Stiri

Topul românilor în funcție de minutele jucate în LNBM

Costin Marinescu

Costin Marinescu
31.12.2012

Unul dintre cele mai discutate subiecte la începutul sezonul 2012/13 a fost eliminarea regulii jucătorului autohton. Echipele au avut voie, de la începutul acestui sezon, să treacă pe foaia de joc șase baschetbaliști străini și să evolueze în teren cu cinci dintre ei. Nu a mai fost obligatoriu ca unul dintre cei cinci jucători să fie un român pentru prima dată după 5 ani de la implemenetarea respectivei norme.

Acum, la jumătatea sezonului, putem analiza obiectiv ce impact are eliminarea regulii jucătorului autohton asupra minutelor primite de baschetbaliștii români în timpul unui meci. Am făcut o comparație cu sezonul trecut, ultimul în care a fost valabilă respectivul paragraf de regulament.

Am luat în considerare doar jucătorii care au primit, în medie, peste 5 minute de joc pe meci, iar în ceea ce privește sezonul trecut am ținut cont doar de mediile din sezonul regulat. Cu toate că numprul de partide diferă, credem că este relevant o astfel de comparație.

Pentru început să vedem cum arată top 10 jucători români în funcție de minutele primate în acest sezon și cum arăta în urmă cu un an:

2012/13
1 Angel Santana BC Farul 32:40
2 Cătălin Vlaicu CSȘ Giurgiu 30:20
3 Mihai Silvășan U Mobitelco 29:51
4 Cătălin Burlacu CSU Ploiești 29:38
5 Leonard Filip Dinamo 29:10
6 Mihai Paul CSU Sibiu 28:51
7 Flavius Lăpuște Energia Rovinari 28:13
8 Virgil Căruțașu CSM București 28:05
9 Andrei Bădilă Dinamo 27:35
10 Ionuț Drăgușin SCM Craiova 27:17
Clasament complet
2011/12
1 Cristian Crăciun CSU Sibiu 33:53
2 Virgil Căruțașu CSM Buc. 31:32
3 Bogdan Popescu Timișoara 30:26
4 Cătălin Burlacu CSU Ploiești 30:07
5 Virgil Stănescu BC Mureș 29:17
6 Cătălin Vlaicu CSȘ Giurgiu 29:02
7 Mihai Paul U Mobitelco 26:53
8 Titus Nicoară Gaz Metan 26:05
9 Octavian Popa Calotă BCM U Pitești 25:27
10 Mihai Silvășan U Mobitelco 24:50
Clasament complet

 

 

 

 

 

 

 

Trebuie precizat că am eliminat din topul sezonului trecut jucătorii de la Politehnica Unirea Iași, echipă care a retrogradat și care a evoluat în cea mai mare parte a campionatului numai cu români. Pentru o relatare cât mai exactă menționăm că Ionuț Hurjui și Vlad Popovici au fost liderii sezonului trecut cu 35:46, respectiv 34:10 minute jucate pe meci, pe poziția a cincea s-a aflat Mădălin Nicolae (31:05 min), iar locul 11 Vlad Cobzaru, cu 26:49 min.

În 2011/12 au fost 68 de jucători români cu medii de peste 5 minute jucate pe meci, în timp ce în actualul sezon sunt 64. O parte dintre cei de acum un an au retrogradat cu echipele lor, alții, fără regula care să îi protejeze, au ales să joace de bună voie în L1M.

Pe primul loc în actualul sezon se află Angel Santana. Jucătorul Farului, care sezonul trecut, la Ploiești, nu a atins cota de 5 minute jucate în medie pe meci are în acest tur de campionat peste 32 minute jucate pe partidă. Santana nu contrubie din punct de vedere statistic la rezultatele echipei, însă Costel Cernat se bazează pe experiența jucătorului, una atât de importantă într-o echipă nou promovată.

Locul secund este ocupat de Cătălin Vlaicu (foto, sus). ”Sarma” este una dintre surprizele plăcute ale sezonului. El demonstrează că nu regula românului l-a ținut în teren sezonul trecut aproape 30 de minute joc de joc, ci valoarea sa. Și mai îmbucurător este faptul că este un jucător tânăr care și-a făcut loc într-o echipă de americani iar prestațiile sale sunt bune. Am relatat de fiecare dată despre performanțele lui Vlaicu, o listă cu articolele putând fi găsită pe pagina sa.

Mihai Silvășan, în ciuda unor partide ratate din cauza accidentărilor, a adunat câte 30 minute pe meci, cu 5 mai multe decât sezonul trecut. O parte dintre minutele suplimentare ale căpitanului de la ”U” l-au găsit jucând pe poziția 4 în încercarea lui Niksa Bavcevic de a suplini problemele pe care echipa sa le-a avut tot turul de campionat sezonul sub panou.

Minutele lui Cătălin Burlacu din acest sezon sunt aproximativ egale cu cele primite în 2011/12, iar celălat pivot român al Ploieștiului, Virgil Stănescu, joacă, în medie, 22 de minute pe meci, cu 7 mai puțin decât primea anul trecut, la BC Mureș. Explicația este simplă și ține de faptul că, spre deosebire de mureșeni, prahovenii au în Tica și Burlacu un cuplu sudat sub panou, ViSta începând doar două meciuri ca titular în acest sezon. În schimb Stănescu este liderul echipei în acest sezon la puncte marcate și recuperări.

Pe locul 5 în topul acestui sezon este Leo Filip, liderul lui Dinamo București la capitolele puncte marcate și recuperări. Filip a știut în vara de ce a ales să joace la București în locul Timișoarei. A primit minute, 29:10 pe meci, iar jocul său este la un alt nivel decât cel din sezoanele trecute în care, cu greu, prindea câteva momente pe marchet. Avantajul lui Filip și a altor 9 jucători de la Dinamo este acela că fosta multiplă campioană a României nu are în lot niciun jucător străin. O listă cu performanțele lui Leo Filip găsiți pe pagina sa de pe TotalBaschet.ro.

Urmează în clasament Mihai Paul, de la CSU Atlassib Sibiu. El a stat pe parchet aproximativ 29 de minute pe meci, cu 3 mai multe decât o făcea sezonul trecut la Cluj Napoca. Paul și-a câștigat minutele la Sibiu și datorită jocului pe care îl prestează etapă de etapă. Implicarea sa în jocul echipei este mai mare (aproape 3 posesii în plus pe meci) și înscrie cu aproape 4 puncte mai mult decât a făcut-o sezonul trecut la ”U”.

Flavius Lăpuște primește la rându-i mai multe minute decât sezonul trecut când evolua pentru Mureș. Versatilitatea sa, capacitatea de a evolua atât sub panou cât și în afara semicercului, dar și accidentarea lui Viorel Mocanu și lipsa unui alt jucător ”mare” de valoare în lot, au condus la această situație.

Virgil Căruțașu este stâlpul pe care s-a clădit noul CSM București iar minutele sale, în ușoară scădere față de sezonul trecut, nu mai trebuie justificate. Colegul meu, Adi Micinic, scria la un moment dat că un antrenor din ”A” afirma despre veteranul CSM-ului că, privindu-i jocul citești parcă un manual de baschet. Asta spune totul despre motivele pentru care, la cei 37 ani ai săi, Gilă încă prinde minute serioase.

Andrei Bădilă, poate cel mai experimentat jucător de la Dinamo București, este pe locul 9, cu 27:35 minute.

Interesant și îmbucurător în același timp este că pe poziția a 10-a îl găsim pe Ionuț Drăgușin. Pivotul de 2.21 s-a transferat în această vară de la Mediaș la Craiova iar Andelko Mandic a știu excat ce să facă cu irascibilul jucător ce enerva deopotrivă fanii proprii sau ai adversarilor. Ionuț joacă în acest sezon cu 10 minute mai mult pe meci decât o făcea anul trecut. Statisticile sale s-au îmbunătățit considerabil (+4.6 puncte, +3.1 recuperări). Este liderul Craiovei la capitolul recuperări și unul dintre motivele pentru care echipa din Bănie ocupă locul 4 în clasamentul LNBM. Are o cu totul altă atitudine față de cea arătată în sezoanele trecute iar dacă va continua în aceeași notă cifrele sale vor deveni din ce în ce mai bune.

Privind clasamentul din sezonul 2011/12 observăm că marele pierzător al regulii jucătorului autohton a fost Cristian Crăciun (foto dreapta). Din liderul românilor, cu 33:53 minute, el a coborât pe poziția 38, cu 13 minute și jumătate, fără a fi măcar un singur meci titular.

Și minutele lui Bogdan Popescu au scăzut de la 30 la aproape 20 pe meci. Titular în cea mai mare parte a sezonului trecut, Popescu a început doar 3 partide în primul 5 al Timișoarei în acest campionat. El împarte pozițiile 4- 5 și minutele cu Robert Sarovic și  Delvon Johnson, cei doai având, în medie, doar  3 minute în plus pe meci și cifre mult mai bune.

Au scăzut, de asemenea și cele ale lui Titus Nicoară, Octavian Popa Calotă și Barîș Aktaș. Nicoară primea anul trecut aproximativ 26 minute de joc pe meci, fiind liderul românilor din lotul lui Gaz Metan Mediaș, În actualul sezon însă cele mai multe minute dintre românii de la Mediaș, tot circa 26, le primește Andrei Mandache.

Chiar dacă nu a intrat în top, trebuie menționat un jucător care, odată transferat la altă echipă, a cunoscut o creștere și o constanță a numărului de minuet jucate. Este vorba de Szabolcs Șanta. Actualul pivot al lui CSM București, a jucat sezonul trecut în tricoul lui U Mobitelco, în medie, 4:54 minute pe meci, iar în prima parte a actualului campionat, are peste 15. Indisponibilitatea lui Căruțașu și lipsa unor pivoți de valoare i-au favorizat acest timp de joc, dar nu este mai puțin adevărat că Hristu Șapera, tehnicianul CSM-ului, are încrede în el și i-o arată meci de meci.

Revenind la cifre, în acest sezon un român a jucat, în medie, 15:54 din totalul de 200 40 minute pe care le oferă un meci unui jucător. În urmă cu o stagiune, protejați de regula autohtonului, un român, primea 17:26 minute pe meci.

Diferența nu este foarte mare între mediile celor două sezoane poate și datorită faptului că, în mare, lista jucătorilor români din LNBM a rămas, practic, neschimbată. Dacă în cazul unora valoarea arătată de-a lungul timpului le-a asigurat locul în echipe și în trecut și o face și acum, sunt și cazuri de jucători tineri care au înțeles că soluția nu este abandonul, ci lupta. Sau, ca să îl parafrazez pe unul dintre antrenorii români din LNBM, ”pe teren nu te bagă antrenorul ci te bagi singur”, indiferent că ești român, sârb sau american.

Foto: csufans.ro,

6 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    criterii de analiza
    As sesiza ca ar fi cel mai bine de comparat jucatorii care au ramas in cadrul aceleiasi echipe si respectivele echipe au bugete relativ apropiate in anii analizati si acestea utilizeaza jucatori straini. Altfel comparam mere cu pere. Acolo se vede impactul noului regulament. In situatia astadin cei din tabel sunt Craciun, Popescu, Silvasan (cu remarca accidentarii), Burlacu, etc... Singurul care confirma prin valoare e Burlacu. Orice echipe numai cu romani deterioreaza analiza. La fel orice jucatori transferati avand in vedere ca la noua echipa e utilizat altfel. Ar fi fost interesant de stiut pe baza acestor criterii jucatorii romani care au jucat consecutiv 2ani la aceeasi echipa,de la medias cluj oradea ploiesti timisoara

    cu 11 ani în urmă (31.12.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    continuare
    ... rovinari pitesti csm (sau sa zicem primele opt) si mai ales la echipele unde a ramas acelasi antrenor, cate minute au finalizat anul asta si cel precedent.

    cu 11 ani în urmă (31.12.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe luta :

    Nu inteleg penultimul aliniat
    Daca regula autohtonului era 1 jucator roman tot timpul pe teren inseamna ca jucatorul roman a avut medii mai mari de 40 de minute pe meci? lamuriti-ma va rog.

    cu 11 ani în urmă (31.12.2012) Raspunde
  • Costin :

    @luta
    Jucatorii romani dintr-o echipa au primit intr-un meci cel putin 40 minute in total, dar fiecare dintre ei a avut media de mai sus...Am editat si articolul pentru a nu se mai crea confuzie!

    cu 11 ani în urmă (02.01.2013) Raspunde
  • Costin :

    @ydesh_apu
    Interesantă ideea de a analiza cum au evoluat minutele jucătorilor români care au rămas la aceleasi formatii! În măsura timpul disponibil o vom face!

    cu 11 ani în urmă (02.01.2013) Raspunde
  • CSU Asesoft Ploiești ineacsu :

    @ydesh_apu
    o sa se ajunga la concluzia ca tot Burlacu, Popescu, Carutasu, Stanescu (chiar daca a schimbat echipa), Silvasan si probabil Nicoara sunt singurii jucatori romani de valoare

    cu 11 ani în urmă (05.01.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!