Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Vlad Moldoveanu: „Pentru mine a fost unul dintre cele mai stresante sezoane din carieră”

Radu Bărăian

Radu Bărăian
30.05.2017

Vlad Moldoveanu și U-Banca Transilvania Cluj-Napoca și-au adjudecat trofeul Ligii Naționale de Baschet Masculin, după un sezon dominat destul de clar, respectiv o finală câștigată categoric, 3-0 la general cu Steaua CSM EximBank. Astfel, la debutul său în campionatul românesc, Vlad a devenit campion național, cucerind de asemenea alte două trofee, SupeCupa și Cupa României. 

După ce s-au mai liniștit apele odată cu câștigarea campionatului și fiesta de după, Vlad Moldoveanu, a fost invitat în cadrul emisiunii Diviza Locală de la Digi24 Cluj, moderată de jurnalistul Marius Tuhuț, acolo unde a discutat toate aspectele din timpul finalei și a întregului sezon. 

„Eu din start am plecat cu ideea că trebuie să încheiem seria cât mai repede, asta mi-a spus și Silvă la început, am vrut să o tranșăm cât mai repede. Venisem după o serie foarte obositoare cu Oradea, una foarte grea din punct de vedere mental. Iar în finala cu Steaua, după meciurile de la Cluj și după ce am ajuns la București cred că am mutat presiunea pe ei, noi am început foarte bine jocul 3, în timp ce ei nu au răspuns chiar deloc la un moment dat. 

Cred că sunt câteva echipe în campionatul românesc care ar face față de exemplu în campionatul Poloniei. Echipa de anul aceste pe care am avut-o noi eu zic că ar fi acolo în zona locurilor 1-4. Din păcate liga noastră e restrânsă, nu avem avantajul de a avea 18 echipe, din care 6-7 puternice, noi avem doar 3-4 puternice, iar din punct de vedere al suporterilor, Ardealul se ridică la nivelul european, în rest mai deloc”, a punctat baschetbalistul în timpul interviului. 

Totodată, Moldoveanu a vorbit pe larg despre rolul său și a altor colegi în echipa care a devenit campioană națională la finele sezonului 2016-2017, punând accent pe faptul că în baschet fiecare jucător din echipă contează extrem de mult, indiferent dacă este un marcator veritabil sau nu. 

„Multă lume se uita la noi la începutul anului ca și la o echipă doar cu individualități, chiar îmi aduc aminte că am fost întrebat de un reporter cum mă voi descurca cu Adamovic și cu Dykes în echipă, suntem trei scoreri, cum se împarte mingea, și uite că în cele din urmă ne-a ieșit, nu numai din cauza lui Filip, a mea sau a lui Kyndall, ci din cauza întregii echipe care își respectă foarte bine rolurile, un exemplu concret ar fi Barro. Mulți jucători români ar putea învăța că se poate să fi un super-star, poți să fii în centrul atenției fără a fi un LeBron James al echipei, un marcator veritabil. Un super-star în felul lui a fost în acest sezon Tudor Jucan, un lider, și chiar dacă nu era în teren ne-a condus, la pauze, când avea 2-3 minute la încălzire venea să vorbească cu noi și încerca să ne motiveze și să ne ridice nivelul de energie. Știam de mai din timp de retragerea lui și oarecum am fost motivat de acest lucru să-l ajut să-și încheie cariera cu trofeul de campion. 

Eu sunt foarte mulțumit că am câștigat trofeul, pentru mine este important să câștige echipa, tot timpul am avut această mentalitate. Eu câteodată pot ajuta echipa doar stând în colț, iar dacă îl văd pe Barro că marchează două coșuri ușoare, eu mă bucur, pentru că eu mi-am făcut treaba. Cine are ochi să vadă chestia asta, o vede, cine nu, nu, pe mine nu mă deranjează deoarece înțeleg sportul ăsta, îl iubesc și îl gândesc la un anumit nivel. 

Pentru mine a fost unul dintre cele mai stresante sezoane din carieră, am simțit la rândul meu presiunea, dar peste toate mă bucur că a ieșit bine, mi-aș fi dorit să mergem puțin mai sus în cupele europene, dar din păcate mi-am pus umăr la acel eșec, și la propriu și la figurat, și îmi pare rău, cred că puteam merge mai departe cu toată echipa validă. Per total a fost un sezon reușit și sincer m-am bucurat că am putut face atâția oameni fericiți”, a concluzionat acesta. 

În final, întrebat dacă va continua și în sezonul viitor la Cluj-Napoca, Vlad a răspuns: „Este mult prea devreme pentru mine să mă gândesc unde și cum voi continua din sezonul viitor, abia am terminat, vom vedea, acum urmează să mă pregătesc pentru EuroBasket”

35 de meciuri a bifat jucătorul cu nr. 1 pe maiou din lotul lui U-BT Cluj în campionat, timp în care a acumulat medii de 15.5 puncte (543 în total), 5.7 recuperări (199), 2.5 pase decisive (86), 0.9 intercepții (31), 0.4 capace (14) și 1.3 mingi pierdute (45), totul pentru un indice la eficiență de 17.7 (618). Toate aceste cifre au fost realizate în 1023 minute jucate, adică o medie de 29:14 minute petrecute pe parchet. 

Vlad a fost de asemenea unul dintre oamenii decisiv pentru formația ardeleană, având prestații solide în toate cele trei meciuri câștigate de U-BT:

Meci 1 - U-BT vs. Steaua 87-85 / 28 minute, 14 puncte, 5 recuperări, 3 pase decisive, o intercepție, 14 la eficiență

Meci 2 - U-BT vs. Steaua 84-80 / 38 minute, 23 puncte (18 din 18 la libere), 4 recuperări, 3 pase decisive, un capac, 2 mingi pierdute, 22 la eficiență

Meci 3 - Steaua vs. U-BT 61-75 / 30 minute, 14 puncte, 9 recuperări, 2 pase decisive, un capac, 19 la eficiență

După experiențele din S.U.A, Vlad Moldoveanu a evoluat pentru prima dată în Europa la Benetton Treviso (Italia), urmând ca apoi să ajungă la echipe precum Le Havre (Franța), BC Kalev / Cramo (Estonia), PGE Turow (Polonia), respectiv Stelmet Zielona Gora (Polonia). 

Într-adevăr, până să aflăm la ce echipă de club va continua începând cu sezonul 2017-2018, pe Vlad Moldoveanu îl vom putea urmări alături de echipa națională a României la EuroBasket 2017. Tricolorii vor juca faza grupelor în Polivalenta din Cluj-Napoca, acolo unde se vor duela cu reprezentativele similare ale Spaniei, Croației, Cehiei, Muntenegrului și Ungariei. 

*Foto: Manases Sandor @u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!