Stiri

Alen Omic critică dur Federația din Slovenia, după ratarea calificării la FIBA World Cup 2019

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
05.12.2018

alen omic slovenia

Slovenia, compioana în exerciția a Europei, a ratat calificarea la FIBA Basketball World Cup 2019 după o înfrângere în Ucraina, pe data 29 noiembrie. A fost momentul în care Alen Omic, pivotul de la Buducnost Podgorica, a vorbit despre frustările sale legate de echipa națională și despre tot ce s-a întâmplat în ultimii doi la naționala Sloveniei, inclusiv câștigarea EuroBasket 2017.

Interviul cu Alen Omic a fost realizat de Eurohoops chiar pe 29 decembrie, când Slovenia rata și ultima șansa matematică de a ajunge în China iar Alen Omic tocmai ce încheia un meci din Euroligă a lui Buducnost, pe terenul lui Olympiacos.

Trebuie să ai câteva gânduri după ce Slovenia a fost eliminată...

Sincer, nu mă gândesc la acest lucru. Nu este problema mea. Le-au lipsit o mulțime de jucători. O mulțime de jucători buni. Sunt pe dinafară poate din cauza asta. Nu vor mai juca până la EuroBasket 2021.

Întrebarea este, ce simți cu privire la echipa națională?

Au schimbat niște lucruri când l-au adus pe Anthony Randolph. De atunci, eu nu am vorbit foarte mult cu ei (n.r reprezentanții federației din Slovenia).

Pari deranjat...

Da, sunt puțin nervos pe această situație. Am fost surprins când au făcut acest lucru, deoarece am dat multe Sloveniei. Am mers și am locuit acolo. Mi-am cumpărat o casă acolo. Am dat totul pentru Slovenia. Acum, nimeni nu mă mai sună deoarece știu că sunt supărat.

Este nevoie de schimbări la echipa națională. Sunt mulți jucători, ca Luka Doncic sau Klemen Prepelic, care nu mai vin la națională.

Bine, dar nu exista nicio șansă pentru Doncic să joace în acestă fereastră.

De acord, Doncic nu poate veni pentru că e în NBA. Jucătorii din Euroligă vor veni dacă vor fi chemați. Klemen Prepelic, Jaka Blazic sau eu, poate. Colegii mei muntenegreni de la Buducnost au  mers să joace pentru echipa lor națională.

alen omic slovenia

Da. Și Muntenegru a învins Letonia...

Vedeți. Asta se întâmplă. Dar ei (n.r. federația slovenă) nici măcar nu încearcă. Nu întreabă. Nu este decizia mea.

Nu vei mai juca la echipa națională a Sloveniei dacă nu te vor invita?

Trebuie să mă gândesc prima dată la acest lucru deoarece am fost surprins cum au gestionat situația mea. Trebuie să se schimbe câteva lucruri pentru a mă întoarce la echipa națională. Am jucat bine sezonul trecut. Am fost în formă. Nu este ușor. Câțiva jucători trebuie să revină și ei.

Despre ce schimbări este vorba?

Nu este ușor să vezi ce se întâmplă cu viitorul echipei naționale. Trebuie să fie mult mai serioși. Când cineva vine la echipa națională, el trebuie să stea alături de echipa națională. Eu nu sunt un jucător care vine și pleacă. Am jucat pentru echipa națională pentru 8 ani. De la echipele de juniori până la seniori. Am jucat la Campionatul Mondial din 2014 și apoi la EuroBasket 2015. Am ceva experiență în spate, dar nu am o medalie. Am oferit ceva echipei naționale ca să ajungă la EuroBasket 2017. Am jucat în calificările din 2016. Când a venit EuroBasket, am fost lăsat pe afară. De ce?

În regulă, dacă nu aș fi jucat în calificări era OK. Nicio problemă. Dar am oferit ceva echipei naționale în calificări. Este decizia staff-ului și oamenilor de la federație.

Ai discutat aceste lucruri cu Raso Nesterovic (președintele federației slovene)?

Nu am vorbit cu el. Eu nu îl sun și nici el pe mine. Sunt foarte surprins. Nu doar eu. Toți jucătorii de la naționala Sloveniei. Și toată Slovenia în general. Sigur sunt încă fericiți pentru trofeu. Am făcut multe pentru el, dar cum rămâne cu viitorul? A fost o echipă extraordinară la EuroBasket. Dragic, Doncic, Prepelic, Blazic, Vidmar. Randolph a jucat și el bine, ce-i drept. Acum au pierdut o mulțime de jucători. Prepelic, Blazic, eu.

alen omic slovenia

Deci, la ce să ne așteptăm în viitorul apropiat în privința ta și a echipei naționale?

Îl respect mut pe antrenor. Am vorbit cu el despre ce s-a întâmplat anul trecut. Eram pregătit să joc pentru el, doar pentru el. Am vorbit cu Prepelic și el a zis: „Hai să mergem să jucăm. Împreună”. I-am zis antrenorului că am uitat totul și sunt gata să joc pentru echipa națională. Și atunci ce s-a întâmplat? M-a sunat după zece zile și mi-a zis că ei gândesc diferit. Au crezut că poate Randolph se va întoarce. Când am auzit asta, i-am zis: „ Mulțumesc mult, dar să nu mă mai sunați”. Nu era problema antrenorului. Eu știu a cui era. Dacă vor spune că putem uita totul, când Prepelic și Blazic vor reveni, atunci voi reveni și eu.

Alen Omic s-a născut pe 6 mai 1992 la Tuzla în Bosnia și Herțegovina. El are și cetățenie slovenă și a ales să reprezinte Slovenia la nivel internațional. Pivotul înalt de 2.16 metri și-a început cariera la Zlatorog Lasko, după care a trecut pe Union Olimpija Ljubljana, Gran Canaria, Anadolu Efes, Unicaja Malaga, Hopel Ierusalim, Steaua Roșie Belgrad și în prezent evoluează la Buducnost Podgorica.

Alen Omic are în palmares un titlu al Serbiei cu Steaua Roșie și un trofeu în EuroCup cu Unicaja iar acum se află la al 4-lea sezon în Euroligă.

*foto: eurohoops.net

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!