Stiri

Calcule. Lupta pentru locul 1 la încheierea sezonului regulat

Adrian Micinic

Adrian Micinic
17.03.2013

Foto: Zsigmond Bathori

Cu trei etape rămase de disputat din sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin lupta pentru poziții este mai încinsă ca oricând. În acest articol vom discuta despre locul 1 și șansele echipelor rămase în cursa pentru ocuparea acestei poziții.

Din punct de vedere matematic patru echipe mai au șanse la această poziție: CSM Oradea, BC Mureș, CSU Ploiești și SCM U Craiova.

Dacă privim realist lucrurile este prea puțin probabil ca SCM U Craiova să mai poată termina faza regulată pe primul loc. Acest lucru se explică prin faptul că se află la trei înfrângeri în spatele liderului și este dezavantajată de duelurile directe cu CSU Ploiești și BC Mureș. Practic, pentru a termina pe primul loc, Craiova trebuie să câștige toate meciurile rămase de disputat (având un program infernal cu meciuri împotriva lui U Mobitelco Cluj și CSM Oradea, pe teren propriu, respectiv a lui Gaz Metan Mediaș, în deplasare), Oradea să piardă toate meciurile, iar Ploiești și Târgu-Mureș să piardă cel puțin două meciuri fiecare.

Astfel, vom discuta lupta pentru prima poziție în trei. Este vorba despre CSM Oradea, BC Mureș și CSU Ploiești. Iată bilanțul general și propramul fiecărei echipe în parte în ultimele trei etape:

Et.  CSM Oradea   BC Mureș   CSU Ploiești 
22-5 20-7 20-7
 28   @Rovinari   Dinamo   @Mediaș 
29 Cluj @Sibiu Timba
30 @Craiova Ciuc @Giurgiu

Observăm, așadar, că în ultimele trei etape cel mai dificil program între ocupantele podiumului îl are CSM Oradea. Bihorenii au două deplasări și întâlnesc o echipă angrenată în lupta pentru locul 9, respectiv două confruntări cu echipe care își doresc să urce pe locul al 4-lea pentru a avea avantajul terenului propriu în primul tur al playoff-ului.

În schimb, CSU Ploiești are o deplasare dificilă, la Mediaș, respectiv două partide în care pornește în mod evident cu prima șansă, chiar dacă joacă împotriva unor echipe care au avut evoluții curajoase în ultima perioadă.

BC Mureș are cel mai avantajos program. Întâlnește pe teren propriu ultimele două clasate în Liga Națională și are o deplasare la Sibiu, unde joacă împotriva unei echipe care încearcă să urce pe locul 9.

Iată variantele (realiste) posibile pentru cele trei echipe:

CSM Oradea termină pe primul loc dacă:

- câștigă două sau toate trei meciuri rămase de disputat
- câștigă un meci, iar CSU Ploiești pierde un meci

BC Mureș termină pe primul loc dacă: 

- câștigă toate meciurile, iar Oradea pierde cel puțin două jocuri

CSU Ploiești termină pe primul loc dacă:

- câștigă toate meciurile, Oradea pierde cel puțin de două ori, iar Mureș pierde cel puțin o dată

În confruntările directe avem următoarele situații:

BC Mureș vs CSU Ploiești 2-0
CSU Ploiești vs CSM Oradea 1-1 (avantaj Ploiești, grație victoriei mai consistente)
CSM Oradea vs BC Mureș 1-1 (avantaj Oradea, grație victoriei mai consistente)

De aici rezultă că la egalitate în trei ordinea va fi: Mureș, Ploiești, Oradea.

Dacă Oradea câștigă la Rovinari, în etapa a 28-a, numărul echipelor care pot să încheie sezonul regulat pe prima poziție se reduce la două. În cazul în care o eventuală victorie a lui CSM Oradea este dublată de un eșec al lui CSU Ploiești la Mediaș, atunci formația pregătită de Cristian Achim va fi declarată câștigătoare a sezonului regulat cu două etape înaintea încheierii acestuia.

Dacă Oradea pierde la Rovinari, lupta pentru prima poziție se ascute în mod evident cu atât mai mult cu cât BC Mureș are șanse foarte mari de a învinge pe Dinamo București.

În concluzie, meciurile de urmărit pe finalul sezonului regulat în lupta pentru prima poziție sunt următoarele:

- Energia Rovinari vs CSM Oradea
- Gaz Metan Mediaș vs CSU Ploiești
- CSM Oradea vs U Mobitelco Cluj
- CSU Sibiu vs BC Mureș
- SCM U Craiova vs CSM Oradea

Celeltalte partide care implică primele trei clasate (de fapt implică Mureș și Ploiești) nu par să pună problema câștigătorului.

5 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe danms :

    Instantaneu
    Poza este mortală !!! Exprimă elocvent ce-a simțit Pesic la Tg. Mureș !!!

    cu 11 ani în urmă (17.03.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Don Ramon :

    Locul 4
    Încerc să estimez culoarul cel mai favorabil. În mod normal, Oradea nu pierde locul 1, iar CSM Bucureşti locul 8. Cum nici pe Craiova n-o văd dincolo de locurile 4-5, mă gândesc că locul ideal pentru Gaz Metan este 4(5).Cred că locul ăsta i-ar asigura un acces uşor în finală.

    cu 11 ani în urmă (17.03.2013) Raspunde
  • oltenia rules :

    calcule corecte
    daca vorbim de calcule matematice,luati va rog in calcul si varianta forfaitului, care schimba total datele problemei.Un forfait e cat doua infrangeri.

    cu 11 ani în urmă (17.03.2013) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Mihai 1974 :

    calcule corecte
    daca nu intervine mana ''destinului'' marele FRB are ultimul cuvant...din pacate

    cu 11 ani în urmă (19.03.2013) Raspunde
  • SCM "U" Craiova Vladut10 :

    @Don ramon
    Acolo o vad si eu pe Craiova dupa sezonul regulat...locurile 4,5!
    Daca Craiova se va clasa pe 4 ,e posibil orice dup-aia...ma refer la accesul in semifinale!...chiar daca jucam cu GMM!...ideea e sa jucam decisivul in Polivalenta!....sigur nu as vrea sa cadem cu GMM!

    cu 11 ani în urmă (20.03.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate