Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Wilhelm Brosser: “Am încredere în potențialul echipei”

Ana Dutu - csufans.ro

Ana Dutu - csufans.ro
15.12.2017

Interviul a fost publicat în revista CSU Fans Magazin realizată de către fanii baschetului la fiecare meci din Sala Transilvania a echipei BC CSU Sibiu. Aceasta este redactată voluntar de către fanii sibieni și are suportul financiar al Consiliului Local Sibiu prin Primăriei Municipiului Sibiu, fiind finanțată prin Agenda Comunității. Mai multe articole și interviuri pot fi citite în revista CSU Fans Magazin. Toate numerele ale acestei reviste pot fi găsite și online, pe site-ul www.csufans.ro 

Reporter: Ce le-ai povesti suporterilor sibieni despre omul Wilhelm Brosser?

Wilhelm Brosser: Numele meu este Wilhelm Brosser, am 21 de ani și sunt născut în București într-o familie de sportivi. Mama a practicat atletismul și a avut rezultate internaționale, iar tatăl meu baschetul. Tata a jucat în sezonul 1989-1990 pentru CSU Balanța Sibiu. Avându-i ca modele pe părinții noștri, atât eu cât și sora mea mai mare, Luise Brosser, am făcut sport încă de mici. Luise i-a călcat pe urme mamei mele și a practicat atletismul o lungă perioadă de timp, după care a renunțat și s-a dedicat studiului, devenind ulterior profesoară de limba germană. Eu în schimb, am parcticat în paralel atât baschetul cât și atletismul. Cu toate că sunt campion național la săritura în înălțime am renunțat la acest sport în detrimentul baschetului, care m-a atras mai mult. La vârsta de 17 ani plecam deja de acasă, dacă mă pot exprima așa, pentru a mă alătura uneia dintre echipele de top din campionatul românesc, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca. Finnd elev, a trebuit să ma transfer de la Colegiul German Goethe din Bucureși unde studiam limba germană, la Colegiul National George Coșbuc din Cluj-Napoca, la același profil. Momentan sunt student la Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității Babeș Bolyai deoarece mi-ar plăcea foarte mult ca după încheierea carierei mele în baschet, să lucrez în diplomație. Atunci când nu studiez pentru facultate și nici nu mă aflu în sala de sport la antrenamente, îmi place să urmăresc seriale, să ascult muzică și să pictez. Mă relaxez foarte tare atunci când pictez sau când ies la o plimbare în centrul Sibiului. Îmi place foarte mult cum arată orașul mai ales în perioada de iarnă și mi se pare că are un vibe aparte.

Rep.: La ce vârstă și în ce împrejurări ți-ai descoperit pasiunea pentru baschet?

W.B.: Crescând alături de doi părinți sportivi, pasiunea mea pentrtu sport a venit în mod firesc. Am început cu atletismul după care prin clasa a III-a m-am apucat de baschet. La această alegere a contribuit foarte mult influența tatălui meu care era antrenor secund la Rapid București și care mă lua cu el la toate meciurile lui. Am copilărit în preajma baschetului și a oamenilor care practicau acest sport. Tata făcea parte și din echipa de Old Boys în București și îmi aduc aminte că eram nelipsit de la meciurile lui. Chiar dacă eram doar un copil, îmi plăcea foarte mult să interacționez cu oamenii din jur așa că eram peste tot după tatăl meu. Intram la vestiare cu tata, în piscină la recuperare alături de echipa lui iar la pauza mare eram pe teren și aruncam la coș împreună cu ceilalți copii care se aflau în sală. Crescând practic în acest mediu, cred că pasiunea mea pentru baschet și decizia de a urma o carieră în acest domeniu, au venit în mod natural.

Rep.: Unde ai mai jucat înainte de a semna contractul cu BC CSU Sibiu?

W.B.: Am începiut să joc baschet în mod organizat la clubul Dan Dacian din București. M-am transferat apoi la Magic Champions iar o perioadă am oscilat între aceste două cluburi. La 16 ani jucam în divizia B pentru Rapid București iar la 17 ani am semnat cu U-Banca Transilvania Cluj-Napoca. Pentru mine, acesta a fost un transfer foarte important deoarece mă alăturasem celei mai bune echipe de juniori din țară, echipă cu care am și câștigat trei titluri naționale. Aici l-am avut antrenor pe Răzvan Cenean, un om deosebit care a avut mare încredere în mine și care m-a ajutat și m-a îndrumat în toată perioada petrecuta la Cluj. În acești patru ani eu am jucat în paralel, atât la juniori cât și la echipa mare a Clujului.

Rep.: După patru sezoane petrecute la Cluj ai decis să semnezi cu BC CSU Sibiu. Cu ce gânduri te-ai alăturat echipei sibiene și ce-ți dorești cel mai mult de la acest sezon?

W.B.: Obiectivul meu personal în acest sezon este acela de a juca finala și de ce nu, de a câștiga campionatul. Știu că este un obiectiv greu de atins însă cred că prin multă muncă se poate ajunge acolo. Îmi doresc de asemenea, să prind cât mai multe minute pe parchet în acest sezon și să nu dezamăgesc. Este normal să vreau să nu dezamăgesc având în vedre că tatăl meu a jucat în culorile echipei sibiene, dar și că oferta venită din partea clubului a fost deosebit de onorantă pentru mine. Întotdeauna mi-a plăcut să vin și să joc la Sibiu, chiar dacă am făcut-o din postura de adversar până în acest sezon. Atmosfera din Sala Transilvania a fot mereu una deosebită. Sunt fericit să evoluez pentru BC CSU Sibiu și mulțumit de încrederea pe care am primit-o până acum din partea domnului Dan Fleșeriu. 

Rep.: Care este cel mai mare vis al tău în plan baschetbalistc?

W.B.: Momentan îmi doresc să-mi fac un nume în țată și să ajung să joc pentru echipa națională a României. Eu sunt un mare patriot, îmi iubesc ţara foarte mult și mi-ar plăcea ca în viitor să pot să schimb ceva în România. Ar fi o mare onoare pentru mine să joc în naționala de seniori a ţării noastre. Mi-ar plăcea de asemenea, să reușec apoi să-mi fac un nume pe plan internațional și să ajung să evoluez în Euroligă. Ar fi interesant pentru  mine să iau contact cu baschetul pe plan internațional. Mi-ar plăcea să trăiesc experienţa aceasta ca și sportiv. 

Rep.: Care  este cea mai frumoasă amintire pe care ți-a oferit-o baschetul?

W.B.: Cred că cel mai frumos moment din cariera unui jucător de baschet este câștigarea campionatului. Eu anul trecut am reușit să câștig campionatul, Cupa și Supercupa României alături de U-Banca Transilvania Cluj-Napoca. Aceste titluri mi-au adus o bucurie de nedescris și au reprezentat momente unice în cariera mea. La cei 21 de ani ai mei mă pot mândri cu un palmares destul de bogat. Poate că nu am avut o contribuție foarte mare la câștigarea acestor trofee, însă am făcut tot ceea ce am putut să ajut echipa.

Rep.: Știu că este dificil să răspunzi obiectiv la o astfel de întrebare însă aș vrea să-mi spui cum l-ai descrie pe jucătorul Wilhelm Brosser în câteva cuvinte.

W.B.: M-aș descrie ca fiind un jucător tânăr, puțin neexperimentat, motivat, pasionat și dornic să câștige ori de câte ori intră în teren. Sunt un luptător prin definție pentru că nu-mi place să pierd. Mă consider de asemenea un jucător curajos care niciodată nu s-a lăsat intimidat de adversar. Pentru mine nu contează că adversarul meu est american, sârb sau român. Eu știu că trebuie să joc bine pentru că am ceva de demonstrat. Mă bucur că aici la Sibiu am primit minute pe parchet și că pot să demonstrez că merit această încredere pe care mi-a acordat-o domnul antrenor Dan Fleșeriu. 

Rep.: În ce termeni ai vorbi despre prestația lui BC CSU Sibiu până în acest moment?

W.B.: Eu am încredere în potențialul acestei echipe. La începutul sezonului am întâlnit cele  mai puternice echipe din campionat împotriva cărora am reușit să obținem niște victorii importante. Eu cred că asta spune multe despre noi ca echipă. Este adevărat că am și pierdut câteva meciuri însă este normal. Aceste eșecuri nu fac altceva decât să ne ambiționeze și să ne determine să ne dorim și mai mult să evoluăm bine. Eu chiar cred în valoarea acestei echipe și ceea ce mi se pare mie cea mai important este chimia dintre noi. Atmosfera la echipă este extraordinară, ne înțelegem foarte bine atât în teren cât și în afara lui și cred că acesta este unul dintre atuurile noastre în fața altor echipe din campionat.  

Rep.: Ai putea prefața în câteva cuvinte meciul cu BC Mureș? Cât de grea va fi misiunea lui BC CSU Sibiu împotriva acestei echipe?

W.B.: Din punctul meu de vedere acesta este un meci pe care noi trebuie să-l tratăm cu seriozitate și să-l câștigăm. Jucăm acasă, în fața propriilor suporteri și nu avem voie să pierdem. Cu toate că BC Mureș nu ocupă momentan un loc fruntaș în clasament, noi nu trebuie să ne subestimăm adversarul, pentru că riscăm să fim luați prin surprindere. Atunci când intri în teren relaxat și sigur de victorie, apar cele mai mari surprize. Eu sunt sigur că vom câștiga dacă vom trata acest meci cu seriozitate, mai ales că Sibiul este cunoscut ca un adversar aproape invincibil atunci când joacă acasă.

Rep.: Putem vorbi despre o rutină sau despre o superstiție în ziua meciului?

W.B.: Nu sunt un tip superstițios, însă putem vorbi despre o oarecare rutină. Este important pentru mine ca în ziua meciului să dorm puțin la prânz pentru a fi odihnit. După ce mă trezesc, îmi pregătesc echipamentul care trebuie să fie întotdeauna curat, și plec către sală. Înainte de fiecare meci îmi masesz aproape tot corpul cu cremă încălzitoare, fapt care îî amuză teribil pe coechipierii mei. Coincidență sau nu, de fiecare dată când fac asta, intră în vestiar domnul Dan Fleșeriu pentru sedința tehnică de dinaintea meciului, și stiuația devine dintr-o dată puțin și mai amuzantă. De asemenea, înainte de meci trebuie să mănânc întotdeauna ceva dulce deoarece îmi conferă energie.

Rep.: Un  mesaj pentru suporteri

W.B.: În primul rând vreau să vă mulțumesc pentru susținere. Pentru mine sunteți într-adevăr cel de al șaselea jucător. Atunci cand jucăm acasă voi sunteți cei care ne dați energia de care avem nevoie pentru a câștiga. Simt că ne împingeți efectiv de la spate prin tot ceea ce faceți în sală. Vă promit că voi da totul în teren şi voi încerca să nu vă dezamăgesc. Voi meritați din plin cât mai multe victorii din partea noastră, echipa BC CSU Sibiu. 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!