Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Energia Rovinari își adjudecă încă o victorie în fața Timișoarei

Ioana Ardereanu

Ioana Ardereanu
18.10.2012


90-89

(20-19, 21-16, 13-17, 21-23, 15-14)


  Statistică

 

Știm deja că debutul Ligii I a consemnat câteva meciuri suprinzătoarea până acum. Ei bine, seria confruntărilor de acest gen a continuat în cursul serii de ieri cu partida dintre Energia Rovinari și BC Timișoara. Echipa gazdă a izbutit să consemneze o surpriză de proporții, învingându-și adversarii la limită, scor 90-89 după o repriză suplimentară. 

Meciul a fost unul ce a întrecut așteptările tuturor. Cu un echilibru ce s-a concretizat în 17 egalități și 29 de schimbări de lider, confruntarea a avut un final imprevizibil și totodată de coșmar pentru ambele protagoniste .

Tabela de marcaj a fost deschisă prin reușita lui Delvon Johnson, care a continuat să marcheze pentru echipa sa până la jumătatea primului sfert, profitând de apărarea ”meditativă” a gorjenilor. Gazdele însă, au revenit în joc replicând prin omul de sub panou, David Steffel și au mers cap la cap cu adversarii până la finalul primului act.

Sfertul secund a consemnat o mobilizare fantastică a amfitrionilor care au preluat conducerea și s-au menținut pe poziții până au intrat la cabine. Trupa lui Nikolic a avut un run de 5 puncte pe fondul unei căderi inexplicabile a timișorenilor, reușind ca în minutul 11 al partidei să se afle în avantaj la scorul de 25-19. Formația bănățeană a părut că pierde contactul cu oponentul, comițând atât în atac, cât și în apărare greșeli ce i-au determinat pe tehnicianul sârb, dar și pe oficialii timișoreni să își manifeste nemulțumirea pe marginea terenlui. De partea cealaltă, gazdele au avut un parcurs de vis pe întreg actul 2, conducându-și adversarii și la un ecart de 11 puncte, intrând la cabine cu 6 lungimi avans.

Sfetul 3 - sfertul consacrat ca fiind ”Revenirea timișorenilor”

Debutul Ligii I a a arătat tuturor forța pe care timișorenii o pun în jocul revenirii de la cabine. Zis și făcut. Cu o nouă înfățișare a jocului, gruparea de pe Bega a ieșit la atac cu și mai multă forță, fapt ce a avut consecințe imediate pe tabela de marcaj. La nici 2 minute de joc scurse, elevii lui Pedrag Badnjarevic au reușit să egaleze situația, iar mai apoi să preia cârma meciului, moment în care scorul a început să alterneze între cele două protagoniste, ecartul nefiind unul mai mare de 2 lungimi.

În aceeași manieră s-a defășurat și sfertul al 4-lea, unul care a dat bătăi de cap ambelor echipe. În ciudat izbutirii oaspeților de-a se distanța la 6 puncte cu 3 minute și jumătate înainte expirării timpului regulamentar, gazdele și-au arătat dorința arzătoare de câștig, reușind să recupereze din handicap prin coșul de 3 puncte marcat de noul venit Darko Vujajic. Dacă primele minute ale așa zisului act final au fost mai domoale, ultimele s-au transformat într-un coșmar mai ales pentru echipa gazdă. Aceasta s-a aflat la linia de libere 14 ori în numai 3 minute de joc, izbutind să înscrie decât jumătate din punctele ușor acordate. Cea mai mare dezamăgire a fost însă când sârbul Vujajic a ratat ultimele două aruncări de la linia de pedeapsă, aruncări ce i-ar fi putut numi pe gorjeni câștigători încă din timpul regulamentar.

Finalul celor 40 de minute a consemnat scor egal la 75 și astfel cele două echipe au intrat într-o repriză suplimentară de joc.

Au urmat 5 minute strânse. Scorul a continuat să fie unul echilibrat, iar cele două echipe au mers din nou cap la cap. Diferența însă a venit din partea amfitrionilor care prin apărarea agresivă prestată au reușit să anihileze meciul combinativ al Timișoarei, reducând din eficiența tacticii de joc. Mai mult, bănățeni au contribuit singuri la propriu eșec, întâmpinând probleme mari la finalizări. Nu în ultimul rând, presiunea publicului asupra lor, dar și asupra arbitrului Adrian Habor ce a părut a fi al șaselea jucător timișorean a făcut ca gruparea oaspete să își piardă din concentrare asupra jocului. Revenind la situația de pe tabela de marcaj, aceasta indica avantaj în favoarea elevilor timișoreni cu doar 14 secunde înaintea finalului, scor 88-89. Ce a urmat a fost desprins ca din filme. Gorjenii au repus, iar mingea a fost întru cu totul arestată de omul meciului, Louis Darby. Acesta, conform indicațiilor date de tehnicianul plav, ”a lungit” atacul, iar cu 3 secunde înainte ca sirena să anunțe sfârșitul de meci a aruncat, înscriind un coș decisiv ce a adus victoria echipei sale, extaz în rândul suporterilor gorjeni și agonie printre oponenți.

La capitolul statistică, meciul a fost unul la fel de echilibrat. În timp oaspeții au avut un procentaj mai bun, însă nu cu mult, la aruncările din acțiune (52%-48%), amfitrionii s-au impus la linia de pedeapsă (68%-57%). Meciul a fost decis sub panou și asta a contat cu atât mai mult, cu cât Energia a fost nevoită să joace cu rezerva lui David Steffel, Claudiu Alionescu mai bine de 9 minute, după ce pivotul ceh a ieșit din joc în urma unei lovituri din partea oponentului, Bogdan Popescu. Raporul la recuperări  a fost unul 35 la 26 în favoarea echipe gorjene, iar la capitolul paselor decisivă a fost remiză (10-10).  De asemenea, de remarcat este faptul că în 45 de minute de joc Energia a pierdut numai 4 posesii, în timp ce oponenții săi au avut 9 greșeli neforțate.

Remarcați ai partidei:

CS Energia Rovinari: Louis Darby: 37 puncte, 1 pasă decisivă, 12 recuperări, 39 eff.; Stefan Nikolic: 14 puncte, 3pase decisive, 5 recuperări, 17 eff.; Stefan Atanackovic: 11 puncte, 2 pase decisive, 4 recuperări, 10 eff.;

BC Timișoara: Zlatko Jovanovic: 22 puncte, 6 pase decisive, 3 reucuperări, 21 eff.; Dominique Archie: 12 puncte, 2 pase decisive, 6 recuperări, 15 eff.; Robert Sarovic: 12 puncte; 5 recuperări, 9 eff.

În următoarea etapă, Energia Rovinari va întâlni campioana en-titre, cât despre BC Timișoara, aceasta va primi vizita celor de la ”U” Mobitelco Cluj.

6 comentarii la aceasta stire:
  • CS Energia Târgu Jiu airjordan :

    Energia
    In primul rand mi se pare destul de exagerata afirmatia "surpriza de proportii". Nu stiu daca victoria Energie poate fi considerata chiar asa mare surpriza. Daca va uitati la rezultatele de acasa ale gorjenilor din ultimii ani v-ati da seama ca aici este foarte greu de castigat.
    In al doilea rand as dori sa ma leg, din pacate din nou de arbitraj. Din pacate cei trei "cavaleri ai fluierului" (si lucrul acesta l-am spus la modul ironic) vin la Tg.Jiu pentru a se da in spectacol si nu a lasa specacolul baschetbalistic sa fie in prim-plan. Dupa o serie de decizi halucinante (la care initial s-a fluierat ceva, iar ulterior s-a revenit) a venit sfertul 4 al meciului si repriza de prelungiri cand cei trei (in special "ala micu`") au facut tot ce au stiut ei mai bine pentru echipa timisoreana. Din pacate acest lucru continua sa devina ceva obisnuit la Tg.Jiu, iar, tot din pacate, nu am vazut (si am convingerea ca nici nu o sa vad) nici o reactie din partea presei. Nu inteleg de ce dupa "furaciunile" care se fac la meciurile tari ale Enrgiei nu vad nici macar un mic articol de presa prin care sa se atraga atentia acestui lucru.
    Lucrul cel mai iritant si mai suparator mi s-a parut in sfertul 4 cand dupa nenumaratelor nereguli publicul a reactionat la adresa arbitrilor, iar "marele" "minunatul", "super" arbitru "de prestigiu international" Grigoras si-a permis sa se intoarca spre public si sa faca un gest obscen catre acesta. Am urmarit roata presa de azi si nici o reactie, chiar daca la 2-3 metri de le se aflau cativa reprezentanti ai presei locale. Si in mod normal nu va fi nici o reactie nici din partea oficialilor Federatiei.
    In final vreau sa felicit baietii pentru jocul deosebit contra timisorenilor, iar lui Steffel revenire grabnica.

    cu 11 ani în urmă (18.10.2012) Raspunde
  • CS Energia Târgu Jiu energiafan4ever :

    cavalerii
    Acesti Grigoras si Habor, zisi si cavaleri ai fluierului, ar trebui sa se lase de arbitraj. Cel putin Grigoras, de fiecare data cand vine la Tg-Jiu se gaseste sa faca niste greseli care nu se justifica deloc, nu stiu daca sunt intentionate sau doar din lipsa de valoare/atentie a acestuia. Pe de alta parte, Habor nu stiu ce a patit, sincer mereu am avut o impresie buna despre el ca arbitru, dar dupa acest meci mi-am schimbat-o total! Rusine arbitrilor si rusine acelui domn care statea in spatele bancii Timisoarei si care ii facea tot felul de semne lui Habor si facea "excursii" intre masa oficiala si banca..!

    cu 11 ani în urmă (18.10.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe canguru :

    grigoras
    nu mai departe de prima etapa le-am urat contestatarilor oficialilor din giurgiu care au acuzat arbitrajul in meciul cu medias sa aibe parte de grigoras in toata splendoarea lui;daca nu ma insel era si un fan energia.
    nu vreau sa ma intelegeti gresi, nu ma bucur de ce s-a intamplat, de fapt nici nu stiu ce s-a intamplat pt ca nu am vazut meciul.
    vreau doar sa subscriu la ideea voastra ca grigoras este moartea cu coasa al arbitrajului

    cu 11 ani în urmă (18.10.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe realgorj :

    @canguru
    Grigoras treaca-mearga, dar Habor a incurcat lentilele de contact cu capace de wc! In schimb statea bine cu auzul, fiind teleghidat de un cetatean neutru de pe banca Timisoarei!
    Nimic de zis despre Olaru .

    cu 11 ani în urmă (18.10.2012) Raspunde
  • CS Energia Târgu Jiu abu :

    capac
    Nu se scrie nimic despe capacul lui Darby care putea incheia meciul inca din timpul regulamentar. Pentru cei care nu au vazut meciul, cand mai erau vreo 4 sec din meci si +2 pentru Energia, la o aruncare a lui Jovanovici, Darby a plutit ireal si a pus un capac care se poate vedea numai in NBA. Cei doi arbitri care erau aproape de faza, uluiti, au dictat cos valabil, considerand ca mingea era in traiectorie descendenta. Pot spune ca asa capac nu s-a mai vazut demult in LNMB, dar sa nu ne uitam din cand in cand si la baschet adevarat?

    cu 11 ani în urmă (18.10.2012) Raspunde
  • CS Energia Târgu Jiu energiafan4ever :

    canguru
    Crede-ma ca noi, fanii Energiei il stim mai bine pe grigoras decat cei de la giurgiu :)) ! Si da, iti dau dreptate, e cam dus omul..nu spun ca este lipsit de valoare, pentru ca este clar ca nu e asa, dar nu inteleg de ce tot comite astfel de greseli ?

    cu 11 ani în urmă (18.10.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!