Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

EXCLUSIV. Situaţie incredibilă la Universitatea Cluj! Conducerea clubului şantajează şi ameninţă propriile jucătoare

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
22.02.2014

Corneliu Săftescu(stânga) alături de Florin Covaciu(dreapta) - Foto: ftr.ro

În baschetul feminin, numele Universitatea Cluj-Napoca echivalează cu cea mai titrată echipă din România, având la activ 12 titluri de campioană naţională, un titlu de vicecampioană şi multe participări în Cupa Campionilor Europeni, competiţie în care, de două ori, s-a izbutit calificarea în sferturile de finală. Perioada dintre anii 1981 şi 1993 rămâne caracterizată ca fiind perioada de aur a baschetului feminin din Cluj-Napoca, gruparea studenţească obţinând performanţele anterior enumerate sub comanda renumiţilor antrenori Nicolae Martin, Horia Pop şi Elena Popescu, care au avut la dispoziţie un lot format din jucătoare precum Tűnde Enyedi, Ildikó Manasses, Magdalena Páll, Gabriela Kiss, Carmen Costanaşiu sau Aurora Dragoş.

După 21 de ani de la ultimul titlu cucerit, de Universitatea Cluj-Napoca a rămas doar titulatura. Cu un lot format din cea mai bună recuperatoare a campionatului, Judit Kajdacsi, prima sportivă din România ce a activat în WNBA, Florina Paşcalau, o sportivă străină, respectiv două dintre cele mai de perspectivă tinere sportive, Flavia Ferenczi şi Andreea Pop, formaţia pregătită de Florin Covaciu a izbutit 3 victorii în 21 de partide susinute, pierzând confruntări în faţa unor formaţii precum Nova Vita Târgu Mureş, CSM Oradea sau Rapid Bucureşti, singura victimă fiind echipa de junioare din Craiova.

Oficial, conducerea clubului clujean format, practic, dintr-un manager în persoana lui Corneliu Săftescu şi antrenorul Florin Covaciu, afirmă că îşi dorește un proiect de durată având ca principal scop creşterea tinerelor sportive transferate la Cluj-Napoca datorită şi centrului universitar din oraş. În realitate, situaţia stă cu totul diferit. Majoritatea sportivelor care ating vârsta de 21-22 de ani, după ce îşi încheie studiile, aleg să părăsească Universitatea Cluj-Napoca sau să renunţe la baschet, exemple fiind Marta Fodor, Tunde Killin, Kata Meszaros, Oana Maria Precup, Lumininţa Manta, Norina Pop, Angela Al Shaar, Roxana Pătruţ, și lista ar putea continua. Toate au acelaşi motiv: lipsa de profesionalism şi modul în care sunt tratate de către conducerea clubului. În urma unei anchete realizate de site-ul nostru, Total Baschet prezintă, în exclusivitate, modul în care conducerea clubului Universitatea Cluj-Napoca îşi desfăşoară activitatea.

Şantaj şi ameninţare dublate de restanţe salariale

În momentul de faţă la Universitatea Cluj-Napoca domneşte haosul din punct de vedere al organizării activităţii, respectiv temerea şi şantajul induse de Corneliu Săftescu şi Florin Covaciu, cei doi bazându-se pe lipsa cunoştinţelor juridice și vârsta fragedă a jucătoarelor din lot. Nu sunt excluse nici jignirile, Săftescu adresând sportivelor sale cuvinte jignitoare în funcţie de presţia fiecăreia în meciurile precedente.

Regula este că, jucătoarelor care nu mai fac parte din lot pentru sezonul următor, respectiv celor care nu acceptă condiţiile impuse de Corneliu Săftescu, nu li se vor plăti drepturile salariale. Exemple în acest sens pot fi canadianca Monika Koisor care a evoluat în tur la Universitatea, Luminiţa Manta, ce actualmente evoluează la ICIM Arad sau Oana Precup, sportivă ce s-a retras din baschet.

Sursele site-ului nostru precizează că managerul Corneliu Săftescu apelează la şantaj şi ameninţări atunci când nu poate convinge jucătoarele să semneze contractul înaintat de Universitatea, în forma propusă de către club. Săptămâna aceasta sportiva Irina Gavrilă nu a aceptat termenii contractului propus de managerul echipei, în speţă salariul minin lunar respectiv durata de cinci ani, solicitând un contract pe 3 ani şi posibilitatea de a renegocia salariul la fiecare sfârşit de sezon. Săftescu nici nu a vrut să audă de doleanţele sportivei, astfel că, înainte de antrenament a chemat-o în birou şi a şantajat-o spunându-i că, dacă nu va semna în condiţiile mai sus amintite, va fi suspendată, exmatriculată de la şcoală şi i se va rezilia unilateral contractul din acest sezon. Constrânsă de circumstanţe, sportiva a semnat.

Un alt episod s-a consemnat tot săptămâna aceasta, când Florin Covaciu împreună cu Corneliu Săftescu au ţinut o şedinţă la finalul antrenamentului explicându-le sportivelor că nu au dreptul să semneze un contract cu niciun agent FIBA care să le reprezinte interesele, iar sportivele care nu vor respecta regula vor fi exmatriculate de la facultate şi li se vor rezilia contractul. Bineînţeles, dacă sportivele sunt reprezentate de agent în acest caz Săftescu şi Covaciu nu mai pot induce frica pentru a forţa jucătoarele să semneze în condiţiile dorite de ei.

Covaciu a apelat până şi la un antrenor federal, în persoana Svetlanei Drăguşin, pentru a discuta cu sportivele şi a le convinge că, înainte de a semna un contract cu un agent FIBA trebuie să solicite permisiunea sa. Andreea Pop nu a fost de acord cu regula impusă de Florin Covaciu, iar în confruntarea de sâmbătă dupămasă, cu Alexandria, nu a fost introdusă pe teren nicio secundă, deşi clujeanca nu este accidentată şi are o medie de 10.4 puncte şi 4.8 recuperări. Întrebat de ce nu a folosit-o, tehnicianul Universităţii a declarat că nu a simţit-o în formă pentru a evolua, deşi meciul precedent, desfăşurat miercuri, l-a terminat în double-double.

Mai mult, la confruntarea de sâmbătă dupămasă a fost prezent şi Cătălin Voiculescu, fostul manager al formaţiei CS Otopeni actualmente agent FIBA, reprezentând jucători precum Bogdan Ţibîrnă, Daniel Popescu sau Octavian Boian, sursele noastre indicând faptul că acesta ar fi totodată şi agentul antrenorului Covaciu.
Covaciu şi Săftescu le-a dat de înţeles tuturor sportivelor că, în măsura în care vor alege să semneze cu alţi agenţi exceptându-l pe Cătălin Voiculescu, nu vor mai evolua la Universitatea Cluj-Napoca.

Nu în ultimul rând, momentan toate sportivele au restanţe financiare, indemnizaţiile de efort nemaifiind plătite din noiembrie anul trecut.

Aflând de ancheta Total Baschet, Florin Covaciu le-a interzis reporterilor noştri accesul la antrenamentele echipei ce se desfăşoară în Sala Sporturilor Horia Demian.

Vom reveni cu mai multe amănunte!

7 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca unicornu :

    punguta cu(de) doi bani
    Si ne mai miram de ce nu sunt rezutate.....a trecut perioada de acum douazeci de an,,,,,din pacate.
    In orice caz covaciu nu are nicio legatura cu baschetul,,,ce sa mai vorbim de antrenat. Daca bine tin minte intrun cantonament si-a prins un elev de oua si i-a spart scrotul. Era in cantonament la Fagaras.

    cu 10 ani în urmă (23.02.2014) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe luta :

    fiecare face numai ce poate
    Aveti grija! ....Covaciu este membru .....pe viata in Biroul Federal al FRB. Voi cine sunteti?

    cu 10 ani în urmă (23.02.2014) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca paulvero :

    rezultate
    Cine raspunde de rezultate?
    Cum e posibil ca echipe mult , mult mai slabe sa te invinga?
    Cum sa te invinga Nova Vita, echipa care are in lot 8 jucatoare sau Rapidul fara nici o jucatoare straina, ekipe sub orice critica si ele?
    Care e scopul , obiectivele acestui club?

    cu 10 ani în urmă (23.02.2014) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe asdepica :

    scopul
    De a forma "caractere".

    cu 10 ani în urmă (23.02.2014) Raspunde
  • CS Energia Târgu Jiu orangina :

    pacaleala
    Voiculescu Catalin nu este nici un agent FIBA....
    http://fiba.com/pages/eng/fc/expe/fibaAgen/agenSear/p/langlc/en/countryioc/ROU/nationioccode//searchstr//searResu.html

    cu 10 ani în urmă (23.02.2014) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe amr :

    Sunt foarte curios
    sa stiu cum a ajuns betivul ala de Saftescu si ratatul de Covaci, care nu era capabil sa antreneze nici macar o echipa de minibaschet la clubul ForYou la conducerea echipei feminine.

    cu 10 ani în urmă (24.02.2014)
    • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu:

      covaciu
      Legat strict de performante, ai ramane mirat daca ai afla ca echipa de juniori baieti 3,2,1 a lui Covaciu, uneori singuri, alteori cuplati cu Speranta sau Viitorul, au fost intre 2004-2012, abonati la minim cate un loc pe podium la Campionatele Nationale de minibaschet sau juniori si de 2 ori campioni nationali de juniori. Covaciu stie cum sa se orienteze ca sa aiba rezultate.

      cu 10 ani în urmă (24.02.2014)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!