Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Olimpia Bucureşti - Motorul baschetului feminin la nivel de juniori nu s-a înscris în LNBF

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
21.07.2014

Olimpia Bucureşti în sezonul 2010-2011

Zilele acestea Federaţia Română de Baschet a făcut publică lista echipelor ce vor lua startul în Liga Naţională de Baschet feminin, ediţia 2014-2015. Spre deosebire de precedentele stagiuni, de această dată toate cele 14 formaţii ce au participat în sezonul 2013-2014 au răspuns afirmativ invitaţiei forului românesc de a lua startul în primul eşalon valoric. Singura excepţie s-a numit Olimpia Bucureşti, grupare ce şi-a câştigat dreptul de a promova în prima ligă, însă nu a dispus de suficiente posibilităţi financiare pentru a reveni pe prima scenă a baschetului feminin. Ultima participare în LNBF pentru clubul de pe Şoseaua Iancului s-a consemnat acum trei ani, când fetele pregătite de Constantin Dumitrache izbuteau o clasare pe locul 13 din 16 formaţii participante. 

În urmă cu mai mulţi ani dorinţa, sau chiar nevoia, de a înfiinţa un centru de excelenţă în România s-a realizat parţial la Olimpia Bucureşti. Conducerea clubului a reuşit să atragă cele mai bune sportive din ţară, la toate categoriile de vărstă, trasându-şi ca obiective creşterea şi pregătirea tinerelor speranţe ale baschetului românesc pentru a se putea realiza performanţe la nivel internaţional. Rezultatele nu au întârziat să apară. Apogeul proiectului Olimpia s-a consemnat în sezonul 2009-2010, când clubul şi-a trecut în palmares titlul de Campioană Naţională la categoriile U16, U18 şi U20, în timp ce la nivel de senioare Olimpia evolua în Final Four-ul Cupei României cu un lot format din zece sportive de la categoria U18 respectiv două de U20.

Toată această muncă depusă la nivel de club s-a resimţit şi pe plan internaţional. Chiar dacă au trecut patru ani de la acel moment, buzzer-beater-ul Cristinei Bigică ce aducea titlul României la CE U18 feminin Div. B de la Timişoara a rămas adânc intipărit în memoria iubitorilor sportului cu mingea la coş. Era momentul oportun pentru a trece la nivelul superior, la pregătirea următoarei generaţii de sportive care să reprezinte cu brio România. Lipsa unei strategii combinată cu lipsa unui sprijin financiar adecvat a risipit toată munca depusă până în acel moment. Ca şi un efect imediat, majoritatea sportivelor ce obiţineau medaliile de aur în sala Constantin Jude din Timişoara au decis să renunţe la baschet, printre acestea regăsindu-se Iulia Olaru, Stefania Rotărescu, Ruxandra Banu, Elena Uşurelu, Alexandra Florea sau Oana Băluţă. 

Trei ani mai târziu, chiar şi fără să fie reprezentantă în LNBF, Olimpia Bucureşti continuă să adune medalii la nivel juvenil. Sezonul 2013-2014 s-a încheiat cât se poate de bine, cu şase clasări pe podium: o medalie de aur la categoria babybaschet, două de argint la U20 şi minibaschet respectiv trei de bronz la categoriile U13, U14 şi U18.

Eficacitatea proiectului Olimpia poate fi redată şi de numărul foarte mare de sportive ce au crescut la clubul bucureştean, iar mai apoi au făcut parte din lotul naţional de senioare. O parte dintre aceste sportive sunt Sonia Ursu, Romina Filip, Gabriela Cursaru, Cristina Bigică, Gabriela Irimia, Anca Şipoş, Cristina Cutaş, Alina Crăciun sau chiar Florina Diaconu respectiv Viorela Rus.

Cu tot acest palmares şi rezultate izbutite de-a lungul anilor, pentru clubul din Şoseaua Iancului sezonul 2014-2015 va fi al patrulea consecutiv fără participare în LNBF.

Foto: Răzvan Păsărică şi fibaeurope.com

2 comentarii la aceasta stire:
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    Excelent articol
    Foarte corect subliniat rolul Olimpiei in formarea tinerelor jucatoare. Acum 4-5 ani aveam echipe nationale de junioare in Divizia A sau, ne bateam, la fiecare categorie de varsta la calificare, acum , am ajuns " ciuca batailor " in Divizia B.
    Poate ca FRB intelege in ceasul al 12 lea importanta proiectului, intr-un sport care, la noi, la nivelul fetelor, este, inca " de laborator " si va continua sprijinul financiar la Olimpia sau oriunde se doreste performanta sportiva..

    cu 9 ani în urmă (21.07.2014) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Ggp :

    frumos
    adr trebuie sa fac o corectie referitoare la palmares. Olimpia nu a luat bronz la U18 in sezonul 2013 - 2014. Nu a participatla turneul final. Cred ca bronzul la U18 a fost in 2012 - 2013

    cu 9 ani în urmă (21.07.2014) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!