Stiri

Horia Păun: ”Voi lucra cu o echipă foarte orientată către ”customer service” și ”support”.

Costin Marinescu

Costin Marinescu
26.11.2013

Horia Păun, actualul manager la FRBaschet, este unul dintre cei trei candidați pentru șefia Federației Române de Baschet. El a identificat problemele actuale ale acestu sport în România și a vorbit pentru cititorii TotalBaschet.ro despre proictele pe care le propune pentru revigorarea și dezvoltarea baschetului la toate categoriilor de vârstă.

Vezi CV-ul lui Horia Păun

Ce atuuri aveți față de contracandidații dumneavostră la ocuparea aceastei funcții?

Experiența și competențele dobândite în domeniul privat în cei 12 ani în care am lucrat pentru companii multinaționale, viziunea modernă, spiritul antreprenorial, faptul că am lucrat în acest sistem în ultimii trei ani și înțeleg fenomenul din interiorul său sunt atuuri care nu pot fi combătute de contracandidații mei. În plus, față de ceilalți candidați, cred că mai am un mare avantaj în cursa pentru europenizarea unei federații naționale din secolul XXI:  TINEREȚEA

Faptul că veniți din cadrul FRBaschet este un avantaj sau un dezavantaj în fața contracadidatilor dumneavoastră?

Atenție! Nu sunt singurul candidat care vine din interiorul  FRB! Vă reamintesc faptul că domnul Petre Brănișteanu este membru în Biroul Federal (organul de conducere al FRB între Adunările Generale), iar domnul Anton Netolitzchi candidează din postura de vicepreședinte actual al FRB. 

În ce mă privește, este un mare avantaj datorită faptului că știu exact cum se construiește bugetul Federației, ce obligații contractuale avem în relația cu MTS, FIBA, FIBA Europe, ce programe derulăm în acest moment și cu ce parteneri, ce probleme întâmpină cluburile în teritoriu și care sunt ariile de dezvoltare pe care trebuie să ne axăm în următorii patru ani. Relațiile foarte bine stabilite, create și construite cu Administrațiile Locale (vezi descentralizarea), cu forurile internaționale (FIBA, FIBA Europe -  am fost Event Manager sau Președinte LOC la cele 5 Campionate Europene de Baschet organizate în România în ultimii ani), precum și cu federațiile de specialitate din alte țări  mă poziționează într-un avantaj net față de ceilalți competitori

Dacă veți câștiga alegerile, cu ce echipă veți colabora (secretar general, manager...)?

Cu o echipă bazată pe profesionalism, competitivitate, deschidere, transparentă; o echipă foarte orientată către ”customer service” și ”support”.

Dacă veți câștiga alegerile, ce obiectiv veți stabili echipei naționale de baschet masculin în campania din anul 2014?

Formarea unei echipe naționale de seniori competitivă, care să poată concura cu succes în competițiile europene este un obiectiv primordial al strategiei mele, iar Campania de calificare din 2014 este doar un punct de plecare în acest proiect îndrăzneț care vizează și naturalizări de jucători de mare valoare.

Dacă veți câștiga alegerile, ce obiectiv va avea echipă națională feminină la EuroBasket Women 2015 și ce program de pregătire va avea această echipă în 2014? 

Una dintre marile realizări ale FRB în mandatul actual este obținerea organizării unui eveniment de asemenea anvergură, iar participarea echipei naționale de senioare la Eurobasket 2015 ne obligă să setăm o strategie și un ”action plan” eficient, care să ne asigure abordarea cu succes a competiției  organizate de România și Ungaria .

Ce probleme identificați la nivel de juniori în acest moment? Ce proiecte propuneți pe viitor pentru rezolvarea acestor probleme?

Pe lângă problemele majore cauzate de lipsa banilor și costurile foarte mari la nivel de cluburi, rata de renunțare (abandon) mare, lipsa de perspectivă a juniorilor, selecția slabă, sistemul de transferări și nivelul de pregătire/perfecționare al tinerilor antrenori sunt doar câteva dintre ”tarele” sistemului actual. Modificarea sistemului competițional (local/regional/național), schimbarea calendarului competițional precum și punerea accentului pe pregătirea/perfecționarea antrenorilor sunt doar câteva dintre punctele esențiale în programul meu.

Legat de întrebarea precedentă, ce propuneri aveți pentru creșterea nivelului de pregătire al antrenorilor de juniori?

Avem în fiecare vară 3.000 de copii care participă la Liga Națională de Babybaschet și Minibaschet. Pentru a reuși să ducem acești tineri sportivi spre înalta performanță, într-un sistem școlar încărcat cu multe teme și  proiecte, cu părinți care investesc mult în educația copiilor (meditații) trebuie le asigurăm copiilor și părinților un cadru educațional propice și atractiv unde tinerii antrenori cu care interacționează  au pregătirea pedagogică și metodologică necesare.  Toate acestea se pot realiza doar într-un sistem în care antrenorii sunt: perfecționați/evaluați/clasificați și foarte motivați,  așa cum propune strategia mea. 

Ce părere aveți despre actualul nivel al Ligii Naționale de Baschet? Ce proiecte propuneți pentru ridicarea nivelului acesteia? 

Sălile de baschet la LNB  sunt pline în ultimii ani iar acest lucru îmi confirmă faptul că există calitate. Participarea cu succes a echipelor noastre în competițiile europene intercluburi ne dau măsura nivelului competiției interne, iar faptul că reușim să ne măsurăm forțele cu echipe importante din Europa ne demonstrează că suntem pe drumul cel bun. În competiția internă masculină accederea în fazele play-off este un obiectiv pe care cel puțin 10-12 echipe și-l propun la fiecare început de stagiune, de aici plecând competitivitatea Ligii. La senioare avem un număr de 6-8 echipe care investesc și care vizează înalta performanță.  Oricum trebuie să ținem cont pe viitor de realitățile economice ale României pentru a înțelege și stabili exact  potențialul numeric al celor două Ligi Naționale de baschet.

Ce părere aveți despre actualul nivel al Ligii 1 de baschet masculin? Ce proiecte propuneți pentru ridicarea nivelului acesteia? 

Din nefericire nivelul Ligii 1 este scăzut. Sunt mai mulți factori care influențează acest lucru, dar aș face aprecieri doar asupra unuia, care s-ar putea dovedi eficient în revigorarea Ligii. La terminarea junioratului mulți sportivi abandonează baschetul de performanță, datorită lipsei de perspectivă, a părinților și din dorința de a-și construi un viitor.  În trecut - și aici vorbesc de anii '80 - baschetul era considerat un sport ”universitar”, unde marea majoritate a sportivilor erau în sistemul academic (echipe ca ”U”, ”POLI”, ”CSU”, ”IEFS”, Sportul Studentesc”, Medicina, etc. erau majoritare).

Plecând de la ideea că mai toate Universitățile au cămine, cantine și multe dintre ele și săli proprii, intenționez să demarez un proiect, împreună cu Ministerul Educației Naționale și Federația Sportului Școlar și Universitar, privind acordarea de burse sportive sportivilor performanți și înființarea de echipe de baschet în cadrul  acestor centre universitare.  În acest mod aș reuși să țin sportivii în sistem și după terminarea junioratului (perspectivă) , părinții ar fi fericiți și și-ar susține copiii în a face sport, Universitățile ar avea studenți sportivi și reprezentare națională într-un campionat performant, iar această Ligă ar fi o pepinieră pentru Ligile Naționale.

Baschetul feminin se confrunta cu mari probleme în acest moment, atât financiare cât și de număr al practicanților la nivel de U18, U20, Liga 1. Ce proiecte aveți pentru revigorarea acestuia?

Baschetul feminin românesc a avut rezultate în trecut și poate obține rezultate bune la nivel european mult mai ușor decât cel masculin. Decalajul între baschetul feminin european  și cel românesc nu este foarte mare (vezi participarea la Eurobasket 2007). Problema pleacă de la selecție, antrenorii români întâmpinând reale probleme în atragerea și menținerea fetelor în sportul de performanță. În programul meu există obiective clare privind revigorarea baschetului feminin, proiecte de stimulare a cluburilor și a antrenorilor care lucrează în baschetul feminin.

Un prim pas a și fost făcut, FIBA Europe acceptând luna această un proiect depus de mine pentru România numit ”O structură sportivă - o echipă feminină de Baschet”. În acest moment avem afiliate la FRB un  număr de 247 structuri sportive și dorim ca toate să aibă cel puțin o echipă feminină înscrisă în competițiile oficiale.

Considerați baschetul românesc atractiv pentru sponori? De ce? Ce vă propuneți să faceți în această direcție?

În condițiile în care sălile sunt pline la meciurile de baschet, expunerea TV este mare (3 meciuri LIVE/ săptămână)  este normal să fie atractiv pentru sponsori, pentru a-și promova companiile, produsele și serviciile. Din nefericire, situația economică actuală, precum și o legislație  greoaie și total neatractivă (Legea Sponsorizării) pentru potențialii sponsori, fac ca atragerea de noi parteneri să fie dificilă. Sunt sigur că în momentul în care potențialii parteneri vor beneficia de facilități fiscale, baschetul va fi foarte atractiv pentru sponsori

Ce părere aveți despre statutul FRBaschet? Considerați că trebuie aduse modificări? În ce sens?

Statutul FRB este extrem de stufos, învechit și neancorat la realitățile anilor noștri. Un punct important în strategia mea este modificarea statutului precum și a regulamentelor (RGOC și RSCN).

Ce părere aveți despre eliminarea regulii ”jucatorului autohton în teren”? Doriți să faceți vreo modificare în acest sens?

Jucătorii români trebuie să fie pe parchet, să joace, să fie pregătiți pentru echipele naționale. Totodată trebuie să recunoaștem că avem un număr limitat de jucători români de valoare  (iar aceștia joacă constant la echipele lor de club, indiferent de numărul de străini din echipă!!!) și că trebuie să creștem tineri, să-i ducem spre înalta performanță. Cu siguranță se va reintroduce regula cu un jucător român pe teren, urmată de regula cu doi jucători români pe teren, dar toate aceste se vor întâmplă în timp, în așa fel încât cluburile de seniori să identifice, să investească, să crească juniori talentați, sportivi care se vor modele pentru generațiile următoare

Ce părere aveți despre felul în care comunică FRBaschet cu publicul?

Ca în orice domeniu, nimic nu este perfect, ci doar perfectibil. Sunt de părere că, față de anii trecuți, e un mare pas înainte, din punctul de vedere al comunicării exercitate de FRB. Văd că un contracandidat consideră că această comunicare dintre FRB și public este "foarte slabă". Aș vrea ca toată lumea să înțeleagă că site-ul oficial sau pagină de Facebook destinată fanilor unei FEDERAȚII NAȚIONALE, sunt platforme INFORMATIVE, nu de opinie! Tocmai de aceea, FRB se rezumă la a comunica, într-o cât mai optimă măsură, informațiile care trebuie să ajungă către cluburi, jucători, antrenori și fani. Pentru opinii, analize, corespondențe din acțiunile echipelor de club, există alte platforme de comunicare, precum site-ul dvs, care își face treaba bine și deja este un "bookmark" pe lista lecturilor iubitorilor de baschet. Am făcut și facem numeroase lucruri bune, dar există și multe alte lucruri pe care le putem îmbunătăți, nu suntem naivi. Nu pot decât să vă garantez că transparența, comunicarea și schimbul de idei vor sta la baza colaborărilor viitoare, în eventualitatea în care voi fi ales Președinte al Federației Române de Baschet!

Foto: Ziarul Dâmbovița, lupamea.ro

3 comentarii la aceasta stire:
  • BC Mureș Târgu Mureș mickeymouse :

    altu
    alt candidat, aceleasi generalitati, vorbe in vant si promisiuni electorale. A fost manager si a reusit sa construiasca un FRB hulit de mai toti. Sa ne lase.

    cu 10 ani în urmă (26.11.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe contra :

    -> altu
    Exista totusi o diferenta intre manager si Presedinte...Eu unul prefer un Pres. de 41 ani decat unii ancorati in mentalitati si metehne " antice " Hai sa-l lasam pe D-nul Paun 4 ani , sa inregistram aceste interviuri si sa reluam discutia atunci :)

    cu 10 ani în urmă (26.11.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe stoia florin :

    presedinte
    domnul paun horia este din punctul meu de vedere cel mai in masura sa ocupe functia de presedinte . ,ii doresc succes .

    cu 10 ani în urmă (26.11.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!