Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Vladislav Solopa, "perla" baschetului moldovenesc

Cătălin Chirilă

Cătălin Chirilă
18.09.2013

Sosit în această vară la Gaz Metan Mediaș, Vladislav Solopa este, cu siguranță, unul dintre jucătorii de urmărit în sezonul competițional ce stă să înceapă. Acesta a vorbit pentru cititorii TotalBaschet despre începutul său de carieră, baschetul din Moldova și venirea sa în România.

Născut la Minsk, în Belarus, tânărul baschetbalist s-a mutat în Republica Moldova și și-a ales același drum în viață ca și tatăl și sora sa: baschetul. Acesta este posesor a 3 cetățenii: moldoveană, bielorusă și română.

Am început baschetul la 9 ani, fiindcă sunt dintr-o familie de baschetbaliști, tata, sora iar acum urmez eu, spune Solopa.

"Vladi" a împlinit de două luni 18 ani, are 2.02 metri înălțime și evoluează ca extremă de forță. Acesta joacă pentru Republica Moldova și este liderul generației sale, contribuind decisiv la obținerea locului 2 la ediția din acest an a Campionatului European U18, Divizia C din Andorra. Solopa a fost detașat MVP-ul turneului, fiind lider la majoritatea categorilor de statistică, cu medii de 37.5 puncte, 14 recuperări și 6.3 pase decisive. Mai mult, acesta a marcat 50 de puncte în finala pierdută de Moldova în prelungiri, 100-103 împotriva selecționatei din San Marino.

Europeanul din Andorra nu a fost prima experiență la nivel continental pentru Solopa, care a evoluat și la ediția precedentă, pe când avea doar 16 ani, tot la categoria U18. El este de părere că partea financiară impiedică dezvoltarea baschetului din țara sa.

Baschetul din Moldova este unul bun dar sunt mari probleme financiare. Din acest motiv mulți jucători tineri își încheie cariera pe la 20 de ani, pentru că nu există perspectivă în această meserie, adaugă acesta.

În campionatul de peste Prut, Vladimir a jucat doar la Ribnita, locul 5 din 6 în ultimul sezon. La Gaz Metan îi va fi greu să prindă prea multe minute, în condițiile în care pe postul 4 Marcel Țenter dispune de 2 jucători mai experimenați. Faptul că poate fi folosit ca român este un avantaj pentru Solopa, care are posibilitatea să crească și să confirme startul impresionant de carieră.

Este o diferență mare pentru că în baschetul românesc sunt foarte mulți străini, din America, Serbia, Georgia... acest lucru îi crește valoarea. E un pas înainte în carieră pentru că aici nivelul baschetului este mai ridicat și poți să înveți multe lucruri, încheie moldoveanul.

În continuare puteți urmări un videoclip de prezentare pentru Vladislav Solopa.

foto: Nova TV Mediaș, fibaeurope.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!