Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Vlad Tincu, jucătorul surpriză din lotul lui CSU Sibiu! Evoluție îmbucurătoare în meciul cu Steaua

Ana-Maria Mătușoiu

Ana-Maria Mătușoiu
16.03.2016

„Tiiincu, Tiiincu”, se aude prelung în Sala Transilvania, după ce tânărul baschetbalist al lui CSU Sibiu reușește să trimită una după alta mingile în coș, aflându-se dincolo de linia semicercului. E locul lui preferat de pe parchet și pare că în această seară a prins rădăcini acolo. Înscrie prima „treiță” și prinde curaj, iar a doua încercare, deși ratată, parcă-l întărâtă mai tare. Își ia inima în dinți, aruncă și, iată, a treia e cu noroc, la fel și următoarele, și doar una mai risipește până la final, când ajunge la șase. Suporterii exaltă de bucurie, par că abia acum îl descoperă și-l pun să bată palmele deasupra capului, pentru a da startul unei scandări pe care ei o duc mai departe cu mândrie. „CSU, CSU!”, cântă unul lângă altul sute de suflete galben-albastre, sărbătorind victoria împotriva unei echipe care venise la Sibiu în căutarea celei de-a 11-a victorii consecutive. Apoi, Tincu, alături de Mijajlovic și Paul aterizează fix în mijlocul galeriei, de unde suporterii nu vor să îi mai lase să plece. O îmbrățișare și un „Felicitări!” spus din sufletul unui împătimit al „vulturilor” face ca seara de 14 martie să rămână în cutia cu amintiri a tânărului baschetbalist care promite multe.

CSU Atlassib Sibiu vs. Steaua CSM EximBank a fost, pe lângă o demonstrație de forță a galben-albaștrilor, partida în care Vlad Tincu a intrat în grațiile suporterilor și mai mult în vizorul antrenorului. Sibienii au reușit să depășească „Suta” cerută de fani, meciul terminându-se la scorul de 106-79, mai mult de jumătate din punctele jucătorilor lui Dan Fleșeriu fiind marcate de dincolo de semicerc. 18 dintre ele poartă semnătura lui Tincu, care a înscris 6 din 8. 

La 21 de ani, Vlad Tincu este o promisiune pentru echipa de baschet de pe malul Cibinului. Deși rar o opțiune pentru meciurile din sezonul regulat, fundașul lui CSU Sibiu a primit minute bune în partidele disputate în turul fazei a doua a Ligii Naționale de Baschet Masculin, reușind să evolueze vizibil de la o partidă la alta. În ultima dispută, cu Steaua, Tincu a stat pe teren mai multe minute decât prinsese în actuala stagiune de campionat, 34:13, și a știut să profite din plin de creditul oferit de tehnicianul echipei sale. „Sincer, nu mă așteptam să primesc chiar atât de multe minute”, spune Vlad Tincu, subliniind faptul că Dan Fleșeriu este antrenorul care i-a acordat cea mai mare încredere. „Mi-a acordat cea mai mare încredere de până acum. Cred că este sezonul în care am strâns cele mai multe minute pe parchet”, adaugă sportivul. Această trecere de la câteva minute petrecute pe parchet la aproape tot timpul regulamentar de joc nu i se pare dificilă din punct de vedere fizic. Antrenamentele - zice Tincu - sunt mult mai obositoare ca meciul în sine. „Mi se par antrenamentele mult mai grele ca meciul. În meci nu e același lucru, în meci te concentrezi mai mult psihic, la antrenamente fizic. Contează, însă, mentalitatea dinaintea meciului. Dacă intri în meci relaxat, concentrat, nu ai probleme. Eu, poate în primul meci, cu Dinamo, înainte să înceapă faza a doua, m-am simțit mai ciudat, nu eram obișnuit, dar de atunci am intrat în fiecare meci și am început să mă simt mai confortabil pe teren”, povestește Vlad Tincu pentru Total Baschet. 

În confruntarea cu Steaua, jocul echipei a mers ca pe roate, iar asta, dă de înțeles Vlad, l-a favorizat pe el, arătând că poate deveni unul dintre shooterii de bază ai formației de pe malul Cibinului. „Am urmărit să dau una de trei, că asta îmi place mie să fac. Am văzut că mi-a intrat prima, pe a doua am ratat-o, dar mi-am zis că e bine. Era 1-1. Când am văzut că îmi intră următoarea, mi-am spus că trebuie să forțez”, explică Tincu. Coșurile de trei puncte sunt specialitatea și, totodată, preferatele lui, pentru că, mărturisește acesta, are mai multe emoții când aruncă din interiorul semicercului decât din afara lui. Și în partida cu SCM Craiova, pierdută dramatic de CSU Sibiu pe final de meci, Vlad Tincu a marcat de trei ori de la mare distanță și o singură dată din interiorul semicercului. 

După ultimele evoluții, Tincu a continuat să fie „cerut” pe teren, iar la finalul partidei cu trupa din capitală suporterii l-au încununat cu laurii pe care au considerat că îi merită pe deplin. „A fost pentru prima dată când  toată galeria mi-a scandat numele, a fost un moment aparte. Chiar nu mă așteptam ca la final să mă ia alături de ei, să strig cu galeria. Am urcat în galerie cu Igor și cu Paul și am cântat împreună”, spune, emoționat, sportivul. În acea seară, fanii lui CSU Sibiu au văzut în Vlad Tincu o sclipire ce poate genera mai multe surprize, de la meci la meci. Ce nu știu ei e că tot avântul și dăruirea lui Tincu și a restului coechipierilor lui se datorează în cea mai mare parte lor. „Suporterii reprezintă mai mult de 50% din ceea ce se întâmplă pe teren. De multe ori ei ne ridică moralul, fără ei sigur n-ar fi fost la fel. Mă bucur pentru felul în care suporterii ne-au susținut. Luni au venit la sală și au cântat tot meciul, au fost plini de energie și ne-au transmis-o și nouă. Îi aștept în continuare să ne susțină așa, că pentru ei luptăm”, spune Vlad. 


Meciul cu Steaua CSM EximBank a fost cel mai bun de până acum pentru Vlad Tincu de când sportivul evoluează la CSU Sibiu. O evoluție notabilă a avut și în 2014, când profita de cele 15 minute de joc acordate de Miodrag Perisic și reușea cel mai bun joc al său la seniori, marcând 18 puncte împotriva echipei Farul Constanța, însă baschetbalistul lui CSU Sibiu admite că nu există grad de comparație între cele două formații, constănțenii aflându-se atunci pe ultimul loc, în vreme ce Steaua emite în momentul de față pretenții la titlu. 


Cea mai frumoasă perioadă în care a jucat baschet a fost, până acum, cea a junioratului, la CSȘ Sibiu. „Cred că au fost cei mai frumoși ani de baschet ai mei”, spune Tincu. A început idila cu baschetul la vârsta de  opt ani, când, după ce niciunul dintre sporturile cu care intrase până atunci în contact nu îi atrăsese atenția, tatăl a decis să îl ducă la baschet. „Și el a jucat baschet și se pare că a nimerit bine. Mi-a plăcut, imediat m-am îndrăgostit de sportul ăsta”, mărturisește Tincu. De altfel, cel mai bun meci al lui s-a consemnat tot pe vremea când juca la juniori, la vârsta de 17 ani, într-o partidă cu echipa din Târgoviște. La patru ani distanță, Tincu își amintește cu exactitate scorul final și punctele pe care le-a marcat, cele mai multe din cariera lui. „E un meci pe care n-o să-l uit niciodată. Aveam 17 ani și am avut acasă meci cu Târgoviștea. A fost o partidă cu două prelungiri, s-a terminat 132-123. În meciul ăla am dat cele mai multe puncte, 56. A fost cel mai frumos moment”, își amintește baschetbalistul.  


După 10 ani petrecuți la CSȘ Sibiu, Tincu a fost legitimat, în 2012, la CSU Atlassib Sibiu. În primul an a petrecut doar jumătate de sezon alături de seniori, pe vremea când antrenor era Dragan Petricevic, iar apoi, când pe banca tehnică s-a instalat Miodrag Perisic, Tincu nu a mai avut loc la echipă. A jucat în Divizia B, iar un an mai târziu același Miodrag Perisic avea să îl cheme înapoi la lot. Acum, Vlad Tincu joacă baschet la nivel profesionist și urmează cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din Sibiu. După această primă victorie a echipei sale în grupa valorică 1-6, Vlad Tincu promite că CSU Sibiu își va mai face suporterii fericiți înainte de începerea play-off-ului. „Am câștigat și o să mai câștigăm, sigur. Trebuie!”, conchide Tincu. 


Poate că Vlad Tincu va mai primi astfel de șanse și va continua să crească. Asta depinde doar de el. Cert este că, pentru a ajunge acolo unde îl văd toți cei care și-au pus speranțele în el, va trebui să muncească la fel sau poate chiar mai mult ca până acum. „Nu eu i-am dat încrederea. Eu le cer jucătorilor anumite lucruri pe care ei să le poată face, iar ceea ce i-am cerut lui se pare că e suficient ca el să poată să și facă. Încrederea vine mai ales din pregătirea fizică. Deocamdată, el este doar o promisiune pentru noi și până să devină certitudine mai are”, spunea Dan Fleșeriu, antrenorul lui CSU Sibiu, după partida cu Steaua. 

*foto: Ana-Maria Mătușoiu

3 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu mid :

    csu
    Cred ca Vlad Tincu are si un mare caracter,modestia caracterizindu-l.Sigur ca totul va depinde de el,sa aibă incredere in el, si sa-si asume responsabilitatile de joc. Sunt absolut convins ca va reusi. Iti doresc mult succes Vlad Tincu !!!

    cu 8 ani în urmă (16.03.2016) Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    Tincu
    Felicitari Vlad Tincu ! Mult succes in continuare. Eu am incredere ca si Georgian Paun va reusi sa ajute echipa mai mult.
    Bun articolul. Felicitari Ana-Maria. Pt tinerii jucatori conteaza enorm orice rand scris despre ei, indiferent de varsta si de nivelul competitiei.


    cu 8 ani în urmă (16.03.2016) Raspunde
  • BC CSU Sibiu frank :

    Felicitari
    Viitorul suna bine la CSU, tinerii jucatori trebuie sprijiniti si incurajati. Se pare ca Dan Fleseriu asta face si incet incet rezultatele incep sa apara. O mare bucurie sa vezi cum un tanar jucator incepe sa prinda incredere si sa joace de la etapa la etapa tot mai bine. Ii asteptam si pe ceilalti sa confirme. Hai CSU!

    cu 8 ani în urmă (16.03.2016) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!