Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Zoran Mikes: „Mă simt extraordinar. Este ca un vis devenit realitate”

Paul Olar

Paul Olar
02.04.2016

Eventul realizat de ACS Sepsi SIC, prin adjudecarea campionatului și a Cupei României, a declanșat o sărbătoare grandioasă în centrul orașului Sfântu Gheorghe. Annemarie Părău și compania au celebrat alături de fani, într-o atmosferă de vis pentru covăsneni.

Copleșit de bucurie, Zoran Mikes a găsit răgazul necesar să stea de vorbă cu site-ul Total Baschet. Antrenorul a vorbit la superlativ despre performanțele elevelor sale, obținute doar prin muncă asiduă și seriozitate.

Domnule Mikes, Sepsi SIC a pus mâna pe tot ce se putea în ediția 2015/2016. Cum vă simțiți?

Mă simt extraordinar. Este ca un vis devenit realitate. Am început sezonul încrezători că putem să câștigăm orice este posibil, așa că ne-am îndeplinit obiectivul. Am scris o pagină în istoria clubului și a orașului Sfântu Gheorghe. Sunt mândru și fericit că fac parte, ca antrenor, din această pagină de istorie. Sărbătoarea va dura câteva zile, poate și mai mult (râde), însă efortul depus va rămâne în memoria tuturor. Nu contează doar faptul că am obținut ce speram, ci aventura prin care am trecut pe parcursul sezonului. A fost un sezon specific, cu două întreruperi cauzate de partidele internaționale. Nu a fost ușor să le îndrum pe jucătoare, să găsească forma cea mai bună. Cred însă că ne-am atins apogeul in finală, exact când a contat. Sunt mulțumit. Nimic nu este posibil fără jucătoare determinate, pline de energie și dedicate. A fost o plăcere reală să lucrez cu ele. Sunt multe motive să fiu fericit acum!

Sportivele dumneavoastră au izbutit un 3-0 scurt în ultimul act. Ați preconizat o finală atât de facilă?

Poate că scorul indică o misiune ușoară, însă doar noi știm câte ore am petrecut în sala de antrenament. Doar noi știm cât de mult am muncit, cât scouting am făcut și cât ne-am analizat adversarele. La final meriți să ajungi departe și finala să pară o sarcină ușoară. Un astfel de rezultat nu vine peste noapte, deoarece necesită multă muncă, iar noi merităm medaliile de aur. Respect echipa din Alba Iulia și efortul lor, dar noi am fost mult mai bune.

Anul trecut, Sepsi SIC ceda titlul în fața CSM-ului din Târgoviște. Considerați că v-ați luat oarecum revanșa?

Știi bine că în viață trebuie să speri că munca ta va fi răsplătită. E ceva natural, firesc. Nu ne-am gândit prea mult la ce s-a întâmplat anul trecut. Am crezut în forțele noastre și am muncit corect, deci rezultatele se văd.

Dacă tot a venit vorba, există diferențe semnificative între jucătoarele din stagiunea anterioară și cele de acum?

Răspunsul la întrebare vine ca o completare la ce am spus adineauri. Să fiu sincer, nu pot compara echipele. Vorbim despre un alt sezon, alți oponenți. Putem spune că actuala formație a făcut ca visul să devină realitate, însă cred că și echipa de anul trecut putea face același lucru. De fapt, a fost chiar aproape. Acum am avut o rotație mai mare, multe opțiuni în lot, fapt care ne-a asigurat succesul. Un alt aspect important ce vreau să îl menționez este legat de faptul că niciodată nu am antrenat jucătoare atât de preocupate de apărare. Toată lumea și-a acceptat rolul, demonstrând dorință de joc. Uneori aveam impresia că adversarele se împotmolesc pur și simplu de apărarea noastră. Jucătoarele au profitat de calitățiile proprii, alcătuind cea mai eficientă grupare din campionat. Am înscris cele mai multe puncte și am practicat cea mai bună apărare. Oamenii ar trebui să ne recunoască meritele, suntem o forță ce domină întrecerea feminină. În doi ani am câștigat 66 de meciuri și am pierdut doar opt. Sunt detalii ce impun respect. Știu că muncim cum trebuie și sunt convins că vom fi recunoscuți oriunde.

Până la recunoaștea internațională sperată, campionatul nostru suferă din numeroase puncte de vedere...

Ne dezamăgesc așa numitele scandaluri, produse de intenții prost fondate. Cu toții ar trebui să muncim împreună pentru a oferi condiții mai bune baschetului feminin și sportului în general. Vreau să profit de interviu și să spun că baschetul feminin merită mai multă acoperire din partea mass-mediei. Niciun meci din actualul Play-Off nu a fost difuzat la televizor, să nu mai vorbesc de sezonul regulat. Cred că era important pentru viitorul baschetului feminin românesc și văd o bună șansă de promovare a sportului. Mulți copii din România joacă baschet, iar transmiterea partidelor este o șansă ca ei să își vadă în direct modelele. Învață din ce văd la idolii lor și încearcă să devină mai buni în fiecare zi. 

Fanii din Sfântu Gheorghe v-au însoțit marți, la Alba Iulia. Cum i-ați descrie?

Trebuie să mă repet prin a spune că fanii noștri sunt cei mai buni din toată țara. Sprijinul lor este de-a dreptul fanatic. Am disputat câteva partide în deplasare, dar ne-am simțit ca acasă datorită lor. Ne-au urmat oriunde și îi respectăm enorm. Ei merită la rândul lor trofeul de campioni, deoarece au contat foarte mult. Suporterii au fost, dacă vreți, un organ vital al corpului nostru. Merită respect, în special că respectă la rândul lor orice adversar.

O să vă vedem și la anul pe banca lui Sepsi SIC?

Cu toții suntem mulțumiți de colaborare și ne facem deja planuri. Sunt câteva zile de sărbătoare a succesului istoric tocmai obținut, apoi ne vom întoarce la negocieri. Dacă ambițiile clubului rămân aceleași sau chiar cresc, nu va fi o problemă să mă întorc la Sfântu Gheorghe. După primele discuții, obiectivele vor fi mărețe. Se construiește o nouă sală și sperăm să scriem o nouă pagină de istorie împreună.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!