Stiri

Originea numelor echipelor din NBA

Bogdan Isăilă

Bogdan Isăilă
11.07.2013

Majoritatea iubitorilor de baschet cunosc numele celor 30 de echipe din NBA, care în fiecare an iau startul în lupta pentru trofeul Larry O Brien. Probabil însă, puțini cunosc și de unde vin “poreclele” care precedează numele orașelor unde acestea își desfășoară activitatea.

Vă vom prezenta, în două episoade, fiecare dedicat unei conferințe, modul în care s-a ajuns la aceste denumiri. Fiecare nume are o poveste aparte, unele provenite de la întâmplări istorice, altele găsite chiar de copii patronilor.

Începem cu Conferința de Est.

Atlanta Hawks

Această franciză a luat ființă în anul 1946, după ce cele trei orașe Moline and Rock Island, Illinois and Davenport, Iowa, de pe râul Mississipi au primit acordul National Basketball League să formeze o echipă de baschet. Pentru că în Rock Island fusese fosta locație a tribului Sauk Indian Chief Black Hawk și pentru că în 1831 în această zonă s-a desfășurat războiul Black Hawk, echipa a primit numele Tri-Cities Blackhawks. Aceeași poreclă o poartă acum echipa de hochei din Chicago.

În anul 1949 clubul a aderat la NBA, iar în 1951 se muta în Milwaukee. Mutarea în orașul din Wisconsin a dus și la scurtarea „numelui mic” în Hawks. Doar 4 ani a stat franciza în Milwaukee, după care s-a mutat din nou, în St. Louis. În anul 1968 clubul de baschet a ajuns în Atlanta, unde își desfășoară și astăzi activitatea.

Boston Celtics

Anul înființări acestui club a coincis cu anul în care se năștea și Basketball Association of America, 1946. Proprietarul de pe atunci al acestui club a fost cel care a botezat echipa din Boston drept Celtics. Această denumire a fost aleasă în detrimentul unor nume precum Whirlwinds, Olympians sau Unicorns.

Walter Brown, cel care a dat numele celei mai titrate francize în momentul de față și-a susținut decizia astfel:

„Numele are o tradiție importantă datorită bătrânului Celtics din New York (1914-1939). Boston este un oraș plin de irlandezi și nici o echipă cu nume irlandez nu câștigat nimic demn în Boston.”

Brooklyn Nets

În anul 1967, New Jersey Americans erau membrii fondatori ai ABA (American Basketball Association). În următorul an, franciza se mută în Commack, N.Y, devenind New York Nets, porecla venind de la o parte importantă a jocului de baschet, plasa coşului (net). După un deceniu echipa se întorcea în New Jersey, sub aceeaşi titulatură, Nets. În anul 2012 a avut loc cea mai nouă mutare a acestei echipe, care s-a stabilit în Brooklyn, dar care și-a păstrat porecla.

Un lucru care ține de curiozitate este constituit de faptul că Nets rimează cu numele altor două francize sportive din New York, Mets (baseball) și Jets (fotbal).

Charlotte Bobcats

Pe 11 iunie 2003, era anunțată franciza Charlotte Bobcats ca fiind a 30-a care va lua startul în NBA. Denumirea inițială a echipei a fost cea de Dragons, care era ales înainte lui Bobcats sau Flight. După ce mai mulți jucători profesioniști, precum Steve Kerr, au râs de această „poreclă” data formației din Charlotte, a urmat și schimbarea. Bobcats a fost numele adoptat iar conducerea era mulțumită de faptul că echipa va juca în NBA sub spectrul ferocității unei feline.

Totuși, reacțiile negative nu au încetat să apără nici după această redenumire. Bob Johnson, patronal echipei la acel moment a fost acuzat că a ales acest nume pentru că începe la fel ca și prenumele său.

Chicago Bulls

Explicația pentru denumirea Bulls ne-o oferă  The Chicago Bulls Encyclopedia. În anul 1966, proprietarul din acele vremuri, Richard Klein denumea echipa drept Chicago Bulls. Klein lua în calcul denumiri precum Matadors sau Toreadors, pentru a evidenția faptul că orașul din Illinois este capital mondială a cărnii. Când fiul său a exclamat: „Dad, that’s a bunch of bull!” patronul Klein nu a mai stat pe gânduri și astfel a denumit franciza drept Chicago Bulls. Aceasta devenea a 10-a franciză din NBA.

Un lucru interesant îl constituie faptul că denumirea păstrează același caracter monosilabic la fel ca și echipele de hochei, baseball sau fotbal american, din oraș. Bulls, Bears, (White) Sox, Cubs și (Black) Hawks sunt numele de „alint” ale cluburilor sportive din Chicago.

Cleveland Cavaliers

Denumirea acestei formații a luat contur în anul 1970, după ce ziarul local, Cleveland Plain-Dealer, a organizat un sondaj. Celelalte „porecle” finaliste ale sondajului au fost Jays, Foresters, Towers, și Presidents. Cavaliers a fost numele care a câştigat votul, iar echipa joacă sub această denumire și în ziua de azi.

Jerry Tomko a fost cel care a sugerat denumirea Cavaliers. El și-a susținut alegerea cu următoarea pledoarie: „Cavalerii reprezintă un grup al îndrăznelii, cu oameni neînfricați, a căror pact al vieții a fost de a nu se preda, indiferent de sorții de izbândă.”  Destul de frecvent această denumire a echipei este prescurtată Cavs.

Detroit Pistons

Franciza a fost întemeiată în Fort Wayne, Indiana, drept o echipă de NBL (National Basketball League), sub denumirea de Fort Wayne Zollner Pistons. Zollner provine de la numele patronului de atunci, Fred Zollner iar Pistons de la fabrica acestuia care producea pistoane pentru motoare de mașini și de locomotive. În anul 1948 din denumirea echipei a fost scos „Zollner” și astfel echipa a primit dreptul de a concura în Basketball Association of America.

În 1957, Zollner mută echipa în Detroit, un oraș care nu văzuse baschet profesionist zeci de ani. Această mutare a fost făcută pentru că într-un oraș mic, precum Fort Waynem, echipa nu putea fi profitabilă. Denumirea s-a potrivit perfect și după mutarea în noul oraș, cunoscut drept și Motor City.

Indiana Pacers

Denumirea acestei formații a fost dată de către grupul de investitori ai francizei în anul 1967, an în care au și fondat-o. Potrivit lui Richard Tinkham, un membru al grupului de investitori, acest nume a fost adoptat pentru că reflectă perfect bogăția Indianei în cursele de cai a istorie curselor auto.

Indiana Pacers a fost membru inițial în ABA și și-a păstrat numele și după 1976, an în care a intrat în NBA.

Miami Heat

Orașului Miami i-a fost acordată o franciză în NBA abia în anul 1988. Conducerea acestui nou club a dorit ca fanii să fie implicați în botezarea echipei și au organizat un concurs. Dintre cele peste 5.000 de nume înscrise, a fost aleasă varianta Heat, propusă de Sthepanies Freed. Alte variante propuse au fost Sharks, Barracudas, Flamingos, Palm Trees, Beaches, Suntan, Shade, Tornadoes și Floridians.

Zev Bufman, un producător de teatru local, a declarat imediat după alegerea făcută: „Heat a fost, când te gândești la Miami, exact acest lucru îți vine pentru prima dată în minte.”

Milwaukee Bucks

Și această echipă și-a găsit denumirea tot după un concurs. R.D Treblicox a fost cel care a câștigat chiar dacă nu era din Milwaukee ci din regiune, Wisconsin. Pentru că Bucks a fost numele câștigător, el a primit o mașină nouă.

Juriu a considerat că acest nume reflectă perfect faptul că zona din care echipa îți va atrage suporteri este una exclusivistă pentru vânătoare și pescuit. Echipa joacă sub acest nume din anul 1968.

New York Knicks

Denumirea acestei francize provine de la un lucru hilar, mai exact de la un articol vestimentar. „Knickbockers” este termenul de la care derivă Knicks, iar această vine de la pantalonii răsuciți puțin sub genunchi, pe care coloniștii olandezi îi purtau în anii 1600. Mulți dintre acești coloniști s-au stabilit în zona New York-ului și de aceea acest termen a inspirat și mișcarea sportivă.

Totuși, în anul 1845, echipa de baseball din oraș a purtat numele Knickerbocker Nine. În 1946 și echipa de baschet a apelat la acest termen pentru a-și determina numele cu care va juca în Basketball Association of America.

Orlando Magic

Orașul care și-a clădit franciza din NBA în aprilie 1987, și-a denumit echipa cu opt luni înainte ca aceasta să-și înceapă activitatea propriu-zisă. Jim Hewitt și Pat Williams, cei care au făcut mari eforturi pentru a aduce o franciză NBA, în Orlando, au organizat un concurs.

Orlando Sentinel a fost denumirea care a câștigat competiția, în fața unor nume precum Heat, Juice, Tropics și Heat. Totuși conducerea a dorit să ia în calcul și celelalte nume finaliste. Schimbarea a intervenit după un incident familiar. Fiica lui Williams, în vârsta de 7 ani la acea vreme, i-a făcut tatălui o vizită în Orlando, el fiind din Philadelphia. După ce au petrecut ceva timp la atracțiile din oraș, fata a exclamat: "I really like this place. This place is like Magic!”.

Conducerea, într-un final, a decis ca sub titlu Magic, echipa să evolueze în NBA pentru că acest titlu se referă la magia orașului Orlando, magie oferită de turismul local.

Philadelphia 76ers

Numele acestui club are conotații politice. În anul 1963, Syracuse Nationals se muta în Philadelphia iar pentru un impact rapid în rândul fanilor era nevoie de un nume nou. Astfel echipa devenea 76ers, acest nume referindu-se la Declarația de Independență din anul 1776. Sub acest nume evolueză și astăzi echipa din orașul dragostei frățești.

Toronto Raptors

Un lucru mai puțin cunoscut de fanii baschetului este acela că primul meci din istoria Basketball Association of America s-a disputat în Toronto, la Maple Leaf Gardens, unde New York Knickerbockers îi învingeau pe Huskies cu scorul de 68-66. Acela a fost singurul sezon pentru Huskies în Toronto, ca mai apoi franciză să nu se întoarcă decât peste aproape 50 de ani.

În sezonul 1995-96, Toronto revenea în baschetul american, fiind a 28-a echipă din ligă. Procesul de denumire a implicat un vot național. În final Raptors a fost ales de către conducerea francizei, în detrimentul altor două nume, Bobcats și Dragons. Acest nume a câștigat cel mai probabil deoarece în acea vreme filmul Jurassic Park era în mare vogă și astfel echipa își putea atrage ușor susținători.

Washington Wizards

Multă vremea formația din Washington s-a numit Bullets. Denumire era moștenită din Baltimore, acolo unde a luat ființă această franciză, în anul 1946. Până în 1963 când a ajuns în capitala Statelor Unite, franciza a mai făcut un popas în Chicago unde s-a numit Packers și Zephyris.

Pentru Washington Bullets a evoluat și singurul român care a ajuns în NBA, Gheorghe Mureșan.

Patronul echipei din acel moment, Abe Pollin, a dorit să renunțe la numele Buletts (gloeanțele), unul cu conotații violente după ce prietenul să, primul ministru israelian Yitzhak Rabin, a fost asasinat. A urmat un concurs, iar lista numelor finaliste a fost următoarea: Wizards, Dragons, Express, Stallions, și Sea Dogs. A fost ales Wizards, un nume care denotă energie și putere, aduce la lumină înțelepciune și, de asemenea, natura magică a echipei.

Vezi cine sunt patronii echipelor din NBA Conferința de Est!

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!