Stiri Vulturi

Tudor Costescu despre absențele din lotul național: „Mă surprinde faptul că nu s-au prezentat”

Eduard Popa, David Istrate

Eduard Popa, David Istrate
24.07.2019

Tudor Costescu despre absențele din lotul național: „Mă surprinde faptul că nu s-au prezentat”

Duminică, 21 iulie, lotul național de baschet masculin al României s-a reunit, la București, pentru vizita medicală, iar luni au plecat la Ploiești pentru o perioadă de pregătire. „Vulturii” se antrenează intens pentru întâlnirile cu Slovacia și Cipru, care vor avea loc în luna august.

Update, ora 16:30: Total Baschet l-a contactat și pe Rolland Torok pentru a-i afla opinia, însă acesta nu a dorit să comenteze, pentru moment, situația. În același timp, internaționalul român ne-a promis că ne va da, în scurt timp, un răspuns.

Din lotul inițial de 16 jucători lipsesc atât Nandor Kuti, cât și Rolland Torok, iar pe site-ul oficial al Federației Române de Baschet nu a apărut nicio informație cu privire la aceste absențe. Din acest motiv, l-am contactat pe Tudor Costescu, tehnicianul naționalei, care a acceptat să spună câteva cuvinte despre acest caz.

Nu știu care e problema. Ei nu au răspuns la convocare în termenii pe care Federația i-a comunicat. Trebuia să se prezinte pe 21 și am constatat, cu surprindere, că ei nu au apărut, informându-mă, neoficial, că doresc să întârzie. Mă rog, au diferite probleme: ba unul, medicale, altul, personale, și eu nu am acceptat întârzierea. Ei au ales să nu se prezinte la termenul stabilit, pe 21. Nu se pune problema să vină jucătorul când dorește. Se pune problema să vină jucătorul când e convocat. Există un program stabilit de departamentul tehnic, de antrenor, există comunicat oficial, regulamentar. Nu există cazuri, decât absolut speciale, dar nu a fost vorba de cazuri speciale. Nu s-au pus în discuție sau, dacă s-au pus în discuție, nu au fost acceptate întârzierile sau, mă rog, învoirile.”

Costescu a declarat că se află într-o situație dificilă pentru că este prea târziu să caute înlocuitori, susținând și că nu știe ce măsuri disciplinare se vor lua.

Din păcate, nu prea am cum să procedez, pentru că eu nu mă așteptam să nu apară și e prea târziu să aduc înlocuitori. Eu am constatat pe 21 că ei nu s-au prezentat, nu aveam cum să anticipez, adică nu mă gândeam că se poate întâmpla așa ceva, prin urmare, nu am pe altcineva în minte.

Nu cunosc regulamentul, există, sigur, dar nu îl cunosc în amănunt. Nu ăsta era scopul, nu îmi doream să se ajungă aici, evident, și nu știu ce se va întâmpla. Eu nu am renunțat la niciun jucător din cei 16 convocați, nu s-a pus problema asta.”

Antrenorul echipei masculine a României a ținut să spună că, atât Nandor Kuti, cât și Rolland Torok, s-au comportat exemplar până în acest moment și că, din acest motiv, absența celor doi îl surprinde.

Ei s-au comportat exemplar de fiecare dată când au fost convocați și au avut ocazia să joace pentru echipa națională. Cu atât mai mult mă surprinde faptul că nu s-au prezentat. Mă rog, discuții informale au mai avut loc, însă și eu și Federația ne-am exprimat clar punctul de vedere, că nu acceptăm întârzieri, sub niciun motiv. Și dacă e vorba de motive medicale, trebuie să urmăm procedura: trebuie venit la vizita medicală, să confirme medicul oficial al echipei naționale diagnosticul, să facă tratament, așa se pune problema.”

Un alt jucător ce nu va putea evolua pentru România în precalificările pentru Eurobasket 2021 este Dragoș Diculescu. Noul baschetbalist al lui SCM U Craiova s-a accidentat recent, la Campionatul European U20, iar situația sa este incertă.

Din păcate, nu cunosc. El e sub control cu staff-ul medical, face recuperare. Mi-aș dori foarte mult, mai ales în condițiile astea, să îl am apt, dacă nu pentru primul, măcar pentru al doilea meci. Însă, rămâne de văzut evoluția medicală. El e în continuare considerat în pregătire, adică e în atenția noastră, e sub controlul echipei naționale și sper să ca refacerea să fie cât mai scurtă.”

În rest, Tudor Costescu este mulțumit de atmosfera din cadrul lotului.

Toată lumea e ok, atmosfera e foarte bună, muncim, ne pregătim.”

Programul partidelor cu Slovacia și Cipru este următorul:

7 august 2019 – Cipru – ROMÂNIA (ora 19:00, în direct pe DIGI SPORT)
10 august 2019 – ROMÂNIA – Slovacia (Ploiești, ora 19:00, în direct pe DIGI SPORT)
17 august 2019 – ROMÂNIA – Cipru (Ploiești, ora 19:00, în direct pe DIGI SPORT)
21 august 2019 – Slovacia – ROMÂNIA

Dacă România se va califica mai departe, aceasta va juca într-o grupă din care mai fac parte Polonia, Israel, Spania. Primele trei echipe clasate vor ajunge la Eurobasket 2021.

*foto: fiba.basketball

15 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine :

    Bravo, d.le Costescu!!
    ...pentru lamuriri....un profesionist ca intotdeauna!!

    cu 4 ani în urmă (24.07.2019)
    • CSM CSU Oradea mikki:

      practic nimic nou sub soare..
      si anul trecut Torok absenta de la pregatirea echipei nationale..insotit de Vlad Moldoveanu, acum de Kuti, tot din aceeasi zona de dislocare..

      cu 4 ani în urmă (24.07.2019)
    Raspunde
  • Fenerbahce Alagöz Holding alxatl :

    suspendări
    Se vorbeste de masuri disciplinare.. oare ce zice regulamentul? suspendare oare? mai ales cum zicea mikki mai sus, nici unul dintre ei nu e la prima abatere.

    cu 4 ani în urmă (24.07.2019)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristi11:

      Alxatl
      Teoretic e suspendare, practic...

      cu 4 ani în urmă (24.07.2019)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    bravo, antrenore
    pentru ca, nu-i asa, avem asa buna baza de selectie incat e usor sa renunti la doi titulari doar pt ca au solicitat sa se prezinte la o alta data decat cea propusa de FRB.

    Iar exprimarile utilizate in discurs denota pe de o parte lipsa de tact, deficiente manageriale si de comunicare. Pai daca jucatorii l-au anuntat informal, deci l-or fi sunat, ca nu pot ajunge iar el spune ca nu se astepta sa nu ajunga si de aceea nu s-a gandit sa convoace pe altcineva in locul lor, despre ce vorbim?
    De Diculescu nu cunoaste ca de ce ar cunoaste? E doar antrenorul nationalei. Dar el spera ca jucatorul va fi bine.
    Poate sunt si subiectiv pt ca este vorba despre doi jucatori ai lui U, dar acest tip de personalitate nu se potriveste, in opinia mea, pentru postul de selectioner. Si hai sa fim seriosi, nici jocul echipei nu arata altfel fata de era Tenter.
    Bafta domnule, sa iti indeplinesti obiectivul. Ah, stai, care-i obiectivul? Nu stim ca nu s-a transmis. Important este ca toata lumea e ok, muncesc si se pregatesc. Bafta zic.

    cu 4 ani în urmă (24.07.2019)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine:

      hmmm
      singurul lucru pe care poti sa il reprosezi lui Costescu ii ca nu a convocat pe altcineva in locul lor, daca intr-adevar o stiut de ceva timp. Ca sa vina fiecare cand vrea.. nu i corect!! Se stia, cel putin cei implicati, care i programul pe vara. Vacante cred, si-or dori toti!! Nu poti trece peste niste principii doar ca i vorba de jucatori de frunte ori ca nu ai de unde lua altii! Este vorba de disciplina si de bun simt fata de colegi, antrenor, suporteri! Serios...nu poti lipsi de la convocare si sa postezi poze din vacanta, apoi inaintea meciurilori sa apari si tu...ca deh, esti cel mai bun. Parerea mea!!

      cu 4 ani în urmă (24.07.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      aici
      exagerezi
      nu i vorba de mai multa vacanta, chiar costescu spune ca la unul dintre ei este vorba de accidentare.
      n am zis sa nu fie disciplina, am zis sa fie dialog constructiv si intelegere a unor nevoi. asta nu inseamna ca transmiti grupului de jucatori ca e harababura la nationala si fiecare face ce vrea. dimpotriva, in functie de cum pui problema, poti sa ti atragi jucatorii langa tine daca vad ca esti intelegator. asta e parera mea, nu adevarul absolut.

      cu 4 ani în urmă (24.07.2019)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine:

      exact...
      Cunosc prea bine fenomenul....dar daca te convoc( eu , federatie!!) spre sfârșitul campionatului si tu îmi zici (mie...federatie) cu o săptămână înainte ca nu ajungi, ca întârzii câteva zile..nu i ok! Daca aveai vacanta srabilita...anuntai când ai fost convocat si sigur se găsea o solutie. Daca ai stabilit pe urma, crezând ca merge si asa....E vorba de responsabilitate. Despre Kuti discutam , de Torok...nu se stie încă!

      cu 4 ani în urmă (24.07.2019)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine :

    ..si da...
    ..sper ca cei care or ajuns sa fie bine, sanatosi si sa se pregateasca cum trebuie!!!!

    cu 4 ani în urmă (24.07.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Beniamin :

    ..
    Un lucru nu pot sa inteleg: cum tu ca si lot national nu impui jucatorilor sa iti dea un raspuns afirmativ/negativ in ceea ce priveste prezenta la lot inaintea reunirii?
    Cum sa pornesti de la ipozteza (pe fond buna si de bun simt) ca toti cei pe care i-ai chemat o sa vina si nu iti iei o minima marja de timp in cazul in care planul (in situatia de fata selectia) nu merge asa cum ti-ai planificat?

    Adica in 21 e reunirea si tu tot in 21 afli cine vine si cine nu vine la lot.

    cu 4 ani în urmă (24.07.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine :

    ehee...
    ...pe considerentul ca ...la nationala este o mandrie sa joci!!! Daca nu poti, atunci anunti "situatia" oficial! Adica anunti antrenor, federatie...etc. Acestia evident ca nu sunt de acord (cum inteleg ca s o intamplat amu!!)si spera ca jucatorul isi schimba atitudinea.....asa cum si jucatorul spera c o sa fie inteles,ori se va trece peste incident.

    cu 4 ani în urmă (24.07.2019)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Beniamin:

      ...
      Inteleg perspectiva si sunt de acord ca e de bun simt sa anunti daca nu participi, dar tot mi se pare o gresala de management. Pana la urma situatia trebuie tinuta sub control, iar tu ca federatie/antrenor/staff sa stii pe ce te bazezi (facts) si ce actiuni sa iei din timp

      cu 4 ani în urmă (24.07.2019)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristi11 :

    Frb
    Daca bine tin minte Pogacean a ales sa invete pentru bac si a refuzat lotul. Din cauza asta a primit suspendare 6 luni daca nu ma insel ca apoi aa renunțe la baschet. Sunt curios acum care vor fi consecințele

    cu 4 ani în urmă (24.07.2019) Raspunde
  • SCM "U" Craiova Tommy :

    Torok
    Acest sportiv chiar merita o suspendare considerabila !De ceva timp tot persifleaza nationala Romaniei! Nu trebuie sa dramatizam,il avem pe Iulian Orbeanu in lot,the one man show(poate sa explice cineva de ce este chemat la fiecare actiune acest ...jucator nu ii pot spune)....Avem nevoie de ani buni de acum inainte sa mai facem si noi o oarecare performanta cu natioanala,fiindca aratam urat de tot...,dar speranta moare ultima,fiindca tinerii care vin din spate pot creea o baza solida pt noua nationala !

    cu 4 ani în urmă (24.07.2019)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine:

      tommy..
      nu mi dau seama exact cat este ironie si cat adevar in postarea ta!! Nu cred ce spui despre Torok si nici despre Orbeanu. Probabil ca Torok va fi penalizat pentru aceasta abatere , daca nu are o explicatie corecta. Despre Orbeanu, chiar daca nu pot spune ca mi place ca jucator, tot respectul pentru faptul ca raspunde acestor convocari ( si el are o varsta, familie, copil...)spre deodebire de altii, nu dau nume, care au renuntat la nationala. Pentru ca orice ati spune, este nevoie de 15-16 jucatori pentru pregatire, jucatori cu ceva experienta si maturitate. Asa ca...desi este constient ca este solutia de avarie , Orbeanu a venit intotdeauna..si la timp. Tinerii care sunt acum la nationala si cei care mai vin din spate, au nevoie de ceva timp dar si de multa munca, disciplina si sustinere si eu cred ca in 2-3 ani ..incep sa se vada!!

      cu 4 ani în urmă (25.07.2019)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!