Stiri Vulturi

Zeljko Sakic: „Suntem încrezători că vom putea să ne reparăm greșelile”

David Istrate

David Istrate
23.02.2018

zeljko sakic croatia romania baschet

Astăzi, de la ora 19:00, Croația întâlnește pe teren propriu reprezentativa României într-o partidă ce se va disputa la Zadar. Acest meci, împreună cu cel de luni, disputat împotriva Olandei, contează pentru calificările la Campionatul Mondial de Baschet din 2019.

Înaintea celor două confruntări, Zeljko Sakic, jucătorul campioanei României, a oferit o amplă declarație pentru site-ul FIBA despre această fereastră destinată jocurilor internaționale. Pentru început, croatul a descris scurta pauză de care a beneficiat și a vorbit puțin despre lotul din care face parte.

„După ce am câștigat Cupa României cu U-BT Cluj-Napoca am plecat acasă pentru trei zile, iar marți am plecat la lotul național pentru pregătiri. Știm că nu ne aflăm într-o poziție foarte bună pentru că am pierdut primele două partide, însă trebuie să le câștigăm pe următoarele. Nu știu cum vom reuși acest lucru, dar e necesar, trebuie să ne revenim. Eu, împreună cu ceilalți coechipieri suntem concentrați la obiectivul pe care îl avem.Chiar dacă nu avem jucătorii din NBA și suntem o echipă relativ nouă, suntem una foarte bună. În primele două meciuri am încercat să construim o națională cu jucători noi, însă acum au fost convocați jucători mai experimentați care ne pot ajuta să câștigăm următoarele dueluri. Astfel, ne dorim să avem câteva luni mai liniștite, până la următoarea fereastră, când vom dispune de lotul complet.”

În continuare, sportivul de 29 de ani și-a exprimat opinia asupra dificultății pe care o națională o are în momentul în care așteptările sunt foarte mari.

„Noi vom aborda campanie de calificare încrezători că vom putea să ne reparăm greșelile.Vom juca acasă într-o sală plină. Chiar dacă nu suntem o națiune mare, suntem o echipa națională mare și mereu ne confruntăm cu așteptarea pe care o are lumea de la noi să câștigăm, să fim primii. Uneori e greu, chiar foarte greu, pentru că oamenii cred că noi suntem cea mai bună echipă din lume și prin urmare trebuie să învingem în fiecare partidă.Uneori acest lucru nu este posibil, însă noi ne concentrăm și trebuie să ne impunem în următoarele confruntări. În caz contrar, șansele noastre de a ne califica la Campionatul Mondial s-ar diminua considerabil. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă nu câștigăm. Croația nu ar mai avea o echipă națională la un turneu major până în 2021, însă acestea sunt cele mai urâte gânduri. Eu sper să nu ajungem până acolo și să câștigăm în fața unei săli pline.”

 Întrebat despre sala din Zadar, Sakic a avut numai cuvinte de laudă, accentuând avantajul de care dispune naționala sa.

„Toată lumea știe că Zadar este un oraș în care baschetul este foarte popular. Echipa locală joacă foarte bine, la momentul actual, și constant vin la meciuri 6000-8000 de fani. Deși naționala nu a mai jucat aici de ani de zile, cred că suporterii se bucură că suntem aici și sper să vină să ne susțină.”

În finalul declarației, jucătorul lui U-BT Cluj-Napoca a oferit mai multe informații despre situația de reconstrucție în care se află lotul țării sale și de asemenea a comentat rolul pe care îl are în această echipă.

”În prima fereastră, eu am fost cel mai în vârstă jucător din lot și am doar 29 de ani. Mie mi se părea incredibil acest lucru, dar noi avem mai mulți jucători tineri care își doresc să lupte pentru a-și asigura locurile în echipa națională. Ei vor ca lucrurile să se petreacă foarte rapid, peste noapte și astfel să demonstreze că sunt cei mai buni. Prin urmare, fac anumite greșeli pe care nu le-ar face în mod normal la echipa de club. Din acest motiv, consider că este greu să joci la națională. Cu o echipă așa de tânără, aveam nevoie de niște veterani care să ne ajute prin experiența pe care au acumulat-o de-a lungul timpului.

Eu mereu îmi doresc să fiu convocat la națională, însă în vara trecută acest lucru nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, eu am continuat să fiu alături de băieți pentru că ei au jucat la Cluj-Napoca. Acum mă bucur că am primit un rol mai mare, însă până la urmă baschetul este un joc la care contribuie 12 persoane. Dar cu siguranță, unii jucători trebuie să își asume o mai mare responsabilitate și astfel, să își motiveze colegii să joace mai bine. Mie îmi place acest rol în care coechipierii mei se bazează pe mine în fiecare moment al partidei.”

În primele două meciuri, Croația a cedat împotriva Olandei, scor 68-61 și în compania Italiei, 80-64. În acea fereastră de calificare, Sakic a avut medii de 17 puncte, 7.5 recuperări și o pasă decisivă. De asemenea, pentru campioana en-titre, croatul strânge în medie pe partidă 13.8 puncte, 6.2 recuperări și 2.8 pase decisive.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!