Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Gheorghe Vajai: "Publicul este principalul motiv care m-a determinat să rămân alături de baschet"

totalbaschet.ro, Adrian Micinic

totalbaschet.ro, Adrian Micinic
03.01.2013

În zilele noastre sportul de performanță a devenit o afacere. Acest lucru are avantajele și dezavantajele sale. Cert este că pentru a ajunge la înălțime și a te menține acolo este nevoie de bani. Aici vorbim despre unul dintre sponsorii echipei CSM Oradea, Gheorghe Vajai.

Baschetul în România se joacă la nivel semiprofesionist. Acest lucru înseamnă că jucătorii și antrenorii practică această disciplină precum o meserie, fiind remunerați pentru activitatea pe care o depun. Totuși, în țara noastră meseria de baschetbalist nu este prevăzută în nomenclatorul de meserii. De aici rezultă faptul că, cel puţin teoretic, salariile nu pot fi plătite din bani publici, numai sub formă de sponsorizări. Astfel, SC Gavella Com SRL, prin Gheorghe Vajai se ocupă de aproape întreaga parte a cheltuielilor ce presupune întreținerea echipei de baschet din cadrul CSM Oradea.

Originar din Petroșani, în vârstă de 57 ani, Gheorghe Vajai este proprietarul companiei Gavella, firmă care se ocupă cu construcții de hale industriale, hidrotehnice, platforme betonate, hipermarketuri şi drumuri. De fapt este unul dintre pionierii acestui domeniu de activitate în județul Bihor după 1990.

Trebuie spus că Vajai finanțează sportul din județ din 1994. El a organizat mai multe turnee de tenis, chiar și internaționale. De asemenea, a finanțat și echipa de fotbal a orașului, însă din anul 2009 s-a orientat asupra baschetului. Contribuția sa la construirea unei echipe atât de competitive în baschetul masculin românesc este extrem de importantă. Finanțarea pe care a oferit-o, și continuă să o ofere, reprezintă o parte importantă în special prin prisma faptul că astfel au fost atrași jucători importanţi pentru echipa bihoreană.

Într-un interviu acordat site-ului nostru, Gheorghe Vajai a vorbit despre trecut şi prezent respectiv despre aşteptările pe care le are de la actualul sezon.

De unde vine această pasiune pentru baschet ?

De peste 40 de ani atunci când am început să practic baschetul la Ştiinţa Petroşani şi între timp la Şcoala Sportivă Deva. Prin anii 71-75, iar de atunci am menţinut un contact aproape permanent cu baschetul, cu mici întreruperi. În anul 1981 am ajuns în Bihor, iar baschetul din Oradea îl susţin de 3 ani şi jumătate.

Cum aţi ajuns în contact cu CSM Oradea ?

Am fost abordat de Şerban Sere, Florin Birta şi viceprimarul Carp, acum trei ani şi jumătate.

Ce părere aveţi despre parcursul echipei în acest an ?

Este un parcurs foarte bun, neaşteptat, chiar o surpriză pentru mine prin poziţia ocupată la sfârşitul turului.

Ce părere aveţi despre amploarea pe care a luat-o tot ce se întâmplă la meciuri în ceea ce priveşte publicul ?

Publicul este principalul motiv care m-a determinat să rămân alături de baschet.

În ceea ce privesc investiţiile, rezultatele au fost pe măsura aspectului pecuniar ?

Mi se par nişte rezultate normale. Doresc să punctez, pentru a evita orice suspiciuni, că în ultimii 3 ani, inclusiv anul acesta, CSM Oradea a avut un buget de playoff. Acum nu ştiu dacă bugetul este de primul loc, însă cu siguranţă este un buget de primele patru echipe din România.

Mi-au plăcut cele spuse de Andjelko Mandic la finele meciului cu Oradea, când afirmase că valoarea unui jucător nu reflectă tot timpul valoarea salariului pe care îl are. Aşa şi este, nu neaparat valoarea unui jucător justifică salariul pe care îl are şi în campionatul nostru pot fi date foarte multe exemple.

Cum caracterizaţi parcursul din prima jumătate a campionatului ? Credeţi că se poate menţine un parcurs la fel de bun şi până la finele sezonului ?

Dacă nu, va fi o dezamăgire pentru mine. Cred în acest lucru având în vedere declaraţia antrenorului care afirmă că este foarte mulţumit de valoarea lotului şi de prestaţia jucătorilor, ceea ce este un motiv în plus pentru mine să cred că echipa se va menţine pe respectiva poziţie.

Avem un antrenor bun, însă trebuie să existe multă modestie, să rămânem cu picioarele pe pământ şi să reţinem că nici măcar Obradovic nu este perfect. Pentru succes e nevoie de multă muncă.

Ce planuri aveţi în legătură cu finanţarea acestei echipe ?

În condiţiile în care, la sfârşitul acestui campionat, echipa va rămâne pe podium, voi susţine în continuare. În caz contrar pentru mine se încheie o etapă. Ar fi o mare decepţie să nu reuşim clasarea în primele trei locuri, adică o poziţionare ce ne-ar permite participarea într-o Cupă Europeană.

S-a impus o suplimentare de buget având în vedere rezultatele bune ?

S-ar fi putut, însă am rămas surprins, cu toate că am dorit întărirea lotului, conducerea nu a dorit acest lucru.

Cum caracterizaţi colaborarea cu CSM ?

Colaborarea este bună. Am avut încredere în Birta şi Sere, de aceea sunt alături de echipă de trei ani şi jumătate.

Care este următorul pas pe care Oradea trebuie să-l facă în ceea ce priveşte baschetul, pentru că acum este momentul ? Nu mă refer strict la echipa de seniori ci la dezvoltarea fenomenului ...

Pe lângă faptul că avem o pepinieră de copii în jurul CSM-ului, cu puţin mai mult interes s-ar putea înfiinţa şi alte cluburi private pentru descoperirea tinerelor talente. Oradea, în ultimii ani, a rămas datoare cu descoperirea unor jucători. De asemenea, ar fi de mare ajutor ca şi alte firme private să sprijine baschetul din localitate.

11 comentarii la aceasta stire:
  • fancsmoradea :

    Felicitari
    Doresc sa va felicit, d-le Vajai Gheorghe, pentru tot ce faceti in sustinerea sportului oradean. As dori ca toti patronii din orasul nostru sa ia exemplu de la acest Om, care de unul singur sustine baschetul oradean de mai bine de 3 ani. Fara dansul sala sporturilor ar fi goala , iar echipa noastra de suflet s-ar zbate in Divizia secunda de baschet,asa cum se intampla la sectia de handbal,sectie care nu are langa ea un sponsor asa cum este d-l Vajai Gheorghe. Asa ca doresc sa ii multumesc inca o data acestui Mare Om pentru sustinerea, nu numai financiara, pe care o ofera echipei. Va multumim ca existati d-le Vajai Gheorghe si speram ca veti ramane langa echipa multi ani de acum inainte, fara d-voastra nu am fi fost unde suntem acum in campionat.

    cu 11 ani în urmă (04.01.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe soreli :

    Sincer , BRAVO
    Intr-adevar , aportul d-lui Vajai si afirmei GAVELLA la "succesurile" echipei CSM , este hotarator .De altfel D-l Gyury este un iubitor impatimit al sportului bihorean. Pe vremuri , nu de mult apuse , a fost un suporter si sustinator infocat al Minerului Voivozi ( la fotbal ), sa nu vorbim de tenis .
    Totusi eu cred ca ar trebui o mai mai mare implicare si a consiliului local, primariei Oradea. In loc sa bage banii fara rost , si nu putini, in defuncta fc bihor , mai bine ar canaliza finante ptr. baschet, polo , echipe de tineret , scolii, etc.
    In sfarsit , trebuie sa remarcam si modestia d-lui Vajai , care participa de fiecare data la meciurile echipei , si ocupa un loc obisnuit in sala .
    in numele iubitorilor baschetului oradean :VA MULTUMIM, DOMNULE GYURY VAJAI !
    oradeane este

    cu 11 ani în urmă (04.01.2013) Raspunde
  • zolioradea :

    Va multumim
    Va multumim d-le Vajai pentru tot ce faceti pentru echipa de baschet, dar totusi simtim o suparare in declaratiile dumneavoastra. Am fi foarte curiosi sa aflam care este cauza acestei suparari ???? Speram sa ramaneti langa echipa si va multumim inca o data pentru tot ce faceti ... Hai CSM Oradea!!!

    cu 11 ani în urmă (05.01.2013) Raspunde
  • Arrosto :

    becalisme
    Pare un fel de Becali domnu asta! Daca nu se claseaza echipa pe primele 3 locuri, el se retrage! Halal sponsor!
    Pai cum sa se claseze atat de sus, cand Timisoara, Asesoft, Medias, Clujul, Pitestiul sunt cu bugete muuuult mai mari decat ei? Echipa voastra este intradevar foarte frumoasa, dar la titlu te bati doar daca faci INVESTITII SERIOASE!!!
    In fine, vom vedea.

    cu 11 ani în urmă (06.01.2013) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Mihai 1974 :

    curat becali, mai ardelean
    iata un comentariu pertinent...am citit de doua ori o parte a articolului si nu imi venea sa cred ce spune..ma intrebam chiar daca cei care au postat mai sus nu au sesizat
    citez,,În condiţiile în care, la sfârşitul acestui campionat, echipa va rămâne pe podium, voi susţine în continuare. În caz contrar pentru mine se încheie o etapă. Ar fi o mare decepţie să nu reuşim clasarea în primele trei locuri, adică o poziţionare ce ne-ar permite participarea într-o Cupă Europeană.''

    cu 11 ani în urmă (06.01.2013) Raspunde
  • nita :

    ???????????
    Decat un sponsor fara atitudine ca acest domn din imagine, mai bine fara! Parca pe tricouri scrie si DIGI, dar pe acel sponsor nu l-am vazut punand presiune inutila si nu l-am vazut sa isi spele rufele in public.
    Daca nici acum EL SPONSOR BECALINIZAT nu e multumit,acum cand are echipa asta necunoscuta rezultate foarte bune, atunci nu va fi niciodata! Mai bine lasati-i in pace!
    Asta e Romania in care traim, unde oamenii cu bani sunt atotstiutori si cred ca li se cuvine totul!

    cu 11 ani în urmă (06.01.2013) Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    Arrosto
    Nu mi se pare reusita comparatia cu Becali. Este un om care a investit 3 ani in aceasta echipa si are niste asteptari la finalul acestei perioade. Nu a cerut titlul ci un loc pe podium ceea ce mi se pare realist si rezonabil. Sponsorul afirma ca echipa are buget de podium si sunt convins ca stie ce vorbeste. Mi se pare foarte interesanta partea in care el sustine ca s-ar fi oferit sa contribuie la intarirea lotului si a fost refuzat.....

    cu 11 ani în urmă (07.01.2013) Raspunde
  • Arrosto :

    @un moldovean
    Nu contest investitia domnului, dar obiectiv privind CSM Oradea are cam acelasi lot de anul trecut (financiar vorbind). Cum anul trecut, din cele scrise pe acest sait ca buget se incadra la locurile 6-10, inseamna ca anul acesta este tot pe acolo. Bun! Atunci mi se pare nerealist sa pretinzi unei echipe cu buget modest sa se claseze intre primele 4 echipe din tara! Investitiile serioase si obiectivele se stabilesc la inceputul campionatului nu la mijlocul acestuia. Asemanarea cu insul Becali se gaseste in amenintarea domnului sponsor de a se retrage daca echipa nu isi pastreza parcursul perfect!
    Hilar este, ca se simte o tensiune in declaratiile domnului sponsor si faptul ca apar aici nu fac bine nimanui, nici jucatorilor nici stafului. E normal sa ai asteptari, nu am nimic de spus,dar deocamdata echipa nu a dezamagit si atunci de ce sa intri in polemici inutile?

    cu 11 ani în urmă (07.01.2013) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mitupower :

    RESPECT
    Sincer... tot respectul pt d-nul Vajai !!!
    Omul asta a bagat bani...ani de-a randul... intr-un sport ce nu ii aduce aceeasi notorietate ca fotbalul... dar cred ca a facut-o pt ca iubeste baschetul.
    Declaratiile lui ... stand si analizandu-le .... le interpretez ca pe cele a unui suporter inflacarat care doreste sa vada aceasta echipa aducand un trofeu la Oradea.
    Pe de alta parte doreste ca si investiile lui sa se concretizeze printr-o clasare cat mai buna.
    Putina presiune nu strica asupra echipei...deoarece aerul rarefiat al locului 1 ...le poate dauna ireversibil jucatorilor .... si ar fi pacat sa se duca naibii toate munca depusa pana acum de ei.
    Nu cred ca se va retrage de la echipa...pt ca sunt convins ca atunci cand vede ce fenomen s-a format in jurul acestei echipe respectiv sala plina la fiecare meci .... il "unge la inima" !

    cu 11 ani în urmă (07.01.2013) Raspunde
  • fancsmoradea :

    Arrosto
    Nu am cum sa nu intervin cand vad ce se scrie aici...si de aceea as dori sa te informez ca echipa aceasta e sustinuta de d-l Vajai Gheorghe, care e un mare iubitor al baschetului , care stie cu ce se mananca acest sport si care l-a si practicat. Sunt curios care patron din orasul nostru ar mai sustine o echipa timp de 3 ani cu bani din buzunarul propriu, bani pe care nu ii mai vede niciodata...baschetul nu e ca fotbalul,in baschet bagi niste bani pe care nu ii mai vezi, in fotbal banii pe care ii investesti ti se intorc inapoi din tranferurile jucatorilor,din publicitate, drepturi de televizare, bilete etc. In baschet nu exista asa ceva, aici doar bagi bani, nu castigi nimic. Asa ca d-le sau d-na Arrosto te rog sa te gandesti daca tu ai face asa ceva,daca tu ai scoate bani din buzunarul tau daca ai stii ca nu ii mai vezi niciodata. Deci in loc sa faci o comparatie asa cum ai facut mai sus ar trebui sa te gandesti inainte ca acest domn Vajai sustine echipa din banii lui,plateste salariile jucatorilor din buzunarul lui pentru ca iubeste baschetul...iar daca a vrut sa intareasca echipa asa cum au facut toate cluburile din liga nationala, a fost refuzat, a zis foarte bine in interviu..."daca nu aveti nevoie de intariri atunci inseamna ca va puteti clasa pe podium",pai atunci demonstrati lucrul asta...Sunt curios ce vom face in acest retur,pentru ca vom avea meciuri infernale in deplasare, toate echipele s-au intarit cu jucatori de super clasa. Sper sa nu gresesc...dar imi e tare frica de returul care urmeaza...O sa inchei si vreau sa va rog sa ganditi inainte de a scrie ceva...si sa nu loviti in oameni care fac ceva pentru orasul si echipa noastra, pentru ca oameni ca d-l Vajai nu prea vad in tara noastra, adica oameni care sa bage bani intr-o echipa de unde nu au nimic de castigat...Hai CSM Oradea!!!!

    cu 11 ani în urmă (07.01.2013) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Mihai 1974 :

    sponsor
    imediat il declara erou national .. hai sa nu il idealizam, ca doar nu e singurul sponsor al baschetului in tara asta... mi-a placut ce a realizat Oradea, dar sa nu intram in ridicol..

    cu 11 ani în urmă (08.01.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!