Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

EXCLUSIV. Prezentăm contractul de colaborare dintre BC Timișoara și SCM Timișoara (document)

Adrian Firican

Adrian Firican
18.12.2017

Ilie Trițoiu este unul dintre semnatarii contractelor

Site-ul Total Baschet a intrat în posesia contractului de colaborare dintre Asociația Baschet Club Timișoara și Sport Club Municipal Timișoara, încheiat în sezonul 2015/2016, la scurt timp după ce Curtea de Conturi a blocat finanțarea Asociației ce deținea dreptul de a participa în Liga Națională de Baschet masculin. 

Semnat la data de 06.11.2015, la exact șapte zile distanță de Hotărârea Consiliului Local nr. 470/30.10.2015 prin care a fost înființat SCM Timișoara, acordul de asociere este practic un consorțiu între cele două entități, format cu scopul "participării în comun în Liga Națională de Baschet masculin".

Conform înțelegerii părților, BC Timișoara participa în consorțiu cu locul în LNBM în timp ce, aparent, noul club se obliga să "participe la asociație cu echipa de baschet (jucătorii, antrenorii, specialiștii clubului fiind contractați și legitimați de către SCM Timișoara)". Aparent, deoarece la momentul încheierii contractului de asociere lotul de jucători și staff-ul tehnic era deja conturat sub vechiul club.

Cu toate că Sport Club Municipal Timișoara era un club nou-nouț, fără certificat de identitate sportivă emis de Ministerul Tineretului și Sportului, fără a fi afiliat la Federația Română de Baschet, cu o vechime de șapte zile la momentul respectiv, a preluat toate prerogativele de control fiind desemnat, conform art. V, liderul consorțiului cu dreptul de a exercita conducerea consorțiului și de a reprezenta consorțiul în raporturile cu terții, inclusiv cu Federația Română de Baschet. În final, art. 8.1 specifica că în cazul unei retrageri a asociatului BC Timișoara, locul în prima ligă rămâne clubului recent înființat.

Consorțiu este semnat de către Dan Diaconu din partea Asociației Baschet Club Timișoara, viceprimarul Timișoarei la vremea respectivă, respectiv de către Ciprian Jichici, Radu Țoancă și Costa Mihai din Consiliului de Administrație al Sport Club Municipal Timișoara, numit tot de către Primăria Timișoara prin Hotărârea de Consiliu Local.

Ceea ce aparent au "omis" părțile să introducă în contractul de asociere este clauza obligatorie din Regulamentul de Organizare al Competițiilor de Baschet, publicat de Federația Română de Baschet, prin care se specifică că o colaborare între părți este recunoscută de forul românesc doar dacă se precizează expres că "în cazul insolvenței, falimentului sau sau desfintarii uneia din parti celelalte parti vor plati in solidar eventualele datorii catre jucatori si terti". Deși nu respecta Regulamentul de Organizare al Competițiilor de Baschet, iar cele două cluburi au lăsat cu bunăștință în afara consorțiului datoriile către foștii jucători, Federația Română de Baschet a validat înțelegerea dintre părți și a permis clubului să continue în Liga Națională de Baschet masculin, nefiind deranjată nici de faptul că liderul asocierii ce reprezenta consorțiul în raportul cu FRB era o entitate neafiliată la forul românesc!

Clauza "omisă" în contractul de colaborare aferent sezonului 2015/2016 a fost introdusă un an mai târziu, prin actul adițional semnat la data de 12.05.2016. Însă nici de această dată clauza obligatorie prevăzută în RGOCB nu era inserată conform regulamentului, lăsând Clubului Municipal o portiță pentru a se sustrage de la plata obligațiilor către foștii sportivi: "toate obligațiile aferente consorțiului format din BC Timișoara și SCM Timișoara, față de FRB și terți vor fi preluate de către SCM Timișoara". Teoretic, datoriile către jucători neincluse în mod deliberat în consorțiu, se pierd printre termeni juridici din actul adițional. Înțelegerea este parafată de către același Dan Diaconu din partea Asociației BC Timișoara respectiv de către Radu Toanca și Ilie Trițoiu din partea SCM Timișoara.

Pe data de 6 mai 2017 Ilie Trițoiu anunța prin intermediul site-ului oficial al clubului, într-un mod triumfal, decizia Federației de a afilia definitiv pe SCM Timișoara la forul românesc.

Echipa masculină a funcționat vreme de un an pe baza unei afilieri provizorii, așa încât era nevoie de o astfel de decizie. Seriozitatea și stabilitatea pe care le-am arătat în tot acest timp au contribuit esențial la decizia federală de afiliere definitivă, care ne bucură foarte mult. Este un semnal pozitiv și pentru echipa feminină, care în această perioadă e implicată în lupta pentru promovarea în Liga Națională

Vom reveni în cursul zilei de mâine cu reacția președintelui Horia Păun, a administratorului judiciar care a decis lichidarea Asociației Baschet Club Timișoara și îngroparea datoriilor către foștii jucători, cât și cu opinia Ministrului Tineretului și Sportului Marius Dunca.

  

 

2 comentarii la aceasta stire:
  • CS Energia Târgu Jiu Vandana :

    coincidenta
    Interesant este ca intre noiembrie 2015 si mai 2016, atat Dan Diaconu cat si Radu Toanca, si-au schimbat ... semnaturile. Asta da coincidenta !!!

    cu 6 ani în urmă (19.12.2017) Raspunde
  • FC Argeș Pitești bogdan21 :

    Infractiune
    Nu este cumva o infractiune de ordin financiar? NU a trebui sa se sesizeze procuratura pentru a investiga de ce FRB a validat aceasta intelegere? Teoretic orice club care nu mai vrea sa achite salarii, de anul urmator poate fi "spalat" si va activa anul urmator cu o identitate noua. Rusinos din partea FRB ca a permis asemenea lucru! Dar FRB = Cooperativa '80 FRF (Cristescu+Georgescu)

    cu 6 ani în urmă (20.12.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!