Stiri Liga I Masculin

Situația în Liga I Masculin la pauza de iarnă

Costin Marinescu

Costin Marinescu
24.12.2012

Liga I Masculin a intrat în vacanță de iarnă. Până în acest moment s-au disputat 8 etape dintre cele 10 programate în acest an calendaristic, ultimele două runde ale fazei preliminare urmând a avea loc pe 19 și 26 ianuarie 2013. Un singur meci lipsește dintre cele programate în 2012, și anume întâlnirea dintre Vabova Sf. Gheorghe și West Olympia Phoenix Arad, care a fost reprogramată din cauza condițiilor meteo nefavorabile deplasării arădenilor. În faza următoare a competiției vor accede ocupantele primelor 3 locuri în fiecare serie plus cel mai bun loc 4 în funcție de raportul victorii/înfrângeri sau coșaverajului.

Vezi rezultatele și programul fazei preliminare a Ligii 1 Masculin!

Vezi clasamentele fazei preliminare a Ligii 1 Masculin!

În seria I pe primul loc se află, surprinzător, Phoenix Corona. Echipa a doua a Brașovului a adunat 11 puncte din 4 victorii și 3 înfrângeri. Pe locul doi este Vabova, neînvinsă în cele cinci partide pe care le-a disputat până acum, iar pe trei urmează CSU Cuadripol, formația fanion a municipiului de la poalele Tâmpei. Cuadripolul are șapte meciuri disputate și o linie de clasament formată din 3 victorii și 4 înfrângeri. Brașovenii au început în forță sezonul, fiind la egalitate cu Vabova până la partida directă, pe care au pierdut-o cu 56 – 76. A urmat apoi o victorie cu WOPA, la finalul căreia Alexandru Pteancu, managerul arădenilor, a acuzat arbitrajul, și alte trei înfrângeri cu concitadina de la Phoenix, cu Magic Sibiu și cu WOPA.

Seria a II-a este dominată de Concordia Chiajna, formație cu 7 victorii din tot atâtea meciuri. Ilfovenii au patru puncte avans față de Steaua și Știința București, ocupantele locurilor 2 și 3 și nu mai pot pierde șefia seriei. Steaua, a doua echipă ce și-a anunțat intențiile de promovare, ocupă locul 2, cu 4 victorii și două meciuri pierdute. Unul dintre eșecuri a venit cu Chiajna, iar cel de-al doilea cu SCM 2 Craiova, la capătul unui meci care a ținut capul de afiș al știrilor din L1M aproape o săptămână. Știința are tot 10 puncte, dar are dezavantajul înfrângerilor în partidele directe cu Steaua. Toate cele trei echipe sunt deja calificate matematic în faza următoare a competiției.

Seria a III-a este și cea mai complicată din punct de vedere al clasamentului. CSU Galați este pe primul loc, cu 11 puncte, la egalitate cu Politehnica Iași. Gălățenii au avantajul coșaverajului în partidele directe cu Iașiul, dar au și un meci mai mult disputat decât echipa lui Costel Moscalu. Pe trei se află Rapid București, cu 3 victorii și 4 înfrângeri, iar pe patru sunt CSU Ploiești 2, cu doar 8 puncte strânse în clasament din cauza meciului pierdut prin neprezentare din etapa a VIII-a, cu CSU Galați. Galațiul mai are de jucat cu BC Time, un meci care nu mai pare atât de facil în condițiile jocului din ce în ce mai bun al bucureștenilor. Iașiul are două partide grele, cu Rapid și Ploiești 2.  În concluzie, seria a III-a este una în care echipele calificate în faza a II-a se vor decide abia în ultima etapă.

Privind per ansamblu tabloul Ligii 1 observăm că doar 2 echipe ”defilează” și tot două și-au anunțat intenția de a promova. Doar o echipă se află la intersecția dintre cele două mulțimi. Cele două formații fără înfrângere sunt Chiajna și Sf. Gheorghe, în timp ce pe lista doritoarele de a juca în ”A” sunt Concordia și Steaua. Celelate formații clasate în topurile seriilor spun că dorință de promovare există, dar nu sunt banii necesari unei eventuale participări în LNBM.

Vabova Sf. Gheorghe este una dintre aceste echipe. Ardelenii așteaptă finanțare de la consiliul local iar dacă nu o vor găsi vor juca și la anul cel mult în L1M.

Unirea Iași este conștientă că poate promova având în vedere experiența jucătorilor din lot, dar nu mai vrea să repete experiența din sezonul trecut.

Rapidul și-a propus ca obiectiv minim participarea la turneul semifinal dar încă speră să găsească un sponsor puternic care să suțină echipa în LNBM.

CSU Galați dacă ar promova ar avea o mare problemă cu infrastructura sportivă din oraș. Toate echipele adverse ce joacă pe terenul gălățenilor se plâng de condițiile organizatorice iar Sala Sporturilor din oraș nu este gata și nu există un termen real al finalizării lucrărilor de reabilitare deși acestea au început în urmă cu 13 ani.

Va fi interesant însă de urmărit confruntările dintre echipe din serii diferite iar primele meciuri de acest fel vor avea loc în faza a doua a competiției, care va începe pe 9 februarie 2013.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!