Stiri

Topul echipelor în funcție de valoarea românilor din lot

Costin Marinescu

Costin Marinescu
26.08.2013

Un antrenor român din Liga Națională de Baschet Masculin spunea, într-o discuție despre modul în care echipele efectuează transferurile de jucători în intersezon, că primul lucru la care trebuie să se uite un club este ce jucători români sub pe piață. Prima dată transferi români, pentru că sunt foarte puțini cei de valoare, și abia apoi te gândești la ce străini să aduci.

Această logică a fost respectată (și) în această vară de către cluburile din LNBM. Primele contracte semnate au fost ale jucătorilor români, în timp ce lista completă a străinilor va fi gata abia în ultima zi a perioadei de transferuri.

Ținând cont de acest aspect și având în vedere că dintre jucătorii români cu nume din LNBM doar doi nu au încă un contract ferm (Andrei Căpușan și Leo Filip), nu este prematur să întocmim un top al echipelor românești în funcție de valoarea baschetbaliștilor autohtoni din lot.

Clasamentul se bazează pe indicele de eficiență realizat în sezonul regulat al campionatului 2012/13 de fiecare român în parte. Pentru fiecare club am luat în calcul doar primii trei jucători români ca și eficiență.

Pe primul loc în acest clasament este Steaua CSM EximBank. Nou promovata în LNBM, echipa din București are în lot trei români de valoare: Virgil Stănescu, Adrian Tudor și Mihai Paul. ViSta a avut sezonul trecut un indice de eficiență de 13.3, Paul 9.9, iar Tudor 6.1, cei trei adunând un total de 29.3 unități.  Pe lângă ei, staff-ul Stelei așteaptă prestații bune din partea lui Radu Paliciuc, unul dintre cei mai buni jucători ai echipei sezonul trecut, în liga 1, și Szalbocs Șanta, fostul jucător al CSM-ului reușind în 2012/13 cel mai bun sezon al său în liga națională (5.8 eficiență).

”Militarii” sunt urmați în acest clasament de SCM U Craiova care, prin transferul lui Bogdan Popescu de la BC Timișoara și prelungirea contractului lui Ionuț Drăgușin, are cel mai bun frontcourt românesc din LNBM. Drăgușin a avut sezonul trecut un indice de eficineță de 14.7, cel mai bun în ultimele cinci sezoane, iar Popescu a adunat 11.3 unități. Cei doi vor mai primi ajutor sub panou din partea lui Viorel Mocanu, veteranul sosit de la Tg. Jiu. În total un indice de eficiență de 28.8. Cătălin Petrișor, Marius Ciotlăuș și Andrei Damian completează garnitura românilor, dar este puțin probabil că vor primi suficiente minute astfel încât prestația lor să conteze. Totuși, având în vedere că în primii 10 români din punct de vedere al eficienței avute sezonul trecut, 9 sunt extreme și pivoți, nu trebuie să ne mire dacă după debutul campionatului, Craiova va depăși Steaua la acest capitol.

Pe locul trei vin campionii de la CSU Ploiești. Alături de Cătălin Burlacu, cel mai eficient român din LNBM, cu un indice de 16.3, Dado Arnautovic îi mai are la dispoziție pe Levente Szijarto (7) și nou transferatul Adrian Guțoaia (3.6). Momentan, un indice total de eficiență de 26.9, care poate crește la 27.1 dacă zvonurile privind revenirea lui Andrei Căpușan la Ploiești se vor confirma.

Poate cea mai activă echipă pe piața transferurilor de jucători români a fost CSM Oradea. Surpiza sezonului trecut l-a readus în Bihor pe Titus Nicoară (10.7 unități de eficiență) și l-a semnat pe Daniel Popescu (4.2 unități). Al treilea român de pe listă este Bogdan Țibîrnă (8.4 unități eficiență), iar echipa ce prindea podimul sezonul trecut adună 23.3 unități eficiență și ocupă locul 4 în clasamentul nostru.

Urmează în top BC Mureș, care va avea în rotația de bază din sezonul următor trei jucători români: Dan Păltinișanu, Tudor Jucan și Silviu Lupusavei. Jucan a evoluat foarte puțin sezonul trecut din cauza unei accidentări, iar ”Lupu” și-a contruit indicele de eficiență mai mult în prima parte a campiontului, până să ajungă foarte ușor de citit și redus la tăcere de defensivele adverse. În total ei au 20.5 unități de eficiență.

Cu doar 0.2 unități sub Mureș este U Mobitelco Cluj Napoca, însă interesant la clujeni este faptul că cele 20.3 puncte sunt aduse de doar doi sportivi: Mihai Silvășan (12,5) și Cătălin Baciu (7.8). Alex Pop speră să prindă mai multe minute anul acesta sub comanda lui Bobo Pintea, decât a făcut-o anul trecut când antrenor era Niksa Bavcevic. Lotul va fi completat de juniori precum Kuti Nandor, Bogdan Pogăcean, Mario Lazăr și Dragoș Gheorghe, însă nu ne așteptăm la un impact semnificativ al acestora asupra jocului echipei.

O situație interesantă este la Timișoara. Primul transfer perfectat de bănățeni a fost cel al lui Flavius Lăpuște, de la Energia Rovinari, care sezonul trecut a avut o medie a eficienței de 8.5 puncte. Alături de veteranul de 35 de ani, Tudor Costescu speră să îl aibă pe Leo Filip, cel mai bun jucător al lui Dinamo în sezonul trecut, cu un indice de eficiență de 11.7. Prezența lui Filip în lotul ”leilor” va depinde de numele celei de-a 16-a echipe din LNBM, revenirea lui Dinamo pe prima scenă readucându-l pe tânărul jucător în București din cauza contractului ce îl leagă de echipa Ministerului de Interne. Conform declarațiilor lui Costescu de la emisiunea TotalBaschet Radio Show, un alt român care va intra în rotație va fi Alex Toth. Pivotul a avut o evoluție bună sub același antrenor la Universiada din această vară, iar tehnicianul este hotărât ca pe poziția 5 să aibă doar o singură schimbare. Toth a avut sezonul trecut un indice de eficiență de 3.5. De asemenea, Dragoș Andrei va reveni pe teren, iar lotul va fi completat cu jucători din lotul care anul trecut câștiga aurul la U23. Cu Filip în lot, bănățenii ar aduna 23.7 unități de eficiență, iar fără acesta totalul ar scădea la 13.9.

Gaz Metan Mediaș l-a pierdut în această vară pe Titus Nicoară, dar l-a adus în lot pe Liviu Dumitru. Fostul căpitan al lui BC Mureș a avut sezonul trecut un indice de eficiență de 9.2. Ceilalți doi români de valoare din lot sunt Andrei Mandache (6.8 unități) și Tudor Dumitrescu (2.6 unități). Numele lui Andrei Căpușan este vehiculat și la Mediaș. Cu Andrei în lot, medieșenii ar aduna un total de 19.8 unități, fără el 18.6.

Revenirea lui Octavian Popa Calotă la CSU Atlassib Sibiu aduce echipei din Ardeal 7.9 unități de eficiență, niciun român din lotul de anul trecut neatingând această cotă. Cristi Crăciun a avut 6.1 unități, iar Attila Vajda, care a pierdut mare parte a sezonului din cauza unui control antidopind care a ieșit pozitiv, 2.8 unități. În total, cei trei adună 16.8 unități.

Energia Rovinari i-a pierdut în acest intersezon pe Vio Mocanu și Flavius Lăpuște, dar i-a transferat pe Cătălin Vlaicu, de la CSȘ Giurgiu, și Barîș Aktaș, de la CSU Sibiu. ”Sarma” contribuie cu un indice de eficiență de 8.8, iar Aktaș de 2.2. Al treilea român din lot în ceea ce privește eficiență este Adrian Roșu, cu 1.9. În total gorjenii adună 12.9 unități.

O altă echipă ce a pierdut doi jucători români în acest intersezon este BCM U Pitești. Argeșenii nu îi mai au în lot pe Octavian Popa Calotă și Daniel Popescu, dar i-au adus pe Vlad Corpodean, Iulian Orbeanu și Vlad Dogaru. Corpodean vine cu o medie a eficienței sezonului trecut de 5.9 unități, Orbeanu de 3.1, iar Dogaru de 2.4. Tot în această vară a sosit la Pitești și Iulian Corneanu, iar în lot îi mai regăsim pe Chirof și Mătăsaru.

Ultima formație în topul pe care am reușit să îl întocmim este BC Timba Timișoara. ”Urșii” se vor baza în acest sezon pe același nucleu de jucători români pe care l-au avut și în primul an de LNBM: Petru Czmor, Florin Popa și Alexandru Mihuți. Veteranul Czmor a avut anul trecut o medie a eficienței de 3.2, în timp ce ceilați doi au punctat pentru câte 3.4 unități.

Concordia Chiajna va păstra în sezonul ce urmează pe mare parte dintre jucătorii români cu care reușea promovarea în LNBM (Ștefan, Stăncuț, Ararău). Ilfovenii nu au intrat în top deoarece nu avem date statistice suficiente.

Despre loturile echipelor CSȘ Giurgiu și BC Farul Constanța nu avem nicio informație în acest moment.

Criteriul folosit la întocmirea clasamentului nu este unul extrem de riguros. Prestațiile jucătorilor români trecuți de 30 de ani pot scădea în consistență în sezonul următor, cum, de altfel, pot varia și cele ale jucătorilor care nu au avut șansa de a juca foarte mult în stagiunea precedentă. Dacă minutele pe care le vor primi românii consacrați nu sunt o curiozitate, va fi interesant de urmărit ce tineri jucători români vor ”scoate capul” sezonul următor. Indiferent de aceste aspecte, clasamentul prezentat oferă o hartă obiectivă a distribuției valorii jucătorilor români la echipele din LNBM.

Foto: steauabaschet.ro, ghidsportiv.ro, Mirela Oprea

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe justplay :

    Da
    Cei mai de perspectiva par a fi cei de la CSM Oradea, cei mai rutinati cei de la Steaua si de la Asesoft...

    cu 10 ani în urmă (26.08.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!