Stiri Vulturi

„Vulturii” au șansa unei victorii istorice

Mara Mihăilescu, Eduard Popa

Mara Mihăilescu, Eduard Popa
23.02.2018

romania croatia baschet preliminarii mondial

În cadrul celei de-a doua ferestre a preliminariilor din Fiba World Cup, echipa națională de baschet a României urmează să întâlnească astăzi una dintre forțele baschetului mondial, Croația.

Ex-iugoslavii au învins selecționata tricoloră la EuroBasket 2017, scor 74-58, dar în acest moment se află într-o criză majoră și ocupă ultima poziție a grupei D din preliminariile Campionatului Mondial din 2019. Croația au un bilanț de 2 înfrângeri din tot atâtea meciuri jucate, după un meci echilibrat împotriva Olandei, dar și înfrângerea la o diferența de 16 puncte, acasă, împotriva Italiei.

Adversarii noștri vor fi lipsiți de numele importante din Euroligă și NBA, precum Bojan Bogdanovic, Dario Saric sau Krunoslav Simon, dar și de veteranii Marko Popovic și Rop Stipkevic, ambii conducători de joc fiind nerefăcuți pentru duelul cu România. În locul lor a fost adus de urgență la lot tânărul de 19 ani Karlo Uljarevic, care evoluează la Cibona Zagreb. Cu toate acestea, lotul de 12 anunțat de Croația pentru meciul cu România rămâne unul valoros, cu jucători care evoluează la Cibona sau Cedevita sau în cele mai importante campionate din Europa.

În total, Croația a mai păstrat doar cinci jucători dintre din prima fereastră în lotul pentru partida cu România. Este vorba de Zeljko Sakic (U-BT Cluj), Filip Kruslin (Cedevita), Miro Bilan (Strasbourg), Dominik Mavra (Lietkabelis) și Darko Planinic (Sassari). Ceilalți șapte sunt Fran Pilepic (Selcuk), Karlo Uljarevic, Luka Zoric (Cibona), Luka Babic (Ulm), Ivan Buva (Istanbul BB), Ante Delas (Anwil) și Hrvoje Peric (Venezia).

CITEȘTE ȘI: Croația, cu garnitura a doua împotriva „Vulturilor”

De partea cealaltă, România îi va duce lipsa lui Vlad Moldoveanu. Cel mai bun marcator al nostru de la EuroBasket și singurul român care evoluează într-o ligă importantă din Europa va rata tot restul sezonului din cauza unei accidentări la genunchi. Din fericire, tânărul Georges Darwiche, care a suferit o accidentare la tendon, a fost recuperat la timp pentru duelul din Zadar.

În schimb, ne putem baza pe cel mai bun jucător al echipei noastre în aceste preliminarii, pivotul Emanuel Cățe. El are medii de 14 puncte, 8 recuperări și un indice de eficiență de +23,5. Emi se află într-o formă de excepție la CB Prat unde a izbutit recent al 4-lea double-double din acest sezon competițional în al doilea eșalon valoric din Spania, cu cea mai bună prestație sub panou din LEB Oro ultimii 12 ani, când a adunat 21 de recuperări contra lui Leyma Coruna.

Un alt plus de încredere este oferit de prestațiile juniorilor români în cadrul turnelui final al Cupei României desfășurat la Sfântu Gheorghe, în special de Nandor Kuti, care a avut în 3 partide jucate medii de 9,6 puncte și 2,3 recuperări, dar și o prestație defensivă foarte bună în momente cheie. De asemenea Bogdan Nicolescu, tânărul jucător al lui CSM CSU Oradea, a fost desemnat MVP-ul All Star Game-ului în care a strâns 29 puncte, 5 recuperări, 4 pase decisive și o intercepție.

În total, opt din cei 12 jucători care au evoluat în prima fereastră vor evolua pentru România contra croației. Este vorba de Giordan Watson, Darwiche, Andrei Mandache, Bobe Nicolescu, Nandor Kuti, Radu Paliciuc Iulian Orbeanu și Cățe. Lor li s-au alăturat Alex Olah, Amedeo Casale, Mirel Dragoste și Titus Nicoară.

Un indice interesant după primele două etape îl reprezintă procentajele aruncărilor celor două echipe. Se poate observa o superioritate a României la două capitole, respectiv aruncările de 2 puncte: 53,1 %-39,4% și aruncările de 3 puncte: 27,7%-24,4 %, dar și un procentaj inferior al aruncărilor libere: 64,5%-79,6%. Pe de altă parte, Croația a fost echipa mai fizică, adunând mai multe recuperări defensive (25.0-24.5), dar și recuperări ofensive( 11.5-8.0), dar reușit să câștigăm duelul assisturilor,cu medii de 18.5 spre deosebire de 9 ale croaților.

De asemenea, vom avea parte de un duel foarte interesant între cei doi proaspeti campioni ai Cupei României împreuna cu U-BT Cluj Napoca, Nandor Kuti si Zeljko Sakic. Sakic este principalul marcator al croaților, cu 17 puncte pe meci în primele două partide, în timp ce Kuti a strâns 6,5 puncte pe meci și ne așteptăm ca rolul său să crească o dată cu accidentarea lui Vlad Moldoveanu.

Veniți după acest bilanț nefericit de două înfrângeri, cu siguranță croații vor face tot posibilul pentru a-și mări șansele la calificare înaintea ultimei ferestre din prima runda, unde îi vor aștepta două dueluri dificile în deplasare, contra Italiei și României.

De partea cealaltă, echipa noastră are șansa unei victorii istorice pe terenul unei echipe a Croației căreia îi lipsesc cel puțin 7 sau 8 oameni de bază. Elevii lui Zare Markovski au o victorie și un eșec după prima fereastră și trage speranțe la unul din primele 3 locuri din grupă care ar asigura calificarea în faza următoare a preliminariilor Mondialului.

Meciul dintre România și Croația se va juca vineri, 23 februarie la Zadar, Croația și va fi transmis în direct pe Digi Sport 4, cu începere de la ora 19:00.

CITEȘTE ȘI: Croația-România se joacă într-o bijuterie de sală

*foto: fiba.basketball

2 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    sa nu ne imbatam cu apa rece
    chiar si in conditiile de fata sansele noastre de a castiga un meci in deplasare in Croatia sunt minime. Italienii i-au batut pt ca oricum ar fi jucat de la egal la egal si daca Croatia venea cu prima garnitura iar Olanda este peste noi.
    Zic sa ne bucuram de baschet si daca vine un rezultat pozitiv cu atat mai bine, dar din nou, sansele la victorii azi sau luni sunt minime.

    cu 6 ani în urmă (23.02.2018) Raspunde
  • Eduard Popa :

    @studentU
    Ei bine, ne-am bucurat de baschet și am și câștigat. :)) Weekend fain, ne vedem luni la Cluj.
    Hai, România!

    cu 6 ani în urmă (23.02.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!