie nici o separare, acum ca Stanescu s-a dat la o parte.
      Dar o sa vedem in cateva zile :).

      cu 5 ani în urmă (09.08.2018)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu raz :

    No comment
    Respect !

    cu 5 ani în urmă (09.08.2018) Raspunde
  • CSM CSU Oradea ajax :

    Good job
    Felicitări dle Virgil pt. proiecte si...chiar făcând parte din stafful FRB nu am simțit o clipă că steaua ar fi fost măcar o umbră a asehotilor. Cu asa oameni baschetul românesc poate performa.

    cu 5 ani în urmă (09.08.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!