Stiri

DeAndre Jordan a egalat două dintre performanțele legendarului Wilt Chamberlain

Eduard Popa

Eduard Popa
17.04.2015

deandre

Los Angeles Clippers a reușit să se strecoare oarecum fără atenția fanilor NBA până pe locul trei în foarte competitiva Conferință de Vest, cu un palmares de 56 de victorii și 26 de înfrângeri, în ciuda unei absențe îndelungate a vedetei Blake Griffin. All-Star-ul lui Clippers, care a avut în acest sezon medii de 21,9 puncte pe meci, 7,6 recuperări și 5,3 pase decisive, a lipsit timp de o lună și jumătate de pe parchet.

Dar absența lui Griffin a fost compensată de Chris Paul, liderul ligii la pase decisive cu 10,2 pe întâlnire pentru al doilea an consecutiv și pentru a patra oară în carieră și de DeAndre Jordan, pivotul celor de la Clippers. Acesta din urmă a reușit și el să conducă NBA-ul la două categorii statistice distincte.

Jordan a fost pentru al doilea an consecutiv lider la capitolul recuperări, după ce a strâns 15 pe întâlnire, fiind cea mai bună medie de când Kevin Love a reușit 15,2 recuperări în sezonul 2010-2011. Totodată, pentru cel de-al treilea an consecutiv, pivotul lui Clippers a condus liga și la capitolul procentajului din acțiune. Ultimul care a mai reușit acest lucru a fost Shaquille O'Neal, în perioada 2003-2006. Dar ultimul jucător care a condus NBA-ul la capitolele recuperări și procentaj din acțiune în două sezoane consecutive a fost legendarul Wilt Chamberlain, la sfârșitul anilor '60. 

De altfel, cu cele 379 de aruncări marcate din 524 de încercări și cu un procentaj de 71% DeAndre Jordan devine cel de-al doilea jucător din istoria NBA care reușește să treacă de un procentaj de 70%, reușind și un număr suficient de mare de aruncări pentru a fi luată în considerare această statistică. Ultimul om care reușise să treacă de 70% la aruncările din acțiune cu suficiente aruncări astfel încât procentajul să conteze? Același Wilt Chamberlain, când evolua pentru Los Angeles Lakers în sezonul 1972-1973.  Aflat la vârsta de 36 de ani, la ultimul său sezon din carieră, Chamberlain (singurul jucător care a reușit 100 de puncte într-un meci din NBA) a marcat în 426 din cele 586 de încercări. Printr-o comparație poate ușor deplasată pentru fanii nostalgici ai baschetului, dar plauzibilă din punctul de vedere al statisticilor, putem să îl numim pe DeAndre Jordan un adevărat „Wilt Chamberlain al zilelor noastre”.

În prima rundă din acest sezon de play-off Los Angeles Clippers va avea o misiune foarte dificilă în compania campioanei en-titre San Antonio Spurs. Însă cu avantajul terenului propriu, cu liderul la assist-uri în sezonul regulat (Paul), cu unul dintre jucătorii cu cel mai diversificat repertoriu ofensiv (Griffin) și cu unul dintre cei mai intimidanți jucători defensivi (DeAndre), echipa din „Orașul Îngerilor” ar putea avea chiar prima șansă în compania lui Tim Duncan și a colegilor săi.

*sursa statistici: basketball-reference.com/nba.com

*sursa foto: bleacherreport.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!