Stiri Cupa României Masculin

F8 M. Ziua semifinalelor la Sibiu

Radu Bărăian

Radu Bărăian
16.02.2017

Cea de-a treia zi a Final Eight-ului Cupei României de la Sibiu propune două confruntări extrem de interesante și echilibrate din semifinalele competiției. Pentru un loc în marea finală de vineri se vor duela U-Banca Transilvania Cluj cu Steaua CSM EximBank București, respectiv BC Mureș Târgu Mureș cu CSM CSU Oradea. 

U-BT Cluj vs. Steaua CSM, duelul primelor clasate din LNBM

Ziua semifinalelor începe cum nu se poate mai bine, față în față fiind puse echipele cu cel mai bun bilanț din Liga Națională și anume liderul U-BT (17-2), dar și deținătoarea Cupei României, respectiv Steaua (14/5). Confruntarea dintre cele două forțe va debuta la ora 18:00 și va fi transmisă în direct de DigiSport 3. 

Ambele echipe s-au impus într-o manieră categorică în sferturile de finală de marți, clujenii trecând de rivalii din Sibiu cu 88-70, în timp ce steliștii nu le-au dat nicio șansă celor din Craiova, pe care i-au învins la 20 de puncte diferență, 83-63. Acum cele două vor da piept și vor lupta pentru unul din cele două locuri disponibile în marea finală. 

În sezonul regulat din LNBM, ardelenii s-au impus de fiecare dată în fața bucureștenilor, de fiecare dată destul de clar. În tur, trupa lui Mihai Silvășan a câștigat la București cu 95-84, în timp ce în Polivalenta din Cluj aceștia nu au avut nicio problemă, reușind o victorie la 17 puncte diferență, scor final 85-68. De asemenea, Clujul stă mai bine față de Steaua și la întâlnirile directe din ultimii 8 ani, conducând la general cu 10-6. 

Totuși de această dată este vorba despre cu totul și cu totul altceva, este un meci de cupă, o semifinală mai exact, un joc care se dispută pe un teren neutru și unul care vine la doar două zile după alte jocuri, care chiar dacă au fost câștigate la prima vedere destul de ușor, i-a pus serios la treabă pe baschetbaliștii celor două echipe. 

Este cunoscut faptul că această competiție, prin prisma regulii celor doi jucători români în permanență pe parchet, poate fi decisă chiar de prestațiile acestora, iar azi vom avea dueluri tari între jucători precum Vlad Moldoveanu, Rolland Torok, Nandor Kuti vs. Mihai Paul, Levente Szijarto, Cătălin Baciu. 

BC Mureș vs. CSM Oradea, duelul ultimelor două finaliste din LNBM

Ziua se va încheia cu un duel deja consacrat în baschetul românesc și anume vicecampioana BC Mureș, respectiv campioana și finalista cupei de anul trecut, CSM Oradea, într-o reeditare a ultimei faze a play-off-ului precedent. Disputa dintre „tigri” mureșeni și „leii” bihoreni va debuta la 20:30, fiind transmisă în direct de DigiSport 4. 

Ambele formații se află într-o oarecare situație atipică în acest sezon, fiind vecine de clasament, însă undeva la mijlocul acestuia. Mureșul nu va juca în lupta pentru locurile 1-6, fiind acum pe 7 cu 9 meciuri câștigate și 10 pierdute, în timp ce Oradea e pe 6 cu 10 victorii și 9 înfrângeri. Totuși, cele două echipe și-au asigurat prezența în semifinalele cupei după două prestații solide în sferturi, Mureșul având totuși ceva probleme cu Galațiul, însă în cele din urmă a câștigat la 10 puncte diferență, 85-75. De cealaltă parte, trupa lui Cristian Achim nu le-a dat nicio șansă bănățenilor de la BC Timișoara pe care i-au învins clar cu 92-72. 

După cum spuneam, meciurile dintre BC Mureș și Oradea și-au primit deja titulatura de derby-uri, fiind una dintre cele mai vechi confruntări cu nu mai puțin de 36 de întâlniri directe în ultimii 12 ani. După finala câștigată anul trecut de roș-albaștri cu 3-2 în decisiv, respectiv după jocurile din sezonul regulat al actualei stagiuni, Oradea a ajuns la 24 de meciuri câștigate în fața Mureșului, în timp ce băieții din „Junglă” s-au impus de 12 ori. În prima fază a sezonului regulat, fiecare a câștigat pe terenul celeilalte, Oradea la Târgu Mureș cu 76-70, în timp ce Târgu Mureș la Oradea cu 71-66. 

Un nou duel BC Mureș vs. CSM CSU Oradea stă să înceapă, de această dată într-o semifinală de cupă, iar aruncând o privire în urma ultimelor rezultate directe, putem spune că acest meci de azi este realmente deschis oricărui rezultat. De la ora 20:30 vom avea pe parchet dueluri între români precum Laszlo Lazar, Szabolcs Santa, Dani Popescu vs. Titus Nicoară, Bogdan Țîbârnă, Andrei Mandache. 

Finala Cupei României 2016-2017

Câștigătoarele partidelor de azi se vor întâlni mâine seară în Sala Transilvania, începând cu ora 19:00, într-un meci care va fi transmis în direct de DigiSport 4. 

În eventualitatea unor finale anume, vom avea situații de genul respectiv: 

U-BT Cluj vs. CSM Oradea - reeditarea finalei cupei din stagiunea precedentă

CSM Oradea vs. Steaua CSM - fără confruntări directe în semifinale sau finale (CR sau LNBM) în ultimii doi ani

BC Mureș vs. U-BT Cluj - reeditarea semifinalei de anul trecut din Cupa României

Steaua CSM vs. BC Mureș - reeditarea semifinalei de anul trecut din LNBM

*Foto: Mircea Roșca (sportpictures.eu) / @totalbaschet.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!