Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Daniel Sabou, administrator judiciar: "Nu știam de existența actului adițional dintre BC Timișoara și SCM Timișoara"

Adrian Firican

Adrian Firican
19.12.2017

Total Baschet continuă ancheta privind modul în care Sport Club Municipal Timișoara a preluat dreptul de a participa în Liga Națională de Baschet masculin fără a prelua și datoriile către foștii sportivi respectiv antrenori ai clubului. Site-ul nostru a luat legătura cu administratorul judiciar al Asociației Baschet Club Timișoara, persoana care a decis intrarea în faliment a clubului și închiderea ulterior firmei.

Mai citiți si:

Horia Păun: "Nu știu despre ce e vorba în cazul BC Timișoara și SCM Timișoara"

EXCLUSIV. Prezentăm contractul de colaborare dintre BC Timișoara și SCM Timișoara (document)

Daniel Sabou, avocat și practician în insolvență, ne-a declarat că în opinia sa contractul de colaborare dintre cele două cluburi a fost unul corect fără a afecta drepturile celor care au de recuperat datorii. Însă semnatarii actului adițional, Dan Diaconu, Radu Toanca și Ilie Trițoiu au ținut ascuns această înțelegere de administratorul judiciar al Asociației. Întrebat dacă cunoaște documentul aferent sezonului 2016/2017, Sabou a răspuns negativ. La aflarea existenței documentului, administratorul judiciar ne-a relatat că se va întoarce împotriva noului club pentru a recupera datoriile.

Domnule Sabou, presa locală spunea că Asociația Baschet Club Timișoara va intra în faliment. Ne puteți da mai multe detalii, ce înseamnă acest lucru?

Asociația avea foarte multe datorii. Am încercat să găsim o sursă să le acoperim. Negăsind nicio sursă de a le acoperi s-a intrat în procedura falimentului. Nu s-au găsit nici bunuri, nici bani, nu s-a găsit absolut nimic. Nu avem de unde să recuperăm banii pentru a acoperii datoriile care există către finanțe sau către jucători și vom intra în faliment și se va închide firma. 

Știți ce s-a întămplat cu locul de participare în prima ligă deținut de Asociație?

Da, dar ei au făcut o asociere valabilă numai pentru sezonul 2015/2016. S-au asociat cu cei de la SCM Timișoara.

Nu credeți că această asociere este în frauda celor care au de încasat bani de la Asociație?

(...)

Practic s-a cedat gratuit dreptul de a evolua în prima ligă din România... 

Păi nu a atacat nimeni această asociere ... în frauda creditorilor în ce sens?

Era singurul bun pe care Asociația îl mai deținea în acel moment. Credeți că nu se putea valorifica acest drept într-un anumit mod?

Se poate valorifica cum? Că doar nu se poate vinde pe ...

Există și un precedent în acest sens. Steaua Turabo a cumpărat la un moment dat dreptul de a evolua în prima ligă de la BC Târgoviște. Iar din câte cunoaștem administratorul judiciar, adică dumneavoastră, dețineți puterea de a declanșa procedura de a anlua actele efectuate în frauda creditorilor.

Păi ar trebui să o pornească, dar nu este o obligație să o pornească. O pornește doar dacă vede că sunt niște elemente de fraudă. Noi nu am văzut, nu ne-a semnalat nimeni așa ceva. Dar teoretic s-ar putea și în procedura falimentului, acum, să pornim această procedură. Dacă cineva ne semnalează niște elemente de fraudă o putem ataca.

În opinia dumneavoastră, la nivel de bun simț juridic, dacă o firmă își cedează ultimul bun pe care îl deține și poate fi valorificat, un drept de a participa în prima ligă, credeți că acestă gratuitate se justifică dat fiind situația firmei? 

Aici este o discuție, că nu e un bun. Dacă ei nu aveau bani nici ei nu mai puteau juca. Au făcut o asociere și au jucat în continuare. 

Corect, dar până la urmă cine a avut de câștigat și cine a avut de pierdut din toată această asociere?

Păi celalălat club ce a câstigat din această colaborare? Efectiv, material, ce a încasat aici? 

Există acel precedent cu Steaua Turabo și BC Târgoviste când prima echipă a cumpărat locul celei de a doua. Mai sunt și niște drepturi TV care se plătesc de federație.

Acele drepturi TV s-au plătit. Au fost mai puțin de 10.000 mii de lei. Au intrat banii și în conturile asociației. Au fost sub 10.000 de lei pentru sezonul 2015/2016. O picătură într-un ocean. Altă valoare patrimonială nu am depistat. 

Practic din punctul dumneavoastră de vedere acel loc în prima ligă nu valorează nimic?

Până în acest moment noi nu am identificat o valoare sau o fraudă să putem face asemenea acțiune. Încă se pot face aceste demersuri dacă cineva ne sesizează cu anumite elemente mai concrete. Noi nu avem absolut nimic pe ce ne putem fundamenta.

Spuneați că a existat un contract de colaborare pentru sezonul 2015/2016. Actul adițional pentru sezonul 2016/2017 îl cunoașteți? Prin care noul club își asumă anumite datorii?

Nu, nu am văzut și nu cunoaștem acest act adițional. Atunci am putea să ne îndreptăm împotriva lor fără nicio problemă. Vă rog să îmi comunicați actele pe care le dețineți. 

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    cam Ionesciana
    conversatia
    Admin judiciar o face pe sau este. Iar TB adreseaza repetitiv intrebarea legata de valoarea locului in liga 1 fara a preciza daca acest loc are sau nu o valoare materiala.
    In fine, o magarie romaneasca asocierea dintre cele doua cluburi.

    cu 6 ani în urmă (19.12.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!