Stiri Liga I Masculin

Corona Braşov: "Ne retragem din Liga I. Vom acţiona în instanţă FRB"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
24.02.2014

Foto: Răzvan Păsărică (rpressport.ro)

După toate dificultăţile apărute în cadrul acestei ediţii a Ligii I de baschet masculin, după retragerea mai multor echipe satelit înainte de faza a doua a competiţiei, Federaţia Română de Baschet se confruntă cu o nouă problemă. În urma deciziei comisiei de disciplină dictate împotriva formaţiei Corona Braşov şi a confruntării pierdute cu 20-0 în faţa gălăţenilor de la CSU, gruparea de sub Tâmpa a trimis o adresă oficială federaţiei solicitând "rezolvarea pe cale amiabilă a situaţiei" ori, în caz contrar, clubul se va retrage din Liga I şi va acţiona forul românesc în instanţele civile.

Site-ul nostru a fost contactat de către Costel Bulai, oficialul clubului braşovean, care ne-a relatat cele întâmplate în confruntarea din etapa a II-a, disputată împotriva bucureştenilor de la BC Time.

În primul rând, mă simt dator să vă explic ceea ce s-a întâmplat la partida dintre Corona Braşov şi Baschet Time Bucureşti, din etapa a II-a din cadrul fazei secunde a Ligii 1, unde comisar a fost domnul Raduly Zoltan, preşedintele comisiei centrale a arbitrilor. Noi nu am avut antrenor la această confruntare, deoarece antrenorul nostru a fost plecat cu echipa de juniori, iar dânsul nu m-a lăsat să iau loc pe bancă în condiţiile în care 14 ani am făcut acest lucru şi nu ne-a atras nimeni atenţia că îmi trebuie un carnet oficial vizat de federaţie pentru însoţitor. Într-adevăr, după ce m-am uitat peste regulamente, am văzut că era menţionată această chestiune, însă, cred că se putea rezolva mult mai elegant şi civilizat, mi se atrăgea atenţia să nu se mai întâmple şi să-mi fac rost de un asemenea carnet. Poziţia dumnealui a fost fermă, nu a avut voie nimeni să ia loc pe bancă. Am înţeles şi am urcat în tribune.

A urmat o prestaţie mai mult decât penibilă a unui arbitru, copil, protejatul lui Ciprian Stoica, Trăian Stoia se numeşte. Stoica are doi copii pe care el încearcă să-i promoveze, nu am nimic împotrivă, e un fenomen general şi de ani de zile se întâmplă acelaşi lucru, nu am nicio problemă. Din păcate, noi am mai avut incidente cu aceşti doi arbitri şi l-am rugat pe Ciprian Stoica să nu ni-l mai delege pe niciunul din cei doi, care ne arbitrau când unul când celălalt, mi-a promis că nu ni-i mai dă, drept urmare am avut parte de delegări de la Iaşi, Baia Mare, Satu Mare, Timişoara, distanţe enorme cu costuri foarte mari ca să ni se arate că, până la urmă, tot noi suferim, tot noi suntem fraieri. După aceea, s-a revenit şi au apărut aceeaşi arbitri să ne fluiere. Nu am zis nimic. Anul acesta ne-a mai fluierat Trăian Stoia cu circ şi cu scandal, dar nu a ieşit aşa de urât. Săptămâna trecută situaţia a fost altfel. Eu am fost dat la o parte, nu aveam nicio calitate, nici de jucător nici de antrenor ci de pur spectator. De la începutul meciului până la final, cei de la BC Time, la fiecare fază, cereau explicaţii pentru deciziile luate de arbitri. Stoia nu spunea nimic, foarte umil, dădea din cap. În ceea ce ne priveşte, prima explicaţie pe care a solicitat-o Cătălin Dascălu, care este şi preşedintele clubului şi căpitanul de echipă i s-a răspuns "la următoarea, primeşti tehnic". În mijlocul sfertului trei, eu din tribună i-am solicitat să acorde tehnic la toate explicaţiile solicitate, nu doar în ceea ce ne priveşte pe noi. A oprit meciul şi nu a mai fost de acord să continue până nu părăsesc sala. Am părăsit sala, după care, cu 36 de secunde până la final, pe un atac ratat de către noi, unul dintre colegii aflaţi pe bancă loveste cu palma în bancă, nespunând nimic, doar de nervi că s-a ratat, loveşte cu palma în bancă. Stoia a acordat direct tehnic. Nu a ştiut ce s-a întâmplat, a auzit doar sunetul şi a acordat tehnic. Astfel, a ieşit un circ mare, iar observatorul, domnul Raduly Zoltan, mi-a dat dreptate că a fost un tehnic gratuit. După care nervii au cedat, eu l-am alergat puţin pe copilul acesta prin sală şi cam asta a fost.

Bulai acuză FRB pentru faptul că nu le-a acordat dreptul la apărare în faţa comisiei de disciplină.

În ceea ce priveşte decizia comisiei de disciplină, nu am fost inştinţaţi că se va judeca vineri cazul nostru. După ce s-a întrunit comisia, respectiv s-au luat deciziile ,am fost înştinţaţi, vineri dupăamiază, prin mail! Noi le-am răspuns că nu este o modalitate legală de înştinţare, eu nu pot să mă încred într-un mail, trăim într-o perioadă în care am nevoie de o hârtie oficială sau o hârtie pe care să o semnez că am luat la cunoştinţă. O copie de pe decizia comisiei am primit-o duminică înainte de meci de la comisarul meciului, nu ştiu cum se numeşte domnul oficial, căci nu s-a prezentat. Noi aveam un termen de 48 de ore să contestăm decizia, însă federaţia a luat în calcul cele 48 de ore incluzând zilele de sâmbătă şi duminică. Mai grav de atât este faptul că termenul de 48 de ore a început să curgă din momentul în care au luat ei decizia, nu din momentul în care ni s-a comunicat(!). Acesta lucru nu este legal, termenul curge de la comunicare şi cu zile lucrătoare. Deci eu, până marţi la prânz, am fi avut drept de contestaţie. Nu s-a ţinut cont de acest aspect, iar comisarul ne-a transmis că dacă nu se achită cele două amenzi plus 300 de euro pentru contestaţie, meciul nu se joacă. Noi am refuzat, s-a consemnat forfaitul, şi asta a fost.

În cazul în care situaţia nu se va remedia, Bulai afirmă că echipa Corona Braşov se va retrage din Liga I şi va acţiona în instanţă forul românesc.

Din punctul meu de vedere, la federaţie sunt numai ilegalităţi şi ne vom susţine dreptatea în instanţă. Mergând pe aceeaşi cale, dacă veţi studia site-ul oficial al FRB la capitolul arbitri, acest arbitru, Traian Stoia, este arbitru de juniori. Aşa cum informaţiile privind deciziile comisiei de disciplină sunt oficiale pe site-ul FRB, aşa sunt ferm convins că şi această informaţie este adevărată, iar Trăian Stoia nu avea drept de a arbitra în Liga I. Aşa cum numele meu este terfelit în cadrul site-ului, ca fiind informaţie oficială, eu voi lua drept informaţie oficială şi partea privind lista oficială a arbitrilor la care am dat "print screen". Există dată, există oră şi vom vedea cum va judeca instanţa. Eu nu pot să fiu judecat fără a mă apăra. A doua problemă: amenzi în euro.  Eu ştiu că suntem în România, moneda euro nu a fost implementată, iar plăţile se fac în lei. De asmenea, Federaţia Română de Baschet este bugetată. Prin adresa trimisă către noi se specifică amenda în euro, nu se specifică un cont unde să plătim. Noi suntem club sportiv şi avem cont în lei, cum putem plăti amenda în euro?

Dacă vă uitaţi pe listele de observatori, o treime sunt depăşiţi de 65 de ani. Ce mai caută aceşti oameni? Să meargă să-şi vadă de pensie, să ne lase! O să caut pe internet nişte cravate de pioneri şi o să le trimit ,căci oamenii au rămas cu aceleaşi metehne.

Arbitrul Trăian Stoia nu se află la primul incident de acest fel. În confruntarea din LNBF dintre Universitatea Cluj-Napoca şi Rapid Bucureşti, sibianul a acordat două tehnice antrenorului Dan Militaru şi un tehnic băncii bucureştene pentru ca, mai apoi, să nu acorde un fault clar sportivei Universităţii Cluj, Paşcalău, cu 3 secunde rămase pe tabelă, la scorul de 84-82 în favoarea echipei din Bucureşti.

În urma acelui joc, comisarul Zoltan Kosa i-a acordat nota 67 arbitrului Trăian Stoia, acesta fiind automat suspendat.

Atasaţi puteţi vizualiza adresa clubului Corona Braşov către FRB.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!