Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U23 Ladder – Câteva concluzii după prima etapă

Eduard Popa

Eduard Popa
09.10.2017

u 23 lnbm dinamo

Debutul Ligii Naționale de Baschet Masculin a prezentat în premieră introducerea noii reguli cu un jucător de U23 pe parchet pe parcursul întregului prim sfert al meciului. 24 de jucători născuți din 1995 încoace au jucat în această etapă, dar rezultatele sunt în cel mai bun caz mixte.

Dintre cei 25 de jucători, opt au jucat pentru noul proiect 100% românesc al lui Dinamo. Este vorba de Amadeo Casale, Andrei Iliescu, Cristian Mâinea, Daniel Mâinea, Mircea Neagoe, Radu Avramescu, Ștefan Bîrloveanu și Vlad Manolescu. Fiindcă au câștigat duelul cu Dinamo cu 97-65, și steliști și-au permis să își folosească jucătorii tineri: Georges Darwiche, Bogdan Popa și Victor Petrache.

La SCM U Craiova – Poli Iași, terminat cu 91-74 pentru gazde, au jucat 4 tineri U23: Radu Vîrnă, Ionuț Berceanu, Răzvan Vatra și Andrei Calenic.  La CSM CSU Oradea – CSU Sibiu, scor 72-73, au jucat trei U23: Bobe Nicolescu, Mirel Dragoste și Wilhelm Brosser. La Phoenix Galați cu BC Mureș, scor 87-81, au fost pe parchet Marius Măciucă, Norbert Steff și Ors Kilyen.  În timp ce la partida de debut, dintre U BT Cluj-Napoca și BCM U FC Argeș Piteși au fost pe teren patru tineri: Nandor Kuti, Andrei Mureșan, Camil Berculescu respectiv Marius Ciotlăuș.

 O parte dintre acești baschetbaliști au avut oportunitatea să joace datorită diferențelor mari de scor. Alții ar fi jucat oricum datorită talentului lor. Mulți însă au beneficiat de experiența acestor minute, datorită noii reguli impuse de FRB. Iar antrenorii s-au declarat și ei de partea noii reglementări:

„Am spus și atunci că sunt de acord. Nu am niciun fel de probleme. În ceea ce ne privește, Mirel (n.r. Dragoste) a jucat destul de mult și în sezonul precedent. A făcut-o și în acest meci, chiar și în momente importante de joc, fiind un jucător foarte important de apărare pentru noi. Willy Brosser cu siguranță va fi unul dintre importanții jucători români de viitor. În momentul în care va înțelege că apărarea joacă un rol esențial în baschet, atunci cu siguranță va fi un jucător cu minute multe. De asemenea, eu am alți cinci jucători sub 23 ani, care la antrenament fac o treabă bună și așteaptă momentul în care vor intra în teren.”

, a declarat antrenorul celor de la CSU Sibiu, Dan Fleșeriu, după victoria spectaculoasă pe terenul celor de la Oradea, scor 73-72.

dan fleseriu

Cu toate aceste jucătorii de la principalele echipe nu au avut oportunitatea să își arate calitățile. De exemplu, Bobe Nicolescu a jucat fix 10:00 în partida cu Sibiu, timp în care a adunat 2 pase decisive și o singură aruncare, ratată. Spre comparație, Bobe a jucat 25 de minute cu Spania la EuroBasket, meci în care a înscris 6 puncte. Desigur, nu dau nicio vină pe antrenorul Cristian Achim, care știe mai bine potențialul și necesitățile echipei sale în funcție de meci.

O soluție însă pentru tinerii U23 care simt că sunt folosiți doar pentru ca echipele lor să nu încalce regula vine tot de la Dan Fleșeriu:

„Eu cred că regula în sine este bună. Sunt de părere că un meci nu se poate câștiga sau pierde în primele zece minute. Sper ca jucătorii să nu aibă impresia că sunt favorizați și sub protecția acestei reguli să nu se pregătească și să nu muncească. Din contră, îmi doresc ca ei să privească această regulă ca pe o provocare și ca pe o șansă, pe care mulți înaintea lor nu au avut-o. De altfel, în anii anteriori mulți tineri români au renunțat la baschet invocând faptul că nu au loc pe teren de străini. Ei bine acum li s-a facilitat ocazia de a arăta că merită să fie în teren și să o facă în fața unor străini. Deocamdată sub protecția regulii, dar pe viitor poate pentru că sunt pur și simplu mai buni.”

Acestea fiind spuse, mi-am propus să reduc clasamentul U23 la numai cinci jucători, până când tinerii baschetbaliști vor fi mai încrezători și vor demonstra că se poate depinde de ei pentru mai multe minute pe parchet.

nandor kuti u bt cluj lnbm

1. Nandor Kuti (20 de ani, U BT Cluj-Napoca) – A jucat 29:32 minute în victorie cu BCM U FC Argeș Pitești, timp în care a înscris 8 puncte și a reușit două intercepții. A avut 4/6 din acțiune. Rămâne de văzut dacă Silvășan își va folosi juniorul la fel de multe minute și în partidele mai strânse.

2. Georges Darwiche (19 ani, CSM Steaua) – În 21:27 minute jucate, Georges a înscris 8 puncte, cu 2 pase decisive și o intercepție. El a fost titular, alături de conducătorul de joc de drept, Brandon Taylor, dar a făcut o treabă bună și cu mingea în dribling și off the ball. Mai greu cu liberele (1/4), dar un debut încurajator pentru tânărul jucător. Ce-i drept, împotriva unui adversar modest.

3. Andrei Iliescu (21 de ani, Dinamo București) – Este jucătorul U23 care a prins cele mai multe minute, 30:11. Fost junior la Steaua, Iliescu a adunat 12 puncte, 5 pase decisive și 4/9 de la trei puncte. La fel precum colegii săi, va avea ocazia să capete experiență și să își îmbunătățească statistica în acest sezon la Dinamo.

4. Marius Ciotlăuș (21 de ani, BCM U Pitești) – A jucat 15:55 minute, cu 3 puncte, 4 recuperări și 3 intercepții.  E unul dintre tinerii care ar fi prins minute și fără regula U23.

5. Bobe Nicolescu (20 de ani, CSM CSU Oradea) – A jucat 10:00 minute, cu 2 pase decisive. Rămâne în top 5 pentru încurajare și pentru potențialul pe care îl are. Rămâne de văzut dacă îl va putea convinge pe Cristian Achim că merită mai multe minute.

Următorii cinci: Ștefan Bîrloveanu, Radu Avramescu, Cristian Mâinea (toți trei Dinamo), Radu Vatra (Politehnica Național Iași), Radu Vîrnă (SCM Universitatea Craiova).

*foto: sportpictures.eu / Ana-Maria Mătușoiu/ facebook U BT Cluj-Napoca

17 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe hony :

    Iar te-am prins
    Iliescu e 97. Are 20 de ani.

    cu 6 ani în urmă (09.10.2017) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca carlos_cj :

    JUNIORI???
    Daca pe ei ii numim juniori, cum sa-i spunem lui Luka Doncic, care abia ce a implinit 18 ani, dar a ridicat tribunele in picioare la Eurobasket si, in plus, nu e inca in NBA pentru simplul fapt ca in State regula e 19 ani impliniti pentru a juca la acel nivel. Dar si cazul altor tineri din loturile nationale care au jucat la Eurobasket e similar.
    Din pacate, de foarte mult timp, asteptam un tanar jucator roman care sa confirme si nu se prea arata nimeni. Kuti, Bobe sunt deja la al treilea campionat jucat, dar tot tinere sperante sunt considerate.

    cu 6 ani în urmă (11.10.2017) Raspunde
  • CSM Constanța ionika :

    tineri, NU juniori
    In Slovenia , unde a crescut Doncic, sportivii sunt educati de mici in cultul performantei, ei vor sa fie mereu in frunte. Au sali de sport peste tot, antrenori obisnuiti cu performanta, suplimente, programe.Apoi , de mic a fost la Real Madrid.Unde, s-a format ca jucator si unde a primit incredere si a fost incurajat sa joace.La Real a avut sala unde a putut sa mearga mereu sa aiba zilnic minim 800 aruncari, a avut program de refacere, suplimente, fizioterapeut... Doncic la voi la cluj nu ar fi primit decat maxim 5 minute pe meci. Despre asta e vorba , despre lipsa antrenorilor formatori si care sa-i incurajeze sa joace. Sa le explice cum se dribleaza , cum se arunca, cum se apara...ori de la juniori, tanarul roman vine total nepregatit , cu ideea ca este cel mai bun ca doar a fost MVP la U 16, U 18 si la U 20. Un manager de club , inclusiv cel de la Cluj, cand plateste minim 5000 euro pe luna unui strain isi permite sa ii dea minute tanarului roman sau le cere strainilor sa le castige meciurile? Si dupa cum vedeti strainii isi fac statisticile arunca de unde vor, de cate ori vor si apoi in majoritatea cazurilor pleaca pentru contracte mai bune.Poti citi pe site-ul FRB regulamente, comisii, disciplina, stagii dar nimic despre o strategie. In afara regulii U 23 , nu exista intentia de a sensibiliza lumea sportului, ministerul invatamantului, a sanatatii, a turismului , a dezvoltarii regionale pentru creare centrelor de excelenta, aducerea lectorilor straini, investirea in sali de sport, popularizarea baschetului , crearea si finantarea de campionate inter regionale , incurajarea tinerelor talente.Asta cu al treilea campionat jucat este prea mult spus la cate minute au prins si cat au fost ajutati sa progreseze. Au facut-o prin munca lor si prin ce au furat de la altii. Asa zis marii antrenori romani nu au timp (ce or face) sa faca individualizare , sa explice si sa se ocupe de vreun tanar. Citesc ca la Mures se cer 20 000 euro chirie pentru sala. In cazul asta Engi, Steff, Girbea unde ar putea sa mearga sa arunce la cos, pentru a-si imbunatati aruncarea ??? Lucrurile nu sunt asa simple cum este clasamentul din articolul de mai sus.

    cu 6 ani în urmă (11.10.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine:

      ..mare dreptate...
      Mare drepate aveti in tot ce scrieti!Din pacate nimeni nu face nimic concret pentru acesti tineri!Au demonstrat (cel putin generatia 97!!) ca ar merita mai mult. Au facut o treaba senzationala in aceasta vara....dar...si ce daca! Cam asta a fost reactia FRB si a celor implicati in viata sportiva a acestor tineri.S-au terminat competitiile internationale si o luam de la capat la cluburi care nu au nici un interes sa-i promoveze(exact cum ai scris!!) De nevoie joaca cu unul 10 minute, ca asa-i regula si apoi isi vad de treaba....toata lumea multumita!Daca tinarul reuseste sa scoata capul in alte competitii(cazul lui Bobe, in aceasta vara, dar si altii)meritele se impart evident, cu pondere mare catre antrenor(l-am auzit pe dl Achim cat de mandru este ...in declaratii).Si cam atat ca de jucat.. tot nu joaca cat ar trebui.Si el tot mai joaca...altii stau..Si apoi ne apucam sa facem statistici si sa ne dam cu parearea! Tinerii astia(cel putin unii!!) muncesc toti la fel, isi doresc toti sa se perfectioneze,sa demonstreze...dar cum??? Credeti cumva ca Ionescu, Gheorghe...si am o lista lunga, depun mai putin efort la club, ca Kuti(el este singurul caz fericit!)sau ca Bobe? Sunt toti niste luptatori,au talent,muncesc, am vazut asta in vara, dar se stie ca nu este suficient!!

      cu 6 ani în urmă (11.10.2017)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe hony :

    intentie
    din cate imi amintesc, acum vreo 2 ani a circulat zvonul ca Federatia doreste sa infiinteze un Centru de Excelenta, si ca acesta nu s-a facut tocmai pentru ca parintii jucatorilor (nu stiu daca toti, dar cel putin o mare parte probabil) au refuzat participarea. Si era chiar pentru 97. Pe ce s-or fi bazat cand au refuzat, nu pot sa inteleg. Poate ca Federatia s-a bucurat - raspunderea era oricum prea mare, dar intentie a existat.

    cu 6 ani în urmă (11.10.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine:

      ......haha....
      ...varianta lui Paun!! Dar nu a spus niciodata de ce au refuzat unii parinti!! Totul a fost ....o intentie pe care a fluturat_o prin fata tuturor....si atat. O intentie venita prea tarziu pentru aceasta generatie ...care era atunci in prag de majorat( a se intelege bacalaureat sau clasa a 12 a). A anuntat ca va face multe.....dar a adteptat pana a trecut vara, tinerii au plecat care pe unde au apucat, care au apucat...care nu...au prins ce au mai putut sau au renuntat.Si atunci s_ a trambitat sus si tare ca unii nu au vrut, ca au plecat pentru bani...etc. Dar in esenta...FRB nu a facut nimic! Nu au vrut unii....de ce nu s_ a facut cu ceilalti?? De ce nu s_a completat cu generatia 98? Un centru de excelemta infiintat pentru tineri de 18 ani nu cred, strict parerea mea , ca era o rezolvare! De ce nu au luat generatii mai mici, sa creasca impreuna, sa invete baschetul impreuna? Ceva gen U BT..unde copiii se ridica impreuna!

      cu 6 ani în urmă (11.10.2017)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Baschet14 :

    Tineri si atat
    Regula aceasta este praf in ochii !!! Folosesti un jucator de tanar 10 min in primul sfert si il pui sa se apere si atat ( ex Mirel Dragoste 0/2 in 12 min , 0 puncte )
    Ce fel de jucatori crestem !!!!! nu e vorba doar de cantitate ci si de calitate ...antrenori romani prefer sa foloseasca acesti jucatori doar pentru acea regula ...nu pentru a forma cu adevarat jucatori . Cei din top 5 in 105 min in total pe parchet au marcat 31 de puncte ...deci practice daca acesta este viitorul o sa fie jale !!!

    cu 6 ani în urmă (12.10.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine:

      ..fix atat!
      ...si nu doar antrenorii romani, toti antrenorii din LNBM fac asta! Ii baga 10 min in teren, cu indicatii cat mai precise si in general aparare.Apoi pe banca, s-a terminat pentru astazi!!
      Interesul este sa castige banii(meciul...am vrut sa zic!!!). Si apoi concluzionam cum a facut si Carlos...ne minunam ca sunt inca tinere sperante ...si anii trec...si FRB iar se bate cu pumnii in piept ..ca ei au dat reguli,dar n-a fost sa fie!!Kuti este singurul care joaca in alt film!! Si dinamovistii...dar acolo filmul este total diferit!

      cu 6 ani în urmă (12.10.2017)
    Raspunde
  • CSM Constanța ionika :

    antrenamentele
    Exact asta este problema. Orice antrenor , roman sau strain ar tine orice jucator roman in teren tot meciul , daca la antrenamente dovedeste ca poate sa faca un dribling, ca poate inscrie de pe pozitii diferite , ca se poate apara la orice jucator strain. Numai ca jucatorii romani nu au capatat in juniorat calitatile si deprindele pe care cei straini le-au dobandit prin zeci si sute de antrenamente in sali corespunzatoare , cu antrenori priceputi si platiti .La Cluj, au asa ceva, singurul centru din tara unde sunt conditii optime insa doar Kuti a vrut si a reusit sa devina un jucator decent desi are si el de pus cateva lucruri. De ce? Pentru ca lipseste motivatia romanilor,un model de urmat, un sprijin din partea intregii societati, inclinatia spre performanta, educatia efortului sustinut.

    cu 6 ani în urmă (12.10.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe hony :

    parerea mea
    este ca, ne convine, nu ne convine, regula U23 ii ajuta, atat cat se poate, pe tinerii jucatori romani. Fara ea, nu ar fi avut nicio sansa. Daca acum tot comentam ca nu sunt jucati suficient, inchipuiti-va cat ar fi jucat fara aceasta regula. De ce nu confirma? Poate si pentru ca nu au fost bine pregatiti niciodata si acum, chiar cei care ar fi trebuit sa se ocupe de asta acum 5 ani, acum 4 ani, acum 3 ani, vin si spun ca nu sunt buni, ca nu fac fata. Poate ca asta ar fi un bun subiect de articol. Dar bine, foarte bine documentat. Sa ia cineva la puricat oferta cluburilor de baschet din Romania. Ce le ofera, la pregatire ma refer, jucatorilor incepand cu varsta de 14 ani. Si mers asa, din club in club si vorbit cu antrenorii, presedintii, dar si cu parintii. Si sa se ajunga pana la Cluj si la Steaua (cu tot cu programele lor). Ca inca nu stim ce jucatori a scos Steaua, din sutele de copiii de la Dacian spre exemplu (care au tot dominat competitiile de juniori), sau Clujul - si sa nu ziceti KUTI. KUTI este jucatorul baschetului romanesc. Toata suflarea baschetbalistica il stie si toata lumea a lucrat pentru el (inclusiv fostii colegi de echipa). Altul de la Cluj. Mai spune-ti unul.

    cu 6 ani în urmă (12.10.2017)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      Kuti
      De ce nu Kuti? De ce sa nu il folosesti ca exemplu pentru ceilalti juniori? Ca nu e nascut si crescut in Cluj, ca bazele baschetului le are de altundeva, ca "toti au lucrat pt el" sunt doar motive sa ne complacem in mediocritate. Si faptul ca a beneficiat de increderea antrenorului se datoreaza si prestatiei si pregatirii lui!!! Si Kuti juca si daca nu era regula romanuluisub 23 ani - desi regula romanului in teren consider ca a fost o oportunitete pt el si ca a stiut sa o fructifice .

      Sau chiar si Bobe Niculescu. A, ca au si ei lipsurile lor (si au destule) e alta poveste. Dar pana una alta au reusit sa se impuna la echipele lor

      cu 6 ani în urmă (12.10.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe hony:

      Exact
      Crede-ma, eu ma bucur foarte mult pentru Kuti. El este marele castig al acestei veri. Am zis ,,nu Kuti" in ideea ca el a fost un caz special. A fost un jucator incurajat si promovat permanent, incepand de la 12-13 ani. Este un jucator cu talent si are o calitate extraordinara: nu vrea sa joace doar el. Si apropos de aparare, tot anul trecut si in meciurile nationalei de seniori, Kuti s-a aparat, abia dupa aia a inceput sa joace in atac. Cine a avut ochi de vazut....Dar el este exceptia....Mai spune-ti un nume de jucator scos de Cluj...

      cu 6 ani în urmă (12.10.2017)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Vlad Corpodean si pana la urma Sibiul joaca cu Dragoste...Vine Muresan din urma, a intrat fabulos si meciul trecut. Tudor Gheorghe e la Timisoara si e un juctaor care poate juca in prima liga si a jucat de destule ori...Clujul scoate, restul...

      cu 6 ani în urmă (13.10.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe 4points:

      apropos de ce zice hony
      baieti buni si Dragoste si Muresan, dar nu am fi aflat, pentru ca nu au prea putut sa joace cat timp a fost Tudor Gheorghe (venit de la Brasov) la Cluj. Si daca ar fi ramas, stateau in continuare pe banca. Tudor Gheorghe va juca intotdeuna, la orice echipa de la noi, nu doar acum cand este antrenat de unchiul sau. Fiecare cu sansa lui... Altii, noroc cu regula U23.

      cu 6 ani în urmă (15.10.2017)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe hony :

    nu se poate
    Nu mai rezist cu asta cu romanii nu sunt motivati...Baschetul este fix, dar fix oglinda societatii romanesti. De ce iti inchipui ca tot trebuie sa primesti, sa astepti sa se faca sali, sa se, sa se... Problema majora sunt oamenii din fenomen...ei se opun cel mai tare promovarii valorilor. Noi nici macar nu am fost suficienti de inteligenti sa intelegem ca am putea pregati jucatori ca sa-i vindem altora...ca sarbii. Nu, ai nostri se multumesc cu ce pica. De la un parinte care are nerusinarea sa ,,sponsorizeze" clubul sau pe antrenor, personal, ca sa-i faca odrasla vedeta. Asta in detrimentul vadit al altor copii care sunt cel putin la fel de buni ca al lui, dar care vor fi tinuti ,,cu capul la fund", sa nu se vada. In primul rand din cauza parintilor. Si la orice nivel: de la minibaschet la tineri jucatori, de la mici cluburi particulare la cluburi mari si cu pretentii. Si antrenorii si presedintii de cluburi ce sa faca? Vor zice ca sunt si ei oameni, ca n-au omorat pe nimeni, ca pana la urma noi oricum nu suntem cine stie ce in baschet...si ei oricum au nevoie de bani ca sa poata participa la competitii...etc. Cunosc oameni care n-au sponsorizat clubul, dar s-au dus si-au vorbit la sala de sport a scolii si au platit antrenori (altii decat cei de la club, ba chiar pe ascuns) ca ai lor copii sa faca pregatire - pentru ca au inteles ca la club nu au nicio sansa sa faca individualizari. Nu pentru ca antrenorii ar fi fost ocupati sau ca nu ar fi stiut ce au de facut, ci pentru ca nu erau interesati. Si copiii aia faceau antrenamente de la ora 6 dimineata, dupa care de la 7.30 intrau la ore. Si nu era liceu sportiv. Si faceau si pregatire fizica, pentru ca asa auzisera la un moment dat ca trebuie sa aiba o buna pregatire fizica. Le-a folosit copiilor - au jucat la un alt nivel fata de colegii si au fost remarcati. Dar nu faceau parte din ,,nomenclatura" si parintii nu s-au lasat impresionati de apropouri...Credeti ca azi mai joaca? NU! Nu au avut loc. In Romania, performanta nu este data de ceea ce pot aduce cei mai buni jucatori romani, ci este data de limita maxima pe care o pot atinge acei jucatori selectati, cei care TREBUIE sa joace. Jucatorii romani sunt motivati si muncesc si se sacrifica ani de zile, problema este cu impostorii...Nu vom sti niciodata unde ar fi ajuns Romania daca sansele oferite jucatorilor ar fi fost egale si selectia facuta corect.

    cu 6 ani în urmă (12.10.2017)
    • BC CSU Sibiu raz:

      @hony
      ce telenovela :)
      Sunt de acord cu unele afirmatii din postul tau DAR
      baschetul se joaca in 12-15 minim. Daca un copil e talentat NICIODATA nu va fi lasat in afara celor 15. Nu stiu unde s-a intamplat ceea ce povestesti (sau de unde ai auzit), DAR este greu sa aduci copiii in sala la antrenamente decat ... sa mearga la "sfantu' folbal", si asta intr-un oras unde acel sfant nu e chiar asa de sfant, dar e un sport "mai de masa". Mai mult e greu sa se faca rost de pozitii in salile decente antrenamentele copiilor,(vorbesc din perspectiva parintelui, pentru ca asta sunt)

      cu 6 ani în urmă (13.10.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe 4points:

      @raz
      telenovela, da ... pentru ca avem regizori prosti. Actorii ar fi mai buni, daca regizorii ar fi onesti sau/si bine pregatiti. Dar nu sunt nici una nici cealalta. Cei din baschet sunt maestri in scuze. Este mai comod asa ... si tine. hony are dreptate ... din pacate.

      cu 6 ani în urmă (15.10.2017)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!