Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Yanina Inkina, noua extremă de la FCC Baschet Arad (VIDEO)

Andreea Vlase

Andreea Vlase
18.07.2019

Yanina Inkina, noua extremă de la FCC Baschet Arad (VIDEO)

FCC Baschet Arad a anunțat al 5-lea transfer pentru stagiunea 2019-2020. Yanina Inkina împlinește 22 de ani  în octombrie și a jucat în ultimele două sezoane la Little Rock Trojans de la University of Arkansas, cu care a câștigat de două ori Sun Belt Conference. Extrema face parte din naționala de senioare a Belarusului, cu care a participat la ultimele două ediții ale Women's Eurobasket.

Formația arădeană a făcut anunțul prin intermediul site-ului oficial, pentru care Yanina Inkina a oferit și o scurtă declarație. Bielorusa a semnat pentru sezonul 2019-2020, joacă pe poziția 4 și are 1,86 înălțime. A participat cu naționala de senioare la ultimele două ediții de Women's Eurobasket. La cea din 2017 a adunat 25 de minute în trei partide din grupă, marcând în total 5 puncte. La europeanul din acest an nu a primit minute în „grupa morții”.   

 „Știu că Aradul are o istorie bogată în spate, un club cunoscut în Europa. Campionatul românesc este destul de bun. Îmi doresc să-mi îmbunătăţesc calităţile şi să fie un început important în cariera mea. Sunt pregătită să ajut această echipă să devină cea mai bună din țară”, a declarat Yanina Inkina pentru basketarad.ro.

Jucătoarea născută în 16 octombrie 1997 a evoluat în prima ligă din țara sa cu un lot U16 în sezonul 2012-2013. Următoarele două sezoane le-a petrecut la Rgour Minsk, cu care a ajuns și în finala European Youth Basketball League. Conform eurobasket.com a avut medii de 9,7 puncte, 4,8 recuperări și 1,3 assist-uri în 25.5 minute în 6 partide de campionat din stagiunea 2013-2014. În sezonul următor apare cu 31 de meciuri pe același site, cu medii de 10 puncte, 4,5 recuperări, 1,2 assist-uri, 2,5 turnovers și 1,1 intercepții în 22.9 minute.

În 2015 a făcut pasul către Statele Unite și a petrecut doi ani la South Plains College, într-o ligă de junioare. În primul sezon a bifat 23 de meciuri, cu o medie de 7,7 puncte în 14.3 minute. Sezonul următor a jucat 34 de partide, toate ca titulară, și a contribuit cu 13,5 puncte pe meci în 23.2 minute.

În următoarele două sezoane a fost componentă a Little Rock Trojans de la University of Arkansas, cu care a câștigat de două ori Sun Belt Conference din NCAA. În primul sezon alături de LRT a jucat 31 de meciuri, cu medii de 5,5 puncte și 1,7 recuperări în 13.9 minute. În ultimul an al său în NCAA a intrat în 22 de meciuri, cu medii de 3,2 puncte și 1 recuperare în 9 minute. A studiat comunicarea și intenționează să devină crainic de televiziune și radio, conform site-ului fostei sale echipe de NCAA.

Yanina Inkina este a 5-a jucătoare transferată de formația de pe Mureș în această vară, după Veatriki Akathiotou, Larisa Neagu, Alina Pop și Adrienne Webb, plus antrenorul Dejan Mudresa. Din sezonul precedent sunt confirmate și pentru următorul româncele: Marta Fodor, Dora Ardelean, Anamaria Ciotir, Adela Mercea, Rita Bartok şi Alexandra Rotariu.   

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!