Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

CSM Satu Mare caută revanșa pentru înfrângerea de pe terenul Olimpiei CSU Brașov

Andreea Vlase

Andreea Vlase
27.11.2018

Meciul dintre CSM Satu Mare și Olimpia CSU Brașov se joacă miercuri de la ora 18:00. Va fi debutul lui Maikel Lopez pe banca sătmărencelor. Partida din tur a dus la despărțirea de fostul antrenor principal al echipei, Marius Dobă, după succesul surprinzător al brașovencelor. Ambele echipe sunt la primul meci după pauza pentru naționale, cu oaspetele având mai puține zile de la precedentul joc oficial.

Partida din tur a dus la, probabil, cea mai mare surpriză de până acum în grupa valorică A din Liga Națională de Baschet Feminin. Olimpia CSU Brașov se impunea cu 80-74 pe propriul teren în fața vicecampioanei, cu o contribuție decisivă chiar din partea sătmărencei Flavia Ferenczi. Diferența de buget dintre cele două echipe este destul de mare, cu alb-roșiile având, cel puțin pe hârtie, o bancă mult mai lungă. Acel rezultat nu a picat bine deloc pentru ardelence și a dus la ruptura dintre finalista ediției precedente și antrenorul Marius Dobă, după doar două etape scurse din campionat.

Formația sătmăreană a fost pregătită la următoarele trei meciuri de secundul Octavian Boian. Cu acesta pe bancă, alb-roșiile au câștigat la 20 de puncte acasă cu Universitatea Cluj, s-au impus greu, pe final, la Târgoviște cu 60-57 și au suferit o înfrângere drastică pe terenul campioanei, cu 54-93. Acea diferență mare de la Sfântu Gheorghe a fost invocată de conducerea clubului pentru aducerea lui Maikel Lopez ca antrenor principal, fiind nevoie de mai multă experiență pe bancă. Pe lângă aceasta, regulamentul stipula oricum că echipele pot fi conduse de antrenori interimari doar 30 de zile, după care sunt amendate cu 1000 de euro pe meci dacă nu numesc un antrenor principal. Boian, fiind încă la început, nu are categoria necesară pentru LNBF, astfel că era nevoie de această schimbare, iar fostul secund al lui Dobă rămâne în continuare în această poziție și alături de spaniol. Lopez și-a cunoscut noile jucătoare joia trecută, având mai puțin de o săptămână la dispoziție să pregătească primul său meci la Satu Mare.

De partea cealaltă, Olimpia CSU Brașov a continuat să joace cu o rotație foarte scurtă, folosind în majoritatea meciurilor doar 3 straniere. Multe dintre fetele din 5-ul de start au acumulat peste 35 de minute pe meci, astfel că pauza le-a picat bine elevelor lui Dan Calancea. Clubul s-a confruntat cu probleme să își completeze lotul încă înainte de startul sezonului și nu le-a putut rezolva. Pentru a scăpa de amenzi, formația brașoveană a legitimat-o pe Miruna Crâsnic, antrenor secund. Au urmat 3 victorii pentru alb-albastre, una în deplasare (80-71 la Cluj-Napoca) și două acasă (87-76 cu FCC ICIM Arad și 84-70 cu Universitatea Cluj). Brașovencele au pierdut în deplasare cu campioana ACS Sepsi SIC, având și probleme și cu accidentări (57-96) și acasă cu CSM Târgoviște (72-91).

Cele două echipe sunt vecine de clasament. Olimpia CSU Brașov ocupă locul secund cu un total de 10 puncte după 4 victorii și 2 înfrângeri. CSM Satu Mare este pe locul trei, cu 8 puncte după 3 succese și 2 eșecuri. Primul meci pe care alb-roșiile trebuiau să îl dispute în retur, înainte de pauza pentru naționale, a fost reprogramat pentru luna viitoare deoarece sala din Arad era ocupată.

Olimpia CSU Brașov va juca din nou un meci oficial după 18 zile de pauză. Ultimul a fost în 10 noiembrie, cel de acasă cu „U”. Sătmărencele au avut o pauză mai lungă cu 6 zile, după ce au disputat ultimul joc în 4 noiembrie, cel de pe terenul campioanei. Atunci Matea Tavic s-a accidentat la gleznă și mai are de așteptat până să revină pe teren.

În ceea ce privește statisticile, CSM Satu Mare are o medie de 69,4 puncte înscrise pe meci și 70,8 primite. Brașovencele au marcat 76,7 puncte/meci, dar au și primit 79,7. Alb-roșiile stau puțin mai bine la recuperări, cu o medie de 39,2 față de 36,8, în timp ce oaspetele de mâine au mai multe pase decisive, 21,8 față de 15,6. Sătmărencele „fură” mai multe mingi, 10,2 față de 7, iar la capace, turnovers și faulturi diferența este mai mică de 1. Alb-albastrele stau mai bine la procentajele aruncărilor: 46,4% din semicerc față de 42,1%, 40,3% de la distanță față de 34% și 74,7% de la linia de fault față de 65,3%.

Brittany Denson și Biljana Pesovic au cele mai bune medii de puncte de la cele două echipe, 16,5, respectiv 16. La recuperări Denson are o medie de 6,5, în timp ce Carla Bartee are 8,5 pentru formația de sub Tâmpa. Pesovic are cea mai bună medie de pase decisive din tot campionatul, cu 6,8 assist-uri/meci, în timp ce accidentata Tavic a oferit până acum 4,4 assist-uri pe meci coechipierelor de la CSM. Dacă sătmărencele au mai multe jucătoare autohtone cu experiență care pot contribui în meci, brașovencele o au pe Alina Podar, care a fost și integralistă, ca principala jucătoare sub 23 de ani, cu un mare plus față de tinerele din lotul gazdelor.

Din 2009 până acum au fost 23 de confruntări directe în competițiile interne. Sătmărencele s-au impus de 13 ori, iar brașovencele de 10. Cele două echipe au luptat în sezonul trecut pentru un loc în finala campionatului, câștig de cauză având CSM-ul cu o victorie categorică acasă, la 41 de puncte, și cu una muncită în deplasare, la 4 puncte. Ultimul succes al olimpicelor la Satu Mare s-a consemnat în martie 2017, când acestea s-au impus la un punct în a doua fază a sezonului regulat.

Partida dintre CSM Satu Mare și Olimpia CSU Brașov se dispută miercuri, 28 noiembrie, de la ora 18:00 la sala LPS Satu Mare. Brigada de arbitri va fi compusă din Bogdan Podar, Istvan Bertalan și Tiberiu Șerbulea, supervizați de Viorel Constantinescu.  

*foto:  D.P. Sports Photographer

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!