Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Din „Derby de Transilvania” în „Derby de România”, povestea celei mai nebune rivalități din Liga Națională

Radu Bărăian, Bogdan Isailă

Radu Bărăian, Bogdan Isailă
27.04.2018

Sezonul regulat 2017-2018 din Liga Națională de Baschet Masculin are parte de un final de poveste, un final nebun, cu un scenariu ideal pentru un film american legat de sportul cu mingea la coș. Ocupanta locului 1, BC CSU Sibiu, respectiv ocupanta locului 2, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, două echipe care prin definiție formează una dintre cele mai mari și mai frumoase rivalități din sportul românesc, se întâlnesc în ultima etapă a sezonului regulat într-un duel direct, miza fiind locul 1 în clasament înaintea demarării play-off-ului. 

Partida este programată sâmbătă, 28 aprilie, cu începere de la ora 17:00, în Sala Transilvania din Sibiu, arenă care va fi umplută până la refuz de către fanaticii suporteri sibieni, acompaniați desigur și de o galerie venită de la Cluj-Napoca. Din păcate însă, nu chiar toți suporterii baschetului vor avea posibilitatea să urmărească acest duel eveniment, dat fiind faptul că meciul nu va fi transmis la TV, ci doar pe internet pe FRB TV. 

Primele două formații din campionatul intern de baschet au pierdut în penultima etapă din sezonul regulat. Pe de o parte, campionii en-titre de la U-BT Cluj au cedat pe terenul celor de la CSM CSU Oradea cu scorul de 78-82. De cealaltă parte, galben-albaștri nu au profitat de pasul greșit al rivalei și au cedat la rândul lor pe terenul lui BC SCM Timișoara, scor 70-84. Cu o victorie în Banat, echipa lui Dan Fleșeriu își asigura prima poziție. Așa, totul se va decide mâine seară în unul dintre cele mai echilibrate sezoane din ultimii ani. 

Înaintea duelului direct din runda de final a sezonului regulat, CSU Sibiu este prima în clasament cu 23 de victorii, 8 înfrângeri și 54 de puncte acumulate, în timp ce U-BT se află pe poziția secundă cu 22 de succese și 9 înfrângeri, respectiv 53 de puncte la activ.

Astfel, calculele sunt destul simple în privința luptei pentru prima poziția la finalul sezonului regulat. BC CSU Sibiu își asigura locul 1 cu o victorie în fața lui U BT Cluj-Napoca sau chiar cu o înfrângere la mai puțin 7 puncte diferență. U BT Cluj-Napoca are nevoie de o victorie la peste 7 puncte pentru egala recordul stagional al Sibiului și pentru a prelua avantajul în meciurile direct. În caz de egalitate, diferența între cele două echipe va fi făcută de rezultatele directe. În actuala stagiune a LNBM, rezultatele consemnate între cele două mari rivale sunt următoarele:

BC CSU Sibiu vs U BT Cluj-Napoca 84-83
U BT Cluj-Napoca vs BC CSU Sibiu 70-86
U BT Cluj-Napoca vs BC CSU Sibiu 81-71

În cazul egalității dintre două echipe departajarea se va face conform următorului articol din ROJB 2017:

„Dacă 2 sau mai multe echipe au înregistrat acelaşi număr de victorii – înfrângeri după toate jocurile din grupă, jocul (jocurile) dintre aceste 2 sau mai multe echipe, trebuie să decidă asupra clasării lor. Dacă 2 sau mai multe echipe au acelaşi număr de victorii –înfrângeri înregistrate la jocurile dintre ele, mai multe criterii vor fi aplicate în următoarea ordine:

  • Diferenţa mai mare de puncte, la jocurile dintre ele
  • Numărul mai mare de puncte marcate, la jocurile dintre ele
  • Diferenţa mai mare de puncte, la toate jocurile din grupă
  • Numărul mai mare de puncte marcate, la toate jocurile din grupă

Dacă încă există egalitate înainte ca toate jocurile din grupă să fie jucate, echipele egale  vor împărți același loc în clasament.Dacă aceste criterii încă nu pot decide, la sfârșitul fazei grupei, o tragere la sorţi va decide, clasamentul final”.

BC CSU Sibiu și U-Banca Transilvania Cluj-Napoca au o istorie extrem de bogată în spate, cu multe dueluri crâncene atât pe parchet, cât și în tribune. Până nu demult acest clasic dintre galben-albaștri și alb-negri era catalogat drept „Derby de Transilvania”. Însă, odată cu acest sezon competițional, cu evoluția celor două formații în clasament, dar și partidele directe extrem de spectaculoase, se poate spune că duelul transilvănean și-a câștigat pe bună dreptate statutul de „Derby de România”. Cu siguranță fanii celor două echipe și nu numai își imaginează deja o posibilă finală Sibiu - Cluj, iar confruntarea de mâine seară să fie prologul perfect unei asemenea confruntări pentru aurul național. 

Din toamna lui 2005 și până în prezent, CSU Sibiu și U-BT Cluj s-au duelat de exact 60 de ori, timp în care 37 de victorii le-au revenit clujenilor, în timp ce 23 sibienilor. Pe lângă cele 3 meciuri jucate deja în această stagiune competițională, între cele două formații stau în spate zeci de meciuri aprige din campionat, serii acide în play-off sau partide din Cupa României. Fără doar și poate, meciul care se va juca sâmbătă cu casa închisă este unul dintre cele mai importante meciuri Sibiu - Cluj din istorie, respectiv cel mai important jucat până acum în acest sezon în întreg baschetul românesc. 

Derby-ul ultimei etape din faza Top 6 a LNBM va fi arbitrat de o brigadă formată din Marius Ciulin, Laurențiu Grigoraș și Dragoș Nicolae, în timp ce comisar din partea FRB va fi Tiberiu Rist. 

*Foto: Manases Sandor @u-bt.ro

3 comentarii la aceasta stire:
  • CSU ACS Rookies Oradea laca1968 :

    Succes CSU!!!
    Succes CSU!!!!!

    cu 6 ani în urmă (27.04.2018)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ovidiu89:

      .
      Du-te bucură-te in piata Avram Iancu de câștigarea unui nou titlu:)

      cu 6 ani în urmă (27.04.2018)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca raress23 :

    Iară au apărut gunoaiele

    cu 6 ani în urmă (27.04.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!