Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Asociația Baschet Club Timișoara a acționat în judecată Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
13.01.2019

Clubul falimentar Asociația Baschet Club Timișoara nu și-a încetat existența, contrar opiniei publice și a informațiilor recente transmise de către oficialii Sport Club Municipal Timișoara. Lăsat fără active, fără fonduri și fără locul în Liga Națională de Baschet masculin, lichidatorul judiciar încearcă să recupereze prejudiciul total de 2.340.286,19 lei, echivalentul a 497.933 de euro.

Conform Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 19565 din 17.10.2018, lichidatorul judiciar Smart Concept SPRL, reprezentat prin asociații coordonatori Burz Avram Ciprian și Sabou Daniel Ovidiu a acționat în judecată Consiliul Județean Timiș respectiv Consiliul Local Timișoara pentru recuperarea sumelor de bani neonorate de către cele două autorități publice. Prin această acțiune, aparent lichidatorul judicial și-a schimbat optica asupra problemei raportat la interviul acordat site-ului nostru pe 19 decembrie 2017, când Sabou Daniel afirma că nu s-au găsit soluții de a recupera banii, iar asociația va urma să fie radiată. 

Asociația avea foarte multe datorii. Am încercat să găsim o sursă să le acoperim. Negăsind nicio sursă de a le acoperi s-a intrat în procedura falimentului. Nu s-au găsit nici bunuri, nici bani, nu s-a găsit absolut nimic. Nu avem de unde să recuperăm banii pentru a acoperii datoriile care există către finanțe sau către jucători și vom intra în faliment și se va închide firma. - a declarat la vremea respectivă lichidatorul Sabou Daniel.

Cel mai probabil schimbarea de optică a survenit după ce Curtea de Apel Timișoara a respins definitiv încercarea Primăriei Timișoara de a anula raportul Curții de Conturi ce a stabilit faptul că în perioada 2012-2015 primăria a finanțat ilegal patru cluburi din Timișoara, printre care și Asociația Baschet Club Timișoara, prejudiciul fiind stabilit la 35 de milioane de lei, aproximativ 7 milioane și jumătate de euro.

Conform presei locale, Curtea de Apel Timișoara a reținut că finanțarea Asociației Baschet Club Timișoara ar fi fost realizată fără respectarea Legii 69/2000. Mai exact, între Asociația Baschet Club Timișoara și Primăria Timișoara nu ar fi existat un contract de finanțare care să stabilească modul, printr-un regulament, în care pot fi cheltuiți banii publici. Primăria Timișoara, membră fondatoare a Asociației Baschet Club Timișoara, acorda bani asociației cu titlu de cotizație ca urmare a poziției de membru asociat în club. Această modalitate de finanțare, datorită faptului că nu asigura o transparență privind folosirea banilor publici, a fost considerată ilegală de Curtea de Conturi, iar ulterior raționamentul auditorilor a fost confirmat de către Curtea de Apel Timișoara. Total Baschet a solicitat instanței sentința din acest dosar, urmând să ne parvină în perioada următoare. 

Următoarea mutare a fost a lichidatorului judiciar ABC Timișoara, care a solicitat în instanță obligarea membrilor asociației, Consiliul Județean Timiș respectiv Consiliul Local Timișoara, la plata cotizației de membru. Astfel pe rolul instanțelor bănățene s-au deschis dosarele 2260/30/2018 respectiv 2261/30/2018. Împotriva Consiliului Local Timișoara, Tribunalul Timiș s-a pronunțat în sensul respingerii acțiunii intentate de lichidatorul judicial, apelul fiind programat pe 5 februarie la Curtea de Apel Timișoara. În dosarul 2260/30/2018, împotriva Consiliului Județean Timiș, termenul pe fond este programat pe 18 ianuarie.

În paralel, ca urmare a deciziei definitive a Curții de Apel Timișoara, ce a stabilit finanțarea clubului drept ilegală, Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara au procedat la încercarea formală, pentru imagine, de recuperare a prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi. Astfel cele două entități au solicitat lichidatorului judiciar admiterea în tabelul creanțelor a sumei de 8.300.000 lei. Cererea a fost respinsă ca fiind tardiv formulată și parțial prescrisă, însă autoritățile publice au formulat contestație, respinsă de Tribunalul Timiș pe 06.12.2018.

Cu alte cuvinte, cele două autorități publice nu mai pot recupera prejudiciul stabilit de Curtea de Conturi de la Asociația Baschet Club Timișoara datorită faptului că au acționat mult prea târziu, în timp ce lichidatorul judiciar trebuie să aștepte hotărâriile Curții de Apel în cele două dosare recent deschise, pentru a decide dacă Asociația Baschet Club Timișoara va putea recupera prejudiciul de la autorități ori își va înceta existența.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!