Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U-BT Cluj-Napoca o învinge pe SCM U Craiova și cucerește medaliile de bronz

David Istrate

David Istrate
30.05.2019

U-BT Cluj-Napoca o învinge pe SCM U Craiova și cucerește medaliile de bronz

Joi, 30 mai, Sala Polivalentă din Craiova a găzduit jocul al doilea al finalei mici, încheiat cu victoria lui U-BT Cluj-Napoca, scor 92-79. Datorită acestui rezultat, „studenții” încheie acest sezon pe locul al treilea, în timp ce SCM U Craiova ocupă poziția a patra.

Primul cinci al gazdelor a fost format din Amedeo Casale, Goran Gajovic, Porter Troupe, Igor Mijajlovic și Vladislav Koreniuk, în timp ce Dorin Pintea a început cu Nandor Kuti, Aleksandar Rasic, Kyndall Dykes, Andrei Calnicenco și Nana Foulland.

Actul inaugural a fost alcătuit din trei etape diferite. La început, cele două adversare au părut cam confuze și au comis o mulțime de greșeli. De asemenea, precizia aruncărilor a avut de suferit. Însă, după patru minute, jucătorii ambelor tabere s-au eliberat de orice presiune și au început să joace mult mai relaxați, efectul fiind vizibil imediat. Igor Mijajlovic a reușit un coș de la distanță, dar clujenii au replicat cu șapte puncte consecutive, prin care scorul devenea 10-14. Goran Gajovic și Jason Boone au readus-o pe SCM U Craiova în avantaj, cu o triplă și un slam-dunk. A urmat etapa „aruncărilor libere”, care s-a încheiat de-abia în ultimul minut, după 9 lovituri de la linia de pedeapsă. Ultimele patru puncte ale sfertului au fost marcate de Goran Gajovic și Andrei Calnicenco, care a făcut ca tabela să arate un avantaj minim pentru oaspeți, scor 21-20.

Secvența secundă a partidei din polivalenta craioveană a demonstrat faptul că baschetul este un joc de run-uri. Gazdele au început foarte bine, reușind să înscrie nouă puncte, prin Vladislav Koreniuk și Ionuț Berceanu. „Bobo” Pintea a cerut imediat un timp de odihnă și elevii săi au replicat cu șase puncte marcate de Kyndall Dykes și Nandor Kuti, prin care scorul devenea 29-27. A fost rândul lui Aleksandar Todorov să ceară time-out. După reluarea jocului, craiovenii au realizat un parțial de 7-0, după o triplă a lui Mijajlovic, un dunk al lui Koreniuk și o acțiune în spațiul de trei secunde a lui Boone. Clujenii și-au revenit rapid și au încheiat sfertul al doilea cu 13 puncte consecutive. Prin urmare, înainte de pauza mare, scorul era 40-36 pentru U-BT Cluj-Napoca.

După revenirea de la vestiare, oaspeții au continuat să joace foarte bine, fiind activi, atât în apărare, cât și în atac. Rasic, Calnicenco, Dykes și Foulland au marcat pentru alb-negri, în timp ce, de partea cealaltă, Amedeo Casale a fost singurul care a reușit să puncteze în patru minute. Todorov a cerut time-out și jucătorii săi au răspuns foarte bine, înscriind cinci puncte. A urmat, însă, un nou run nimicitor al oaspeților, care s-au distanțat la 15 puncte, scor 46-61. Ultimele minute ale sfertului trei au fost ceva mai echilibrate, astfel că, înaintea actului decisiv, tabela arăta scorul de 66-54 pentru U-BT Cluj-Napoca.

Clujenii au dominat și ultimele zece minute, astfel că acestea au devenit fără miză. Totuși, sfertul al 4-lea nu a fost lipsit de evenimente mai puțin plăcute. Nemulțumit de o decizie a arbitrilor, Aleksandar Todorov a început să protesteze vehement și a intrat chiar și pe suprafața de joc, fiind eliminat de către Marius Ciulin. După acest moment, pe teren au intrat și tinerii jucători ai celor două tabere, care au primit câteva minute la final de meci. Craiovenii nu au mai reușit să reducă diferența și U-BT Cluj-Napoca s-a impus cu 92-79, reușind să câștige această serie.

Învingătorii au avut cinci baschetbaliști în double-digits: Andrei Calnicenco (19 puncte, 5 recuperări, o intercepție), Kyndall Dykes (15 puncte, 5 pase decisive, 5 intercepții, două recuperări, un capac), Aleksandar Rasic (11 puncte, o recuperare, o pasă decisivă), Alhaji Mohammed (11 puncte) și Tony Easley (11 puncte, 4 recuperări, 2 intercepții). De partea cealaltă, cei mai buni jucători au fost: Ria'n Holland (17 puncte, o pasă decisivă, o intercepție), Amedeo Casale (11 puncte, 2 recuperări, 2 pase decisive) și Goran Gajovic (10 puncte, 5 recuperări, 4 intercepții, 3 pase decisive).

Datorită acestei victorii, formația din Cluj-Napoca termină acest sezon pe locul al treilea, fiind nevoită să fie mulțumită cu medaliile de bronz. De partea cealaltă, SCM U Craiova ocupă poziția a patra, cea mai bună din istoria clubului.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

20 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca raress23 :

    Ne-am aparat locul 3
    Rusinos!

    cu 4 ani în urmă (30.05.2019)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ovidiu89:

      Se vedea
      Tristetea pe fetele jucatorilor. Acum nu stiu ce sa zic. Nu au putut mai mult? Nu a fost bun antrenorul? Sau ambele

      cu 4 ani în urmă (30.05.2019)
    • U BT Cluj-Napoca Stefan Cj:

      raress23
      Eu zic, bine ca avem si atat!?! Altii ...

      cu 4 ani în urmă (30.05.2019)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    nu i
    nici o rusine, e un rezultat sportiv slab, mai slab decat ne asteptam. Rusinos, sa zicem, era sa iesim din primul tur de play-off. Sau sa jucam lamentabil. Nu cred ca i cazul, am jucat decent in playoff, am batut Steaua 3-0, o echipa incomoda. Apoi am pierdut 3-1 cu Oradea, echipa cu lot mai bun decat al nostru, cu antrenor mai bun si in forma sportiva mai buna.
    Sper sa pastram KD, Washburn, Dorsey, Marinov, VM, Kuti. Ne mai trebuie un roman de valoare si dubluri de valoare pe fiecare post. Si antrenor, binesur 😃
    Felicitari baietilor pt bronz si speram la titlu la anul!!!

    cu 4 ani în urmă (30.05.2019) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Stimate Totalbaschet,
    pt UBT nu este nici pe departe repetarea PERFORMANTEI din sezonul trecut, ci in mod evident, repetarea CONTRAPERFORMANTEI !!!

    cu 4 ani în urmă (30.05.2019)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Uff, gata...
      s-a terminat chinul si subscriu la cele scrise de tine. Acum nu stiu ce-mi doresc pentru Campionatul urmator ( functie de dorinta de implicare a BT ):
      - un ANTRENOR tip Tab Baldwin linga care sa creasca Silva sau alti doritori de performanta in antrenorat.
      - un lot VALOROS cu 7-8 straini ( daca se doreste prezenta in Europa , aici ma cam indoiesc), plus cel putin 2 jucatori U23 de valoare apropiata sau de ce nu peste Kuti.
      - o tactica tip Oradea - ne ridem putin de Cluj si Sibiu in sezonul regulat, iar in Februarie aducem 3 VALORI certe care sa ne cistige Campionatul. De 2 ori le-a iesit ( anul asta nu cred in Mos Gerila ). Bravo !
      S-auzim de bine...

      cu 4 ani în urmă (31.05.2019)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      csm
      Referitor la tactica Oradiei, am ceva rezerve. Nu cred ca Achim si Sere au conceput echipa la inceputul sezonului cu gandul sa schimbe jumatate din ea pana la final. Daca nu apareau problemele la echipa nu cred ca faceam mai mult de 1 transfer. Oradea i-a adus in iarna pe Markovic si pe Carter ca sa-i inlocuiasca pe Denison si Ginyard. Daca Barnette nu avea probleme, nu mai venea Ginyard si nu mai venea Carter. Daca Denison nu avea probleme nu mai venea Markovic. Zekovic a venit in prima parte a sezonului cand si-a rezolvat problemele cu Steaua. Revenirea lui Barnette nu poate fi luata in calcul.
      Deci nu a fost o tactica ci o solutie de avarie care s-a dovedit inca o data o reusita. Anul trecut chiar nu a dat randament Trotter (jucator mai bine cotat ca Richard) si s-a cerut afara Milosevic.

      cu 4 ani în urmă (31.05.2019)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Darga studentUle,
    am jucat pe dracu decent in play-off, am batut pe Steaua cu 3-0, dar cum ?! Iar pt noul sezon, vrei titlu cu Dorsey si Marinov, pai nu vezi ce jucatori are Oradea, spre ex, bunoara Kris Richard e mai bun decat cei doi la un loc plus inca cativa ! Apoi VM ma tem ca este Rasic II, adica dupa stat pe tusa un an, adio evolutiile din trecut . In fine, sper sa nu incepem sezonul cu Bobo&Ciuic, ca atunci va fi din nou o repetare a ( contra ) performantelor, iar noul lot va fi unul vizibil peste ce au oradenii si sibienii, caci altfel ...

    cu 4 ani în urmă (30.05.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      fiecare cu parerea lui
      no problem

      cu 4 ani în urmă (30.05.2019)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Beniamin:

      ..
      Daca si Dorsey e jucator rau atunci cred ca ne-am uitat tot sezonul la meciuri diferite.

      Nu vreau sa zic ca e de exceptie, dar e un PG bun pt campionatul nostru si pentru o cupa europeana decenta. Are omul scaprile lui de temperament, dar mie mi-a placut cum a jucat (trebuie sa mentionez ca am fost sceptic cand l-a adus Silva).

      Comparatia cu Richard e de prisos. De parca daca ramane el in lot, U nu mai poate aduce un jucator de nivelul (nu pozitia neaparat caci aici vorbim de aportul decisiv in intreg jocul) lui Richard?

      cu 4 ani în urmă (30.05.2019)
    • BC CSU Sibiu Fr3aksway:

      ...
      Mie chiar mi-a placut de Pintea cand a fost antrenor principal acum 5 ani. Cu o echipa de batranei a scos Sibiul din playoff si a fost la o posesie sa scoata si Asesoftul din semifinala.

      cu 4 ani în urmă (31.05.2019)
    Raspunde
  • SCM CSŞ U Craiova Buzestii :

    Punct si de la capat
    Despre jocul in sine nu e nimic de spus,nimeni nu mai avea chef de al treilea meci,asa ca a parut ca o corvoada pentru niste blazati de ratarea obiectivului si niste apatici suprasatisfacuti de pozitia nesperata pe care au atins-o,ca atare as puncta cateva aspecte legate de jucatori,tocmai in perspectiva noului sezon.
    Din punctul meu de vedere,Dorsey,bine antrenat si strunit,cred ar ar putea fi cel mai bun guard din liga.Desi rudimentar,Nana Fular are o potenta fizica impresionanta,imi aduce aminte de Cooper cand a ajuns la Ploiesti.Dykes cred ca mai poate juca 2 ani la un nivel ridicat,iar de aici,in materie de straini,se poate discuta orice.Buba neagra e la U23,cu Kuti in declin,iar Abu Dhabi si La Vida loca cel mult comici.Mult respect si succes in viitoarea cariera pentru majstor Rasic!
    La noi se poate construi in jurul lui Gajovic si Troupe,jucatori seriosi si care au simtit gustul performantei in cariera.Sper ca a fost ultima reprezentatie de circ a ursului Belciug Koreniuk sau bufonului Holland.Nu sunt deloc optimist intrucat presimt ca vom aduce din nou ce pica de pe la Oradea si Steaua(carare batatorita deja)sau niste nimeni in drum de prin locuri pe unde si-a intarcat dracul copiii,dat fiind faptul ca mai mult ca sigur va fi ultimul an in boabe pentru Ali Baba si ai lui hoti,asa ca trebuie sa-si umple vartos desagii.
    Asa ca bafta la toata lumea,urmeaza o vara lunga in care ne va fi dor de baschet!

    cu 4 ani în urmă (30.05.2019)
    • 76ers:

      ...
      Esti o persoana inteligenta, am observat asta din mai multe afirmatii ale tale mai ales din cea in care ai spus ca Todorov a facut din ... bici si ai foarte mare dreptate. Craiova a avut un lot de locul 5-6 cu indulgenta, sunt destul de sigur ca in partea a doua a campionatului ar fi avut probleme serioase si cu Steaua sau Dinamo deci sa termini pe locul 4 mi se pare chiar laudabil.
      La U23, Craiova sta bine, Casale a crescut destul de mult, te poti baza pe el si in sezonul urmator. De pastrat ar fi asa cum ai spus si tu, Troupe si Gajovic, jucatori experimentati, muncitori dar pe final de sezon e posibil sa ii prinda obosoala daca sunt folositi non-stop, cel putin astazi ori nu au avut chef ori s-a simtit si oboseala, depasiti foarte usor toti...Igor, Troupe, Gojovic...Mi se pare ca Boone ar fi meritat mai multe sanse fata de Koreniuk, la pozitiile 4-5 este de lucrat serios...
      Acum ajungem la partea pe care nu o inteleg, vechea ta problema cu Holland, eu sunt de parere ca ai asteptari prea mari de un baiat care a debutat la profesionsti intr-o semifinala cu Sibiu dupa ce a fost accidentat jumatate de sezon...eu imi mentin parerea, mi se pare un jucator interesant cu potential mare, are o aruncare foarte buna si nu o zic eu ci procentajele cu care a venit din NCAA, are dribling, la fizic nu sta grozav dar eu i-as mai da o sansa si sezonul urmator care pare a fi unul interesant pentru Craiova si cu o participare in cupele europene este nevoie de un lot mai numeros...as renunta la romanii de pe banca care aduc apa pentru un al7lea sau chiar al 8-lea strain..
      De la Cluj sunt de pastrat Dorsey, pe care l-am urmarit inainte sa vina la Cluj si mi-a placut insa mi se pare ca nu a fost folosit cum trebuie, la fel este si cazul lui Washburn, jucator foarte bun, folosit prost, restul dezamagiri, cap de lista fiind Tony Easley.
      KD nu mi-a placut niciodata si mi se pare ca un jucator de acest gen mai mult strica echipa, eu nu l-as pastra daca se doreste castigarea campionatului dar este doar parerea mea.
      La U23 e de lucrat..sunt cativa jucatori intersanti pe la Dinamo...dar probabil prima optiune este Disculescu...

      cu 4 ani în urmă (31.05.2019)
    • SCM CSŞ U Craiova Buzestii:

      @76ers
      Multumesc frumos intai de toate!Apoi,ca de obicei,o sa imi argumentez punctul de vedere in privinta lui Holland:nesigur in aducerea obiectului,ceea ce denota o combinatie de lacune tehnice cu neincredere(no balls,no ball!);viziune precara a jocului,cauta mai mereu spatiul pentru sut si mai deloc assistul;inexistent defensiv,nu am vazut nici macar un adversar la care sa se fi putut apara;fragilitate psihica,daca incepe cu nereusite nu mai intra deloc in joc,dispare total;in privinta sutului as spune ca are intr-adevar mana usoara,nu neaparat si sigura,in conditiile unor aparari agresive isi pierde mult din precizie.Asa ca ramanem doar cu viteza,ceea ce in ansamblu este muuuult prea putin pentru un jucator pe care il aduci de afara tocmai pentru a-ti ridica nivelul.Singura formula in care il vad viabil este aceea in care sa folosesti scheme care sa-l lase in pozitie de aruncare necontestata, coroborat cu prezenta in echipa a doi jucatori extrem de combativi defensiv,care sa-i poata suplini inexistenta in aparare.
      Impecabil ai punctat in privinta sacagiilor,in locul unor jaloane si eu as aduce neconditionat mai putini dar mai utili jucatori,spulberand si falsa teorie ca nu iti ies antrenamentele,intrucat intensitatea si calitatea acestora iti aduc succesul in meciurile oficiale.
      Privitor la Dykes,desi personal nu imi place,cel putin pentru campionatul nostru are acea calitate individuala care sa-i permita sa te scoata atunci cand angrenajul mai da rateuri,deci il vad un jucator de dorit in echipa.
      Iar in incheiere,chit ca unora nu le place acest lucru,indiferent de conjunctura si sinuozitati,de cativa ani Oradea este singura care etaleaza un joc de echipa complet,asa la nivelul nostru,dar cel mai apropiat de realitate baschet.

      cu 4 ani în urmă (31.05.2019)
    Raspunde
  • pipzn :

    Finalul de sezon..
    ..din punctul de vedere al unui (tele)spectator de baschet.
    Locul 8. Dinamo merita felicitata pentru ocazia data unor tineri jucatori de a juca in liga cea mai buna din Romania.
    Locul 7. Steaua a pornit de la bun inceput sezonul cu stangul, a fost clar pentru toata lumea ca nu va mai putea recupera mai ales cu plecarile din lot. A fost adversar incomod uneori doar pentru ca a fost tratata de sus.
    Locul 6. Dupa ce meciuri am vazut (si) din faza 1-6, cred ca Timisoara merita un loc mai bun in clasamentul final. Ma refer strict la joc nu la chestiunile aflate la limita legalitatii cu falimente si echipa "noua".
    Locul 5. Pitestiul a avut un lot ce promitea si poate merita mai mult. S-ar putea sa constatam ca in final, aceasta echipa a pus cele mai multe probleme Oradiei in play off. Am inteles ca va exista continuitate in ceea ce priveste antrenorul. Daca reuseste sa pastreze si nucleul valoros de jucatori + alti jucatori buni va fi interesant.
    Locul 4. Craiova. Sunt de acord in buna masura cu ce au spus Buzestii si 76ers in acest subiect despre ea. In ceea ce priveste Holland consider ca are mana buna la toate tipurile de aruncari insa in ceea ce priveste driblingul (in sensul definitiei de "procedeu de depasire a unui adversar...") lasa de dorit. Recunosc ca am vazut cateva meciuri ale Craiovei cu el pe teren dar in toate cele vazute fie i-a fost luata mingea fie practic nu si-a depasit adversarul. Nici nu l-am vazut ca un pasator bun.
    Locul 3. Dezamagirea mea personala, "U". Nu mai stau sa caut prin comentarii, atat pe la mijlocul sezonului regulat cat si dupa ceva meci din faza 1-6 am spus ca jocul echipei nu este unul de finalista ci demn de locul 3-5. Tot in timpul intregului sezon am mai facut unele observatii, nu le repet. Acum as mai vrea sa spun un singur lucru. Nu cred ca are nimeni asteptari ca un antrenor sa reinventeze baschetul la Cluj dar: cel putin pana la jumatatea sezonului regulat s-a jucat cu blocaj dublu sus. Executat lent, previzibil si per ansamblu ineficient. S-a intamplat sa vad cam in aceeasi perioada un meci de Euroliga a lui Olympiacos pe teren propriu. Primele 5-6 minute din meci, daca vorbim strict de atacuri pozitionale, grecii au facut aceeasi schema: simulare de atac pe partea stanga, doua blocaje rapide sus cu creare culoar de patrunde pe dreapta (chiar in dreptul bancii oaspetilor). Rezultatele:
    -Chiar la primul atac, Spanoulis a avut culoar absolut liber pana in cos. Ok, surpriza de inceput.
    -La atacul imediat urmator, aceeasi schema, adversarii s-au cam prins despre ce e vorba dar s-a executat atat de repede si de bine incat adversarul nu l-a putut jena in mod real pe Spanoulis. (Deja antrenorul oaspetilor era nervos).
    -Dupa foarte putin timp, aceeasi schema, au fost oameni la inchidere dar tot s-a marcat si intr-adevar in acea faza a contat mult valoarea individuala (chiar nu stiu cum a reusit sa strecoare mingea). Tragem linie, 6 puncte. Ca urmare frustrarea adversarilor a fost atat de mare incat atunci cand s-a incercat din nou schema respectiva, in incercarea de a-i bloca cu orice pret, s-au lasat 1 si apoi 2 oameni liberi pe semicerc si cel putin intr-un caz a rezultat un cos de 3 in contul lui Olympiacos.
    -Si putin despre reversul medaliei. Spanoulis a fost odihnit la un moment dat. Noul conducator de joc a incercat sa faca aceeasi schema. Nu cred ca exagerez cand spun ca a batut mingea doar de vreo 2-3 ori in plus si a facut un pas lateral-spate fata de cum se procedase pana atunci. A fost suficient sa fie inghesuit in tusa si sa piarda mingea.
    Locul 1-2. Inca se joaca dar foarte greu de crezut ca Sibiul mai poate intoarce rezultatul.
    Consider ca cele doua echipe chiar au meritat sa joace finala in acest sezon. Sibiul pentru joc si mai ales efortul constant din ultimele sezoane in care a tratat de fiecare data cu seriozitate toate fazele campionatului, nu doar "meciurile care cu adevarat conteaza". Iar Oradea pentru cel mai frumos joc practicat chiar daca imi mentin parerea ca nu mai au acelasi joc de pase ca in trecut.

    Sa fie baschet si sezonul urmator!

    cu 4 ani în urmă (31.05.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      nu ai
      tras o concluzie referitoare la analiza meciului de Euroliga. Vrei sa spui ca valoarea individuala conteaza foarte mult si atunci aceleasi scheme pot functiona sau nu in functie de cine le pune in aplicare? Daca da, de acord. Pana la urma tot rolul antrenorului este sa identifice atuurile fiecaruia dintre jucatori si sa gaseasca modalitati/scheme sa le puna aceste calitati in valoare, nu?

      cu 4 ani în urmă (31.05.2019)
    • pipzn:

      @studentU
      Vreau sa spun ca o schema bine executata (asta include si faptul ca nu se tine mingea mai mult decat e necesar) poate permite si unor jucatori mai putin "valorosi" sa ajunga in situatii bune de a marca. In exemplul meu, finalizarea propriuzisa a fost facuta cu un simplu layup de langa inel si doar intr-un singur caz din cele 3 a contat valoarea/talentul individual, altfel aruncarea a fost practic necontestata.

      cu 4 ani în urmă (31.05.2019)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    La subiect
    Bine punctat studentU, când spui de acel rol al antrenorului.

    cu 4 ani în urmă (31.05.2019) Raspunde
  • tanaseb :

    U
    Sper sa vedem un antrenor nou la echipa.

    cu 4 ani în urmă (31.05.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Cluj
    Ce a fost, a fost. S-a tot vorbit, gata. Însă vara asta cred ca va fi destul de tensionata, nu se vor mai accepta greșeli și un eventual nou sezon ratat. Vor urma niște decizii care sper sa fie inspirate pt noi, inteligente și conforme cu pretențiile justificate de bugetul disponibil. Sa așteptăm și sa speram!

    cu 4 ani în urmă (31.05.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!