Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

EDITORIAL. Despre nelegiuirile Federaţiei Române de Baschet

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
21.08.2012


Foto: frbaschet.ro

Cea mai agitată zi baschetbalistică a anului 2012 a fost, fără doar şi poate, cea de 7 mai. Atunci a avut loc Adunarea Generală a Federaţiei Române de Baschet. După îndelungi discuţii contradictorii, reprezentaţii cluburilor din România au decis ca începând cu sezonul 2012-2013 să se renunţe la regula jucătorului autohton, iar numărul de sportivi străini permişi în cadrul unei echipe să fie majorat de la cinci la şase.

Această decizie a stârnit multe comentarii din partea jucătorilor de origine română, în timp ce Tudor Dumitrescu şi-a anunţat, într-o declaraţie acordată site-ului nostru, retragerea din naţionala de seniori. Întregul val de comentarii a fost redat la cald de către Total Baschet:

ULTIMA ORĂ. Şedinţa s-a încheiat

VOTAT. S-a desfiinţat regula jucătorului autohton

Virgil Stănescu: "Am plecat dezamăgit. Mă aşteptam ca lumea să fie mai receptivă"

Adunarea Generală. O zi neagră pentru baschetul românesc

Mircea Cristescu: "Decizia Adunării Generale afectează jucătorii tineri"

Marcel Ţenter: “Echipa naţională are de suferit foarte mult”

Mihai Silvăşan: "Din păcate nu s-a luat în considerare propunerea lui Virgil Stănescu"

Cristian Crăciun: "Oare la 32 de ani e târziu să mă apuc de fotbal?"

EDITORIAL. Singura soluţie? O nouă revoluţie!

Claudiu Fometescu: "Degeaba urlăm noi. Decizia e luată"

REPUBLICARE. Carmen Tocală: "Jucătorii români nu trebuie să stea pe teren"

Tudor Dumitrescu: "În semn de protest pentru tot ceea ce se întâmplă în baschetul românesc îmi anunţ retragerea de la naţională"

George Toth: "Îmi voi face treaba în continuare. În rest, Dumnezeu cu mila"

Adrian Roșu: ”Sper că toate echipele vor avea obrazul și vor renunța personal la acel jucator străin în plus pe teren!”

Vlad Popovic: "Să fii partener de antrenament nu e tot timpul un lucru plăcut"

Virgil Căruţaşu: "Se dă în cap generaţiei U22"

Flavius Lăpuşte: "Un jucător român ar trebui să aibă autoritate în România"

Liviu Puicu: ”Decizia s-a luat la ședința președinților de club. În AG doar a fost aprobată!”

EDITORIAL. Falsa problemă

Bogdan Popescu: "E un lucru foarte, foarte rău pentru baschetul românesc. O să omoare generaţiile următoare!"

Adrian Guțoaia: ”O nouă provocare”

Viorel Mocanu: ”Probabil că din ce în ce mai mulți vor atârnă ghetele-n cui!”

Carmen Tocală: "Dacă jucătorii români dovedesc valoare atunci vom schimba toate regulile în favoarea lor"

Un alt aspect care nu a fost luat în considerare, de unii, până la această oră este legat de modul în care a fost constituită Adunare Generală din luna mai. Conform frbaschet.ro(foto 1 jos), "Biroul Federal al FRB convoacă Adunarea Generală în data de 07.05.2012, ora 10:00, la sediul FRB din Bulevardul Basarabiei, nr.39, sector 2, Bucureşti. Convocatorul a fost transmis, azi, 04.04.2012".

Luni, 7 mai, pe site-ul FRB a apărut un rezumat al deciziilor din cadrul Adunării Generale, dar şi modului în care aceasta a fost constituită(foto 2): "Prima adunare generala găzduită de noul sediu al Federaţiei Române de Baschet din Bulevardul Basarabia nr.39, a avut loc în această dimineaţă cu începere de la ora 11:00. Din lipsa cvorumului, debutul Adunării Generale din 2012 a fost întârziat, conform Statului FRB, cu două ore, în sala de conferinţa "Mihai Nedeff" adunându-se 84 de reprezentanţi ai baschetului românesc din toate eşaloanele."

Afirmaţia unui cunoscut personaj din literatura română "Cei care ţin minte ştiu că numai comparând două comunicate poţi afla ceva", se aplică şi în cauza de faţă. Astfel putem să observăm contradicţia dintre cele două comunicate ale FRB, referitor la ora de începere a Adunării Generale. În realitate sedinţa a început în jurul orei 12, deşi a fost programată, conform convocatorului(foto 1), la orele 10:00.

Tot în cel de al doilea comunicat se mai specifică faptul că şedinţa a fost întârziată, CONFORM STATUTULUI FRB, cu două ore. Întrebarea care mi-a trecut prin cap a fost "Conform cărui statut FRB?", statutul FRB personal, adică statutul care nu este publicat cu garanţii de autenticitate pe site-ul Federaţiei Române de Baschet(foto 3) sau statutul oficial, înregistrat la Tribunalul Bucureşti cu ultima modifcare datată din 4 martie 2002, adică acum 10 ani.

În acest sens am pornit o anchetă proprie şi am solicitat Tribunalului Bucureşti o copie de pe statutul oficial (cel din 2002 - după care funcţionează Federaţia Română de Baschet) şi am descoperit, fără nicio uimire, faptul că nu este menţionată nicio prevedere referitoare la cele două ore de întârziere la care au apelat oficialii FRB datorită neîndeplinirii cvorumului.

Dimpotrivă, conform statutului furnizat de către Tribunalului Bucureşti, la articolul 66, punctul d, este menţionat faptul că "Adunarea Generală este statutar constituită prin prezenţa a două treimi (2/3) din reprezentaţii structurilor afiliate" pentru ca mai apoi, articolul 87, punctul a şi b, să sublinieze clar faptul că "Adunarea Generală se poate desfăşura dacă sunt prezenţi în sală cel puţin două treimi din numărul total de asociaţi. Dacă nu îndeplineşte cvorumul, Adunarea Generală se reconvoacă după 15 zile şi poate avea loc indiferent de numărul asociaţilor prezenţi".

În realitate nu s-a ţinut cont de aceste reguli prevăzute în Statutul Oficial al FRB. Conform convocatorului(foto 1), Adunarea Generală trebuia să înceapă la ora 10:00, iar conform comunicatului(foto 2) şedinţa a fost întârziată. Practic s-a încălcat Statutul, deoarece dacă se luau în vedere respectivele probleme atunci trebuia să se convoace o altă Adunare Generală, peste 15 zile, datorită lipsei de cvorum.

Cu alte cuvinte hotărârile Adunării Generale adoptate în aceste condiţii sunt nestatutare, iar tot ceea ce s-a decis pe 07.05.2012 reprezintă o aplicare contra legem a normelor statutare incidente în cauză.

În această ambianţă, ni se pare relevant să menţionăm - chiar dacă avem dubii că respectivul organ se va achita de obligaţiile impuse statutar - că Biroului Federal îi revine următoarea obligaţie, conform articolului 213, litera b din Statutul F.R.B., respectiv de a „se sesizea, din oficiu, pentru orice încălcare a Statutului, regulamentelor şi normelor FRB [...]".

Acest episod „pune capac” tuturor problemelor aferente sezonului 2011-2012 şi reprezintă o dovadă tranşantă a faptului că, în baschetul românesc din prezent, nu se mai ţine cont de dispoziţiile legale şi cele statutare, practic de absolut nimic: regulamentele sunt interpretare după bunul plac al celor interesaţi, într-un mod leonin.

3 comentarii la aceasta stire:
  • calabancea :

    frumos
    Interesant articol,insa ce rezolvati cu asta? Tot ce vrea doamna presedinta se întâmpla si acum la baschet. Ați informat,insa care e scopul? Ea face tot ce vrea la federatie.

    cu 11 ani în urmă (21.08.2012) Raspunde
  • suporteru lu peste :

    inutil
    Nu stiu despre jucatorul autohton in teren (mi se pare stupida si protectionista regula, total anti-competitionala), dar nu prea vad nimic in sensul incurajarii tinerilor (competitia aia celebra U23 care a fost un mare fiasco ?!?!) care de fapt este adevarata buba in momentul de fata (oricum cred ca si cu regula de protectie si fara, Burlacu, Szijarto, Stanescu, Carutasu, Nicoara si alti cativa tot ar fi intrat sa joace acelasi numar de minute, problema e ca nu e niciun roman capabil sa-i inlocuiasca).

    cu 11 ani în urmă (21.08.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe canguru :

    @suporteru lu peste
    subscriu, un jucator autohton cand ajunge la nivel de senori daca are valoare nu mai are nevoie de nici o regula protectionista insa ca sa se intample asta trebuie sa fim competitivi la nivel de copii si juniori

    cu 11 ani în urmă (21.08.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!