Stiri

7 momente memorabile din baschetul românesc în 2018

Eduard Popa

Eduard Popa
31.12.2018

baschet romanesc 2018

Cum anul 2018 se află în fața ultimelor ore și toată lumea se pregătește să sărbătorească Revelionul, am decis să scriu în următoarele rânduri șapte dintre cele mai memorabile momente ale baschetului românesc din acest an.

1. 11 februarie 2018: Un meci spectaculos la Sfântu Gheorghe, la turneul final al Cupei României, între CSU Sibiu și BC SCM Timișoara (actuala SCM Timișoara). Chiar dacă au amenințat că nu vin la turneu fiindcă sunt neplătiți, bănățenii au oferit o replică furtunoasă sibienilor și au câștigat după trei reprize de overtime un meci spectaculos, pe care din păcate fanii baschetului românesc l-au putut urmări înregistrat. În cele din urmă Cupa României avea să fie câștigată de U-BT Cluj, după o finală disputată împotriva celor de la CSM CSU Oradea... Citiți aici cronica partidei dintre CSU Sibiu și BC SCM Timișoara

2. 23 februarie 2018: România s-a impus în mod uluitor la Zadar, pe terenul Croației, scor 58-56, în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2019. Avea să fie a doua și ultima victorie pentru selecționata noastră în aceste calificări. Oricum, o victorie de senzație care a șocat lumea baschetului european. Chiar dacă ex-iugoslavii au venit cu garnitura a doua la meci, victoria României rămâne una impresionantă și parcă venită de nicăieri... Aici cronica partidei din Croația

3. 30 mai 2018: Marius Runkauskas reușea un coș de 3 puncte cu 19 secunde rămase care a consemnat o revenire incredibilă a Stelei în fața lui U-BT Cluj. Roș-albaștrii au întors seria de la 0-2 la 3-2 și își luau revanșa după finala pierdută cu un an în urmă în fața clujenilor. Pagina meciului este aici.

4. 12 iunie 2018: CSM CSU Oradea câștigă al doilea titlu în trei ani! Într-o atmosferă călduroasă, dată de  faptul că meciul patru s-a jucat în Sala Regimentului de Gardă „Mihai Viteazu”, bihorenii câștigă cu 92-89 jocul 4 al finalei LNBM. A  fost un sezon 2017/2018 cu multe probleme de lot pentru orădeni, care au reușit însă să își refacă echipa prin transferurile lui Kris Richard, Vaidas Kariniauskas sau Sean Denison. Avea să fie ultimul meci pentru Jukka Toijala, Ionuț Georgescu, Virgil Stănescu și mulți dintre jucătorii Stelei, după ce proiectul CSM Steaua s-a destrămat. De asemenea, a fost ultimul meci al lui Andrei Mandache la Oradea. Veteranul român a plecat de la echipa unde a fost căpitan din cauza regulii U23, care îi răpea semnificativ din minute... Cronica partidei 4 din finala LNBM 2018/2019 este aici

csm csu oradea campioana baschet 2018

5. 14-16 septembrie: Bucureștiul a găzduit Europeanul de Baschet 3x3. A fost o competiție organizată excelent și care a arătat de ce România este una dintre patriile mamă ale acestui sport. Din păcate, naționala de baschet masculin (manageriată defectuos de-a lungul anului) nu a ieșit din grupe, în timp ce naționala de 3x3 feminin a avut o prestație bună și a terminat pe locul 5. Serbia la băieți și Franța la feminin au reușit să devină campioane europene. Pentru România urmează un an important în streetball, în care încercăm să recuperăm ceea ce am pierdut în 2018 și să ne calificăm la Jocurile Olimpice de la Tokyo. O cronică a competiției o puteți citi aici.

6. 21 noiembrie 2018: Retragerea Ancuței Stoenescu de la naționala de baschet feminin a României. Cea mai titrată sportiva din istoria baschetului feminin românesc a decis să facă un pas înapoi și să lase loc la națională tinerelor sportive. La 38 de ani, Ancuța a jucat ultimul ei meci pentru „Acvile”: „E un pic trist și este destul de greu, însă în viața unui sportiv e normală această retragere”, avea să spună sportiva, după victoria în fața Finlandei, scor 71-60. În total, Stoenescu a jucat la 4 turnee finale continentale cu naționala României. De asemenea, Ancuța a câștigat în 2018 pentru a 12-a oară titlul în România.

ancuta stoenescu retragere

7. 8 decembrie 2018. În 2018 s-a desfășurat și primul turneu NBA Jr. League Romania. Competiția destinată copiilor de 10-11 ani s-a desfășurat la Cluj și a fost câștigată de San Antonio Spurs, reprezentată de elevii Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”. A fost un prim proiect-pilot, dar bucuria copiilor a fost de neprețuit. Așadar, vă las cu reportajul colegului meu, David Istrate, cel care a fost prezent la turneul final al acestei competiții.

2 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    frumos
    Bravo Eduard Popa, tot timpul pe baricade 😃
    La multi ani! 🎉

    cu 5 ani în urmă (31.12.2018) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Yap
    Cam ăsta a fost 2018...
    La mulți ani tuturor!

    cu 5 ani în urmă (31.12.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate