Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Tribunalul București: "Efectele juridice nu pot fi disociate în efecte sportive și efecte de drept civil"

Mihai Iordan

Mihai Iordan
22.02.2019

Problemele financiare ale cluburilor din România nu sunt o noutate pentru comunitatea baschetbalistică. În ultimii cinci ani nu a existat un sezon fără ca toate echipele participante din prima ligă, sau ligă inferioară, să încheie sezonul competițional, unele fiind nevoite să se retragă datorită lipsurilor financiare.

O parte dintre litigiile pe plan baschetbalistic se întind pe mai mulți ani, cel mai bun exemplu fiind cazul Dikeoulakos, fostul antrenor al CSM Târgoviște, litigiu neîncheiat de mai bine de șase ani. Pe locul second se clasează problemele financiare ale recent înființatului Sport Club Municipal Timișoara, iar ultima treaptă a podiumului este rezervată pentru CSM Ploiești, formație ce s-a retras la scurt timp după promovarea în LNBM din anul 2016 deși a încheiat mai multe contracte cu jucători și antrenori de baschet.

Toate aceste cluburi au în comun faptul că au încercat să evite plata datoriilor către foștii antrenori sau sportivi, evocând în apărarea lor anumite elemente care au produs efecte doar pe plan sportiv, fără a avea valoare juridică, după cum aceștia susțin. În cazul SCM Timișoara, primarul Nicolae Robu a declarat pentru opiniatimișoarei.ro că noul club a preluat doar obligațiile sportive ale Asociației Baschet Club Timișoara, nu și cele financiare față de foștii jucători:

"In mod normal, noi asteptam decizia cu optimism, pentru ca noi am preluat doar pe linie sportiva obligatiile la SCM, nu si din punct de vedere financiar. Din punct de vedere fiscal, conturile SCM nu au nicio legatura cu conturile fostei asociatii. Hotararea primei instante e putin ciudata, ca sa nu zic altfel. Nu este continuitate pe linie financiara. Asta e o structura publica, cealalta a fost o structura privata, s-au preluat doar obligatiile sportive."

Aceelași raționament l-au invocat-o și cei de la CSM Ploiești în litigii cu foștii jucători a căror înțelegeri nu au fost onorate, faptul că contractele nu mai sunt în ființă deoarece clubul nu a mai putut continua pe linie sportivă.

La rândul lor, oficialii CSM Târgoviște au declarat că o adresă semnată de fostul director Marius Dobă, prin care se atesta plata a 10.000 de euro către Dikeoulakos în vederea ridicării suspendării și a legitimării sportivelor străine, transmisă Federației Române de Baschet în anul 2015, produce doar efecte sportive fără a recunoaște datoria către antrenor din punct de vedere juridic.

Tribunalul București, printr-o motivare foarte stufoasă în dosarul Dikeoulakos, evocă faptul că nu există doar efecte sportive, fără niciun efect pe plan juridic. Cu alte cuvinte, planul sportiv nu se află în afara legii, iar orice acțiune asumată pe plan sportiv de către o persoană sau un club este similară cu orice acțiune intreprinsă în viața de zi cu zi. 

Instanța mai reține că la data de 22.09.2015, pârâtul a achitat de bună-voie relcamantului suma de 10.000 de euro, reprezentând o plată parțială a debitului stabilit prin Hotărârea Arbitrală BAT 0383/13 din data de 22.01.2014. În acest sens, instanța urmează a înlătura apărările pârâtului în sensul că această plată ar fi fost efectuată de o terță persoană, întrucât prin adresa nr. 2423/22.09.2015, ce poartă antetul clubului și este semnată de un reprezentant al acestuia, pârâtul a recunoscut și și-a însușit plata efectuată, iar această adresă a fost emisă în scopul declarat de a produce efecte juridice, care nu pot fi disociate în efecte juridice sportive și efecte juridice de dreptul muncii sau de drept civil, așa cum susține pârâtul în notele scrise depuse la data de 26.10.2018. Astfel, prin adresa analizată, pârâtul însuși și-a asumat plata efectuată, în scopul legitimării unor jucătoare în cadrul clubului și independent de această dorință a clubului ce produce efecte în plan sportiv, plata sumei de 10.000 de euro constituie o dovadă a recunoașterii tacite a faptului că reclamantul avea dreptul de a obține anumite despăgubiri. 

O altă similitudine este faptul că atât CSM Târgoviște cât și SCM Timișoara nu au dorit să achite de bună voie debitele către foștii sportivi (50.000 de euro către cei patru sportivi - SCM Timișoara respectiv 85.000 de euro către Dikeoulakos - Târgoviște) și au ajuns să fie obligate de instanță la plata de trei ori a sumei inițiale, adică 151.000 de euro SCM Timișoara respectiv 240.000 de euro CSM Târgoviște.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!